Τα μυστήρια του Όσιρη

Περιγραφή
“Όπως και για το Ραμσή, περίμενα πάνω από είκοσι χρόνια για να αποφασίσω να γράψω αυτό το βιβλίο, που είναι από τα πιο σημαντικά της ζωής μου…
Επειδή θεωρούσα πως έπρεπε να εξηγήσω ένα από τα στοιχεία της διαχρονικότητας της Αιγύπτου…”. (Κριστιάν Ζακ).
Παρά την αποφασιστικότητα του φαραώ Σέσωστρη Γ’, παρά τις συνδυασμένες προσπάθειες των συμβούλων του που αναζητούσαν -μάταια- τον ένοχο, παρά τα συνεχή τελετουργικά και τις φροντίδες από τη βασίλισσα και τις εφτά ιέρειες της θεάς Αθώρ, η ακακία που ξεπρόβαλε από τον τάφο του θεού Όσιρη, για να αναγγείλει την ανάστασή του, στην καρδιά του ναού της Αβύδου, πεθαίνει…
Όμως, ανάμεσα σ’ αυτές τις ιέρειες, η πιο μυστηριώδης, αυτή που στοιχειώνει τις νύχτες του νεαρού γραφέα Ικέρ, έχει μια ιδέα: Για να σωθεί το δέντρο της ζωής, πρέπει να κατασκευαστεί μια νέα πυραμίδα, που θα ενσαρκώνει τον Όσιρη.
Ο Σέσωστρης συμφωνεί, βρίσκουν μαζί το ιδανικό μέρος, οι εργασίες μπορούν να ξεκινήσουν, υπό το γεμάτο καλοσύνη βλέμμα της Ίσιδας.
Αυτό που όλοι αγνοούν είναι η τριπλή συνωμοσία που εξυφαίνεται – από τη μία πλευρά ο Προάγγελος, αυτός ο διαβολικός γενειοφόρος που κήρυττε στις φυλές της ερήμου, αποφασισμένος να πάρει την εξουσία και να δολοφονήσει το φαραώ· από την άλλη, στην ίδια την αυλή του Σέσωστρη, ο φιλόδοξος ανώτερος αυλικός Μεντές, που εκμεταλλεύεται τη θέση του για να πλουτίσει, δεν έχει άλλη λύση από το να δολοφονήσει το μονάρχη του· τέλος, ο ίδιος ο Ικέρ, που τα φαινόμενα τον εξαπατούν, πιστεύει πως ήρθε η στιγμή να τακτοποιήσει τους λογαριασμούς του.
Όμως, ο Σέσωστρης σπανίως είναι μόνος, μέχρι τη μέρα που παρουσιάζεται η ευκαιρία…
H τετραλογία Τα Μυστήρια του Όσιρη, πέρα από την ορμητική αναζήτηση του νεαρού Ικέρ για την αλήθεια και τη μάχη του Σέσωστρη Γ’ ενάντια στις δυνάμεις του κακού, είναι η απολύτως μαγική και συναρπαστική ιστορία μιας Αιγύπτου που δεν υπάρχει πια και που ωστόσο μένει χαραγμένη ολοζώντανη στη μνήμη μας – χάρη στον Κριστιάν Ζακ, που μας προσφέρει εδώ τα κλειδιά και τα μυστικά της αναλλοίωτης διάστασής της.Ο Κριστιάν Ζακ έγινε επιτυχημένος συγγραφέας τη μέρα που, όπως λέει ο ίδιος, “ο κόσμος του συγγραφέα ενώθηκε με αυτόν του αιγυπτιολόγου. Από εκείνη τη μέρα, το μεγάλο κοινό ενδιαφέρθηκε για τη δουλειά μου”.
Γεννημένος στο Παρίσι το 1947, διάβασε σε ηλικία δεκατριών ετών ένα έργο που θα άλλαζε τη ζωή του: την τρίτομη “Ιστορία του αρχαίου αιγυπτιακού πολιτισμού” του Ζακ Πιρέν. Ο νεαρός Κριστιάν έγραφε ήδη ποιήματα και το βιβλίο αυτό στάθηκε η πηγή έμπνευσης για το πρώτο μυθιστόρημά του.
Τα επόμενα πέντε χρόνια έγραψε οχτώ μυθιστορήματα και ένα λιμπρέτο! Σε ηλικία δεκαεφτά ετών παντρεύεται και ξεκινάει το γαμήλιο ταξίδι του στα ίχνη του ονείρου του, της μυθικής Αιγύπτου: πρώτος σταθμός η Μέμφιδα…
Εκδίδει το πρώτο του βιβλίο στα είκοσι ένα του χρόνια, ένα δοκίμιο για τη σχέση του Μεσαίωνα με την αρχαία Αίγυπτο.
Σπουδάζει αιγυπτιολογία στη Σορβόννη, όπου υποστηρίζει και τη διδακτορική του διατριβή, και ξεκινάει πανεπιστημιακή καριέρα στα 1986.
Πάνω απ΄ όλα, όμως, ο Κριστιάν Ζακ θέλει να γράφει: εκδίδει περισσότερα από είκοσι δοκιμιακά έργα, βραβεύεται από τη Γαλλική Ακαδημία, ενώ παράλληλα εργάζεται ως ραδιοφωνικός παραγωγός, κάνοντας για τη France Culture τη σειρά “Οι δρόμοι της γνώσης”. Η μεγάλη συγγραφική επιτυχία έρχεται το 1987 με το έργο “Ο Σαμπολιόν ο Αιγύπτιος”. Αυτή ήταν η αρχή μιας σειράς βιβλίων που όλα τους αναφέρονται στην αρχαία Αίγυπτο.
Παθιασμένος ερευνητής, μελετά, αποκρυπτογραφεί, και ζωντανεύει κάθε φορά έναν κόσμο αληθινό και πρωτόγνωρο. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από είκοσι τέσσερις γλώσσες και είναι ο μοναδικός Γάλλος στον κατάλογο των δεκαπέντε συγγραφέων με τις μεγαλύτερες πωλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Συγγραφέας: Jacq Christian
Μεταφραστής: Καλαμαντής Γιώργος Κ.
Εκδότης: Εκδόσεις Πατάκη
Έτος έκδοσης: 2005
ISBN: 960-16-1380-3
Σελίδες: 435
Τόμος: 2
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Γαλλική πεζογραφία – Μυθιστόρημα
Σειρές: Ξένη Λογοτεχνία, Σύγχρονη Ξένη Λογοτεχνία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 14.59 €