Τα νεκρά περιστέρια και η μεγάλη έκρηξη

Περιγραφή
Στην ιστορία της επιστήµης, όπως και στην τέχνη και την πολιτική, υπήρξαν και υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που έπαιξαν σηµαντικό ρόλο και ξεχώρισαν. Το βιβλίο αυτό περιλαµβάνει µια συλλογή τέτοιων ιστοριών, ανθρώπων που η πορεία τους ξεχώρισε από αυτή των περισσοτέρων.
Μερικές ιστορίες αφορούν επιστήµονες που δεν είναι γνωστοί στο ευρύ κοινό και αυτός, όπως αναφέρει ο συγγραφέας στην εισαγωγή του, ήταν και ένας από τους στόχους του βιβλίου. Περιλήφθηκαν επίσης και ιστορίες αξιόλογων Ελλήνων επιστηµόνων που συνήθως τους αγνοούµε.
Στην εκπαίδευση, ο µαθητής διδάσκεται απευθείας την επιστηµονική γνώση και θεωρία. Αυτό όµως που µένει έξω από τα εκάστοτε προγράµµατα σπουδών είναι οι προσωπικές ιστορίες των ανθρώπων αυτών και ο τρόπος, η διαδικασία της έρευνας που τους οδήγησε σε συµπεράσµατα καινοτόµα και πολλές φορές “αντίθετα” µε τις κατεστηµένες επιστηµονικές θεωρήσεις, κάτι που φανερώνει πως η κατάκτηση της γνώσης δεν µπορεί να υπάρξει χωρίς έναν ανοιχτό τρόπο σκέψης.
“… Ο Άρνο Πενζίας (Arno Penzias) είχε ολοκληρώσει τη διδακτορική του διατριβή το 1961 και προσλήφθηκε προσωρινά ως ραδιοαστρονόµος στα εργαστήρια Bell. Ενας άλλος ραδιοαστρονόµος, ο Ροµπερτ Ουίλσον (Robert Wilson), έφτασε στα εργαστήρια Bell το 1963. Οι δύο ερευνητές σκέφτηκαν να χρησιµοποιήσουν την “άχρηστη” κεραία για αστρονοµικές παρατηρήσεις και τη µετέτρεψαν σε ραδιοτηλεσκόπιο. Έστρεψαν, λοιπόν, την κεραία προς το διάστηµα για αναζήτηση σηµάτων από το σύµπαν. Εργαζόµενοι στο µήκος κύµατος των επτά εκατοστών ανίχνευαν ένα ασθενές, επίµονο, άγνωστο µέχρι τότε σήµα, το οποίο έφτανε στην κεραία από όλες τις κατευθύνσεις µε την ίδια ένταση. Στην αρχή υπέθεσαν ότι µπορεί να προέρχεται από τον ήλιο. από τους θορύβους της Νέας Υόρκης η από την ίδια την κεραία. Κάποια µέρα, καθώς προσπαθούσαν να εντοπίσουν την προέλευση του σήµατος διαπίστωσαν ότι το “πιάτο” της κεραίας ήταν γεµάτο κουτσουλιές από τα περιστέρια που ζούσαν εκεί. Για να αποκλείσουν την περίπτωση προέλευσης του σήµατος από την κεραία καθάρισαν τις κουτσουλιές και σκότωσαν τα περιστέρια. Παρ’ όλα αυτά. το σήµα εξακολουθούσε να υπάρχει. Μετά από επίπονες προσπάθειες, αφού απέκλεισαν όλες τις παραπάνω πήγες, κατέληξαν στο συµπέρασµα ότι το σήµα προέρχεται από το σύµπαν…”Ο Αστέριος Παντοκράτορας γεννήθηκε στο Νεοχώρι Χαλκιδικής. Σπούδασε πολιτικός µηχανικός στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ και υπηρετεί ως καθηγητής Μηχανικής Ρευστών στην Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης. Έχει δηµοσιεύσει 80 εργασίες οε διεθνή επιστηµονικά περιοδικά και το 2003 τιµήθηκε από την Ακαδηµία Αθηνών για την καλύτερη εργασία Υδραυλικής.

Συγγραφέας: Παντοκράτορας Αστέριος
Εκδότης: Επίκεντρο
Έτος έκδοσης: 2014
ISBN: 960-458-553-3
Σελίδες: 328
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Επιστήμονες , Επιστήμη – Ιστορία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 11.90 €