Τα επιτύμβια επιγράμματα II

Περιγραφή
[set 13 τόμων]
Το επίγραμμα ξεκίνησε από λίγες λέξεις που χάραζαν οι αρχαίοι Έλληνες πάνω στα ηρώα, στους τάφους των δικών τους και στα βάθρα των αγαλμάτων τους. Οι λέξεις δήλωναν κυρίως σε ποιον γίνεται η αφιέρωση, ποιος ήταν ο πατέρας και η πατρίδα του και για ποια πράξη γίνεται η αφιέρωση αυτή και η επιβράβευση. Αργότερα, και σιγά-σιγά, το επίγραμμα παύει να γράφεται μόνο σε μεγάλες πλάκες ή σε στήλες και σε βάθρα, διευρύνει τα θέματα του, αποκτά αυτοτέλεια και γίνεται πια “έκφραση”.
Για περισσότερα από 1.000 χρόνια, το επίγραμμα επικρατεί σαν το ολιγόστιχο ποίημα που αναφέρεται σε ποικίλα μικρά θέματα, κάνει επισημάνσεις ουσίας και νοήματος, με επιμελημένη έκφραση, που υπονοεί περισσότερα απ’ όσα η συνοπτικότητα του επιτρέπει. Εκφράζει, διδάσκει, διασκεδάζει, προκαλεί αναμετρήσεις.
Η “Παλατινή Ανθολογία” συντίθεται από ποιήματα της ελληνικής κλασικής περιόδου, της αλεξανδρινής, της ρωμαϊκής και χριστιανικής (από το 600 π.Χ. μέχρι το 900 μ.Χ.) και όλα είναι στην ελληνική γλώσσα, γραμμένα από Έλληνες ή και ελληνομαθείς της αλεξανδρινής εξάπλωσης, της ρωμαϊκής και της βυζαντινής διαδοχής. Τα θέματα των επιγραμμάτων καλύπτουν όλους τους κύκλους του ανθρώπινου βίου: τον έρωτα, το θάνατο, την ανδραγαθία, τη σάτιρα, το παιχνίδι, τη μεταφυσική διάσταση. Πρωταγωνιστούν ποιητές και συγγραφείς, ηγέτες και πλούσιοι, ναυαγοί και αγρότες, φτωχοί και ασήμαντοι, γυναίκες και παιδιά, νέοι κ.α. Η ομορφιά, η λιτότητα και η τελειότητα πολλών επιγραμμάτων λάμπει μέσα στις σελίδες του έργου, που κυκλοφορεί σε 13 τόμους, σε γλαφυρή μετάφραση του κλασικού φιλολόγου Κώστα Τοπούζη.

Συγγραφέας: Συλλογικό έργο, Μάρκος Αργεντάριος, Διόδωρος ο Σαρδιανός, Αντίστιος, Αντίπατρος ο Θεσσαλονικεύς, Ερύκιος ο Κυζικηνός, Κριναγόρας ο Μυτιληναίος, Βάσσος, Θαλής, Αντίφιλος ο Βυζάντιος, Απολλωνίδης ο Σμυρνεύς, Φίλιππος ο Θεσσαλονικέας, Βιάνωρ, Ηρακλείδης ο Σινωπεύς, Διοκλής ο Καρύστιος
Εκδότης: Επικαιρότητα
Έτος έκδοσης: 2011
ISBN:
Σελίδες: 211
Τόμος: 5
Σχήμα: 17χ11
Κατηγορίες: Ελληνική ποίηση, Αρχαία – Συλλογές , Επιγράμματα, Ελληνικά
Σειρές: Ελληνική Παλατινή Ανθολογία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 114.64 €