Τηλεόραση: Ένα σύγχρονο εικονικό καφενείο

Περιγραφή
Ο σύγχρονος επικοινωνιακός πολιτισμός είναι ένας «πολιτισμός συνάντησης τεχνολογίας και ανθρωπολογίας». Τα διάφορα επικοινωνιακά μέσα (από τον κινηματογράφο και την τηλεόραση ως τον Η/ Υ και τα κινητά τηλέφωνα), έχουν σήμερα ως κυρίαρχο σημείο την οθόνη, ενώ ταυτόχρονα (και ίσως ως ένα μέρος λόγω της «επιρροής» της τεχνολογίας που σχετίζεται με την «οθόνη» -άρα και με το «βλέμμα»), κυριαρχούν στα μέσα φαινόμενα «βαρβαρότητας» όπως ο οπτικός κανιβαλισμός, ή διάφορα συμπλέγματα και ορμές.
Ταυτόχρονα, οι σχέσεις αλλάζουν! Στους συγχρόνους τόπους μαζικής συνδιαλλαγής (εμπορικά κέντρα, μέσα μεταφοράς, χώρους διασκέδασης κλπ.) οι πρόσκαιρες «σχέσεις» (στιγμιαίες και αδιάφορες γύρω από κάποιου είδους κατανάλωση -υλικού ή πολιτιστικού προϊόντος) χαρακτηρίζουν το «μοναχικό πλήθος». Η «κοινωνικότητα» μετατίθεται στη σφαίρα της «εικονικότητας» (και μ’ αυτήν την έννοια ο κοινωνικός δεσμός -η κοινωνική αλληλεγγύη- γίνεται όλο και πιο «εικονικός»)!
Η τηλεόραση (το «εικονικό καφενείο» του συγχρόνου πλανητικού χωρίου) αποτυπώνει τόσο «πρωτόγονες συμπεριφορές» (που παραδοσιακά θεωρείτο ότι χαρακτήριζαν μόνο τους «μη-δυτικούς» πολιτισμούς), όσο και την μετατόπιση της κοινωνικότητας στο «εικονικό επίπεδο». Πρόκειται για δυο βασικά χαρακτηριστικά του κυρίαρχου επικοινωνιακού πολιτισμού που η παρούσα μελέτη προσπαθεί να προσεγγίσει.Η Χριστιάνα (Χρυσούλα) Κωνσταντοπούλου είναι πτυχιούχος κοινωνιολογίας της Σορβόννης και δημοσίου δικαίου/πολιτικών επιστημών του Εθνικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει τέσσερα μεταπτυχιακά διπλώματα από τη Σορβόννη (1. Κοινωνικής και Πολιτιστικής Ανθρωπολογίας, 2. Πολιτικών Σπουδών, 3. Επιστημών Επικοινωνίας και Πληροφόρησης καθώς και 4. Κοινωνιολογίας του Δικαίου) και δύο διδακτορικά με άριστα (1. 3ου κύκλου στην Κοινωνική και Πολιτιστική Ανθρωπολογία και 2. Doctorat d’etat στην Κοινωνιολογία από το Πανεπιστήμιο Paris V/Sorbonne). Πολλές σχετικές δημοσιεύσεις της υπάρχουν σε επιστημονικά περιοδικά και βιβλία στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Βέλγιο, Βουλγαρία, Βραζιλία, Γαλλία, Ελβετία, Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία, Τυνησία). Έχει διδάξει ως επισκέπτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Rouen (Γαλλία), καθώς και σε όλες τις βαθμίδες Δ.Ε.Π. στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Από τον Οκτώβριο του 2007, διδάσκει στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Είναι μέλος του εκτελεστικού γραφείου της Association Internationale des Sociologues de Langue Francaise από το 1996 ως το 2004 και από το 2008 έως 2012 καθώς και πρόεδρος της Research to Committee «Sociology of Communication, Knowledge and Culture της International Sociological Association από τον Ιούλιο του 2006.

Συγγραφέας : Κωνσταντοπούλου Χριστιάνα Κ.
Εκδότης : Εκδόσεις Παπαζήση
Έτος έκδοσης : 2012
ISBN : 960-02-2445-5
Σελίδες : 260
Σχήμα : 21χ14
Κατηγορίες : Τηλεόραση – Κοινωνιολογικές απόψεις

Τιμή σε ιστοσελίδες: 11.41 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.