Τζουζέππε Βέρντι: Ένας χορός μεταμφιεσμένων

Περιγραφή
Το έργο: Όπερα σε τρεις πράξεις ο «Χορός μεταμφιεσμένων» βασίζεται σε ποιητικό κείμενο του Αντόνιο Σόμμα, που με τη σειρά του στηρίχτηκε σε προγενέστερο του Εζέν Σκριμπ για την όπερα «Γουσταύος Γ΄» ή «Ο χορός των μεταμφιεσμένων» του Ντανιέλ Ωμπέρ. Η γαλλική όπερα είχε παρουσιαστεί με μεγάλη επιτυχία στο Παρίσι το 1833. Η υπόθεση στηρίζεται σε πραγματικό γεγονός, τη δολοφονία του Γουσταύου Γ’, βασιλιά της Σουηδίας, κατά τη διάρκεια ενός χορού μεταμφιεσμένων το 1792. Οι λογοκριτικές αρχές προκάλεσαν πολλά προβλήματα στον Βέρντι καθώς η σκηνική παρουσίαση της δολοφονίας ευρωπαίου μονάρχη δεν ήταν ανεκτή. Έτσι, τόπος και δράση της υπόθεσης μεταφέρθηκαν στη Βοστόνη στα τέλη του 17ου αιώνα και ο βασιλιάς Γουσταύος Γ’ έγινε κυβερνήτης με το όνομα Ριχάρδος / Ρικκάρντο. Πρόσωπα όπως η μάντισσα Ουλρίκα Άρβιντσον υπήρχαν στο περιβάλλον του μονάρχη, ωστόσο η αισθηματική πλοκή είναι τελείως φανταστική. Στη νέα παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ο σκηνοθέτης επέλεξε να αποκαταστήσει τα ιστορικά πρόσωπα και τον τόπο της δράσης.
Πρεμιέρες: Η όπερα «Ένας χορός μεταμφιεσμένων» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο θέατρο Απόλλων της Ρώμης στις 17 Φεβρουαρίου 1859. Στην Ελλάδα αναφέρονται παραστάσεις στη Σύρο (1866/7), στην Πάτρα, όπου με τη συγκεκριμένη όπερα εγκαινιάστηκε το θέατρο Απόλλων στις 10 Οκτωβρίου 1872, στην Κέρκυρα (1877), στον Βόλο (1880). Το τρίτο Ελληνικό Μελόδραμα περιέλαβε το έργο στο ρεπερτόριο του κατά την εναρκτήρια καλλιτεχνική περίοδο του πρώτου θεάτρου Ολύμπια (1916/7), ενώ από την Εθνική Λυρική Σκηνή η όπερα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 7 Δεκεμβρίου 1949 σε μουσική διεύθυνση Λεωνίδα Ζώρα και σκηνοθεσία Τάκη Μουζενίδη.

Συγγραφέας : Συλλογικό έργο, Somma Antonio, Δοντάς Νίκος Α., Newark Cormak, Gerhard Anselm, Βρυζάκη Ούρσουλα, Κομποτιάτη Σοφία
Μεταφραστής : Δοντάς Νίκος Α.
Επιμελητής : Δοντάς Νίκος Α.
Εκδότης : Εθνική Λυρική Σκηνή
Έτος έκδοσης : 2011
ISBN : 960-9432-23-9
Σελίδες : 112
Σχήμα : 17χ12
Κατηγορίες : Όπερες

Τιμή σε ιστοσελίδες: 8.90 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.