Τα όρια των όρων

Περιγραφή
Ποια νάναι άραγε η σχέση μας μ’ εκείνες τις λέξεις, τους όρους, που τους έχουμε τόσο καλά στο λόγο μας ενθέσει ώστε να ξεχνάμε να διερωτόμεθα αν πράγματι αντιπροσωπεύουν, αν «επιγράφουν», αυτό που μέσα στην πολιτική κοινωνία διεξάγεται;
Κάποιοι απ’ αυτούς τους όρους -ιδιαίτερα σοφοί, επιβλητικοί, και επίσημοι ακόμα- την ζωή την προσπερνάνε. Και το παρωχημένο νόημά τους, εξακολουθούν να της το επιβάλλουν. Και έτσι, ενώ αυτή βαδίζει, και αλλάζει, και παίρνει τους δικούς της ιδιαίτερους δρόμους, οι λέξεις-δεσμοφύλακες την ξαναφέρνουν πίσω. Μέσα απ’ την ασυναίσθητη χρήση τους και αυτήν την ίδια την εξέλιξή της αναχαιτίζουν.
Λέξεις concertante που φωνητικά απολαμβανόμενες και αισθητικά αυτόνομες, με την opera, αρνούνται να μετρηθούνε.
Με τέσσερα βήματα: από τους Εγκλωβισμούς και τις Μετακλήσεις προς τις Απεξαρτήσεις και τις Διανοίξεις, μια απόπειρα απελευθέρωσής μας, έστω σχετικής, προτείνεται εδώ. Όπως σ’ έναν πίνακά του ο Balthus ζητεί από τη νεαρή κυρία να σύρει την κουρτίνα και το έξω ν’ αφήσει μέσα να περάσει. Μήπως κι έτσι δει η μία το άλλο.Ο Α-Ι. Δ. Μεταξάς σπούδασε Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες στην Αθήνα και το Aix-en-Provence. Αριστούχος διδάκτωρ των Πολιτικών Επιστημών (1970) και της «Πολιτικής Επιστήμης» (doctorat d’ Etat, 1972). Βραβείο της πόλης της Προβηγκίας και χρυσό μετάλλιο της Νομικής Σχολής. Διευθυντής του Εργαστηρίου Πολιτικής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια του Aix-en-Provence, Μασσαλίας, Παρισιού, Βενετίας και Βουδαπέστης. Το 1982 εισηγήθηκε την ίδρυση του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών και εξελέγη Πρόεδρος του Τμήματος. Εκπροσωπεί το Συμβούλιο της Ευρώπης στις Μόνιμες Συνδιασκέψεις στη Σιένα και στο Παρίσι. Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Λεξικού Πολιτικής Επικοινωνίας και της σειράς «Βιβλιοθήκη Πολιτικής Επικοινωνίας». Έχει διατελέσει Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΡΤ, της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης και του ΕΚΚΕ.

Συγγραφέας : Μεταξάς Αναστάσιος – Ιωάννης Δ.
Εκδότης : Εκδόσεις Ι. Σιδέρης
Έτος έκδοσης : 2014
ISBN : 960-08-0640-3
Σελίδες : 140
Σχήμα : 21χ12
Κατηγορίες : Πολιτική – Λόγοι, δοκίμια, διαλέξεις

Τιμή σε ιστοσελίδες: 6.90 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.