Τα πολιτικά δικαιώματα των Ελληνίδων 1864-1952

Περιγραφή
Πώς έγινε και χρειάστηκε σχεδόν ένας αιώνας, από τη στιγμή που καθιερώθηκε συνταγματικά η (ανδρική) καθολική ψηφοφορία στη χώρα μας (1864), μέχρι να αποδοθούν ίσα πολιτικά δικαιώματα στις Ελληνίδες για τις βουλευτικές εκλογές (1952); Για ποιο λόγο οι γυναίκες στην Ελλάδα καθυστέρησαν τόσο, σε σχέση με τις ομόφυλές τους άλλων ευρωπαϊκών κρατών, για να αποκτήσουν την ισοπολιτεία; Τι σήμαινε, ιδεολογικά και πρακτικά, για εκείνες αυτός ο αποκλεισμός;
Σε αυτά και πολλά ακόμη ερωτήματα προσπαθεί να δώσει απαντήσεις η παρούσα μελέτη που διατρέχει 150 περίπου χρόνια νεοελληνικής ιστορίας με άξονες αναζήτησης το φύλο και την ιδιότητα του πολίτη, τη δημοκρατία και την καθολικότητα της ψήφου.
Η ιστορία των γυναικείων πολιτικών δικαιωμάτων προσδιορίστηκε από ποικίλους παράγοντες: τις ιδέες και τις δράσεις του φεμινιστικού κινήματος που διεκδίκησε την ψήφο ως ορόσημο για την είσοδο των γυναικών στην πολιτεία,·τις απόψεις των πολέμιων της ισότητας που γελοιοποίησαν το αίτημα, το μισογυνισμό και τις παλινωδίες των κοινοβουλευτικών παραγόντων που αρνήθηκαν σθεναρά την ένταξη των Ελληνίδων στην πολιτική,·τον καιροσκοπισμό και τις αμφιταλαντεύσεις των πολιτικών κομμάτων, την άγνοια των γυναικείων μαζών,·την άρνηση, τέλος, της πλειονότητας των αστικών φορέων να αποδεχτούν, ιδεολογικά και πρακτικά, την πολιτική τους εξίσωση με τις γυναίκες ψηφοφόρους των λαϊκών στρωμάτων, μέχρις ότου η μετά τον B΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Εμφύλιο συγκυρία ήρθε να αλλάξει, τυπικά τουλάχιστον, τα δεδομένα.Η Δήμητρα Σαμίου γεννήθηκε το 1959 στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του τμήματος αγγλικών σπουδών της φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα ιστορίας και πολιτισμών του Πανεπιστημίου VII των Παρισίων (Jussieu). Το 2008 υποστήριξε τη διδακτορική της διατριβή στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργασθεί ως επιμελήτρια εκδόσεων, προϊσταμένη αρχειονόμος και ερευνήτρια ιστορικός. Άρθρα και μελέτες της γύρω από την ιστορία του γυναικείου κινήματος στην Ελλάδα έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά και σε συλλογικούς τόμους.

Συγγραφέας: Σαμίου Δήμητρα
Εκδότης: Σάκκουλας Π. Ν.
Έτος έκδοσης: 2013
ISBN: 960-420-497-1
Σελίδες: 404
Σχήμα: 24χ17
Κατηγορίες: Ανθρώπινα δικαιώματα

Τιμή σε ιστοσελίδες: 36.66 €