Τηλεθέαση

Περιγραφή
Η είσοδος της τηλεόρασης στην Ελλάδα έφερε μαζί της και την έννοια της τηλεθέασης, δηλαδή της ποσοτικής εκτίμησης και της ανάλυσης -με βάση κυρίως τα δημογραφικά χαρακτηριστικά- των ακροατηρίων που παρακολουθούν ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα, καθώς και του ακροατηρίου ενός τηλεοπτικού σταθμού, ή και του συνόλου των τηλεοπτικών σταθμών ως προς ένα ορισμένο χρονικό διάστημα.
Από την απορρύθμιση των ηλεκτρονικών μέσων και μετά, η τηλεθέαση έγινε ένας ιδιαίτερα δημοφιλής όρος, αποκτώντας πλατιά δημοσιότητα, μέσα σε ένα κλίμα αυξανόμενης εμπορευματοποίησης των ΜΜΕ.
Προοδευτικά, η τηλεθέαση αποκτά τα χαρακτηριστικά του εμπορεύματος: …εμπόρευμα είναι κάθε προϊόν ή υπηρεσία που παράγεται με σκοπό την ανταλλαγή του με χρήμα. Η εμπορευματική ανταλλαγή συνιστά τον ακρογωνιαίο λίθο κάθε κεφαλαιοκρατικά οργανωμένης αγοράς.
Στα όσα ακολουθούν, θα αναφερθούμε συνοπτικά:
-στην ανάγκη για την ποσοτική εκτίμηση της τηλεθέασης
-στη διαδικασία παραγωγής της τηλεθέασης καθώς και σε μερικά επιμέρους θέματα
-στην ευρωπαϊκή εικόνα της μέτρησης της τηλεθέασης
-στην τηλεθέαση στην Ελλάδα, καθώς και
-στην αμφισβήτηση των μετρήσεων τηλεθέασης στην Ελλάδα. Ο Μανώλης Χαιρετάκης είναι επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου διδάσκει θεωρία και εφαρμογές των Μ.Μ.Ε. και της διαφήμισης. Διετέλεσε, επί 18 χρόνια, υπεύθυνος προγραμματισμού και έρευνας για τα Μ.Μ.Ε. σε πολυεθνικές διαφημιστικές εταιρείες. Έχει δημοσιεύσει βιβλία και περισσότερο από 300 άρθρα και μελέτες για τα Μ.Μ.Ε. και είναι μέλος διεθνών Ινστιτούτων για τα Μ.Μ.Ε.

Συγγραφέας: Χαιρετάκης Μανώλης
Εκδότης: Εκδόσεις Πατάκη
Έτος έκδοσης: 2007
ISBN: 960-16-2234-9
Σελίδες: 91
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Επικοινωνία (Κοινωνικές επιστήμες), Τηλεόραση – Κοινωνιολογικές απόψεις
Σειρές: Θεωρητικές Επιστήμες

Τιμή σε ιστοσελίδες: 5.74 €