Τα μουσικά δράματα του Ρίχαρντ Βάγκνερ

Περιγραφή
Οι προηγούμενες μελέτες για τον Βάγκνερ έτειναν να προσεγγίσουν τις “όπερες” και τα “μουσικά δράματά” του ως κομμάτια αυτοβιογραφίας, φιλοσοφικές διακηρύξεις ή πολιτικά σχόλια της εποχής που γράφτηκαν. Ο Καρλ Ντάλχαους απομακρύνεται απ’ αυτές τις απόπειρες. Στόχος του είναι να φωτίσει, με μια διαλεκτική ιστορική και μορφολογική ανάλυση, τόσο τα μεμονωμένα έργα όσο και το βαγκνερικό opus ως σύνολο. Πρόκειται για μια προσέγγιση που μπορεί να μυήσει κάθε νέο φιλόμουσο σ’ αυτά τα κορυφαία έργα τέχνης, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει πολύτιμες ενοράσεις στους λάτρεις του επαναστάτη δημιουργού και στους μελετητές της μουσικής ιστορίας, της φιλοσοφίας και του πολιτισμού.
Ο μεγάλος γερμανός μουσικολόγος Καρλ Ντάλχαους υπογράφει μια πρωτοποριακή στον καιρό της (δεκαετία του ’70) και κλασική πλέον ανάλυση των έργων του Ρίχαρντ Βάγκνερ, αφιερώνοντας ένα κεφάλαιο σε καθεμιά από τις “ρομαντικές όπερες” και τα “μουσικά δράματα” του συνθέτη:
Ο ιπτάμενος Ολλανδός
Τανχόυζερ
Λόενγκριν
Τριστάνος και Ιζόλδη
Οι αρχιτραγουδιστές της Νυρεμβέργης
Το δαχτυλίδι του Νίμπελουνγκ
Ο χρυσός του Ρήνου
Η Βαλκυρία
Ζίγκφριντ
Το λυκόφως των θεών
Πάρσιφαλ
Η περιεκτική περιγραφή των συγκεκριμένων δραματουργικών και μουσικών χαρακτηριστικών κάθε έργου συνυφαίνεται εδώ με τη θεώρηση του βαγκνερικού κανόνα στο σύνολό του.
Η ελληνική έκδοση περιλαμβάνει ένα πολύτιμο ηχητικό βοήθημα: ένα CD με 32 μουσικά παραδείγματα από τα έργα του Βάγκνερ, εκείνα ακριβώς που σχολιάζει διεξοδικά ο συγγραφέας.Ο Carl Dahlhaus γεννήθηκε το 1928 στο Αννόβερο. Σπούδασε μουσικολογία στα Πανεπιστήμια του Γκαίτινγκεν και του Φράιμπουργκ από το 1947 ως το 1952, και έλαβε το διδακτορικό του το 1953. Από το 1950 ως το 1958 υπήρξε δραματολόγος στο Deutsches Theater του Γκαίτινγκεν. Το 1962 έγινε μέλος του Institut fur Musikalische Landesforschung στο πανεπιστήμιο του Κιέλου. Από το 1967 υπήρξε καθηγητής ιστορίας της μουσικής στο Πολυτεχνείο του Βερολίνου. Διετέλεσε πρόεδρος της Gesellschaft fur Musikforschung, διευθυντής έκδοσης των Απάντων του Ρίχαρντ Βάγκνερ, επιμελητής του Μουσικού Λεξικού του Rieman και συνεκδότης της Neue Zeitschrift fur Musik και του Archiv fur Musikwissenschaft. Πέθανε στο Βερολίνο το 1989. Στο πλούσιο έργο του, που τον ανέδειξε σε “συνείδηση της μουσικολογίας του 20ού αιώνα”, συγκαταλέγονται: Musikasthetik (1967 – Αισθητική της μουσικής, Στάχυ), Analyse und Werturteil (1970), Richard Wagners Musikdramen (1971 – Τα μουσικά δράματα του Ρίχαρντ Βάγκνερ, Αλεξάνδρεια), Zwischen Romantik und Moderne: vier Studien zur Musikgeschichte des spateren 19. Jahrhunderts (1974), Die Idee der absoluten Musik (1976), Grundlagen der Musikgeschichte (1977), Schonberg und andere: Gesammelte Aufsatze zur Neuen Musik (1978), Die Musik des 19. Jahrhunderts (1980), Musikalischer Realismus: zur Musikgeschichte des 19. Jahrhunderts (1982), Die Musiktheorie im 18. und 19. Jahrhundert (1984), Ludwig van Beethoven und seine Zeit (1987).

Συγγραφέας: Dahlhaus Carl
Μεταφραστής: Παρασκευόπουλος Θόδωρος μεταφραστής
Επιμελητής: Κουβίδης Δήμος, Σολωμός Μάκης
Εκδότης: Αλεξάνδρεια
Έτος έκδοσης: 2010
ISBN: 960-221-478-3
Σελίδες: 301
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Μουσικοί , Μουσική, Κλασική, Όπερες

Τιμή σε ιστοσελίδες: 18.13 €