Τα δεκατρία ρόδα

Περιγραφή
Τα «Δεκατρία ρόδα» σήμαιναν για τον Φερρέρο την εκ νέου ανακάλυψη των οριακών συναισθημάτων της ελληνικής τραγωδίας στην Ισπανία, όπου έλαβε χώρα το πρώτο ολοκαύτωμα.
Τι χάσανε «τα δεκατρία ρόδα» εκείνο το αυγουστιάτικο πρωινό του ’39 και γιατί αντιπροσώπευαν τόσο καθοριστικά την αξιοπρέπεια ενώπιον της αβύσσου;
Βρισκόμαστε στις πρώτες μέρες μετά τον ισπανικό εμφύλιο. Δεκατρείς γυναίκες, σχεδόν όλες ανήλικες συλλαμβάνονται, δικάζονται, εκτελούνται… Μετά θάνατον αρχίζουν να τις αποκαλούν «τα δεκατρία ρόδα». Έτσι ξεκινάει ο θρύλος, ο οποίος αποκτάει υπόσταση σ’ αυτό το μυθιστόρημα, όπου ο Χεσούς Φερρέρο ξαναβυθίζεται στις πηγές απ’ όπου αναβλύζουν οι μύθοι, για να δώσει ζωή σε δεκατρείς συνειδήσεις που έμοιαζαν φυσιολογικές και από πολλές απόψεις ήταν. Ενσάρκωναν όμως ένα φοβερό παράδοξο: ενώ άφησαν ανεξίτηλα ίχνη στην ιστορία οι ίδιες ουσιαστικά έχουν σβηστεί από την ιστορία!
Αποφεύγοντας το πολιτικό δράμα και το ρεπορτάζ ο Φερρέρο διαμορφώνει «τα δεκατρία ρόδα» σαν ένα αφήγημα, στοιχηματίζοντας μόνο στη λογοτεχνία, με αποτέλεσμα ένα χορωδιακό μυθιστόρημα στο οποίο συμμετέχουν εξίσου η μνήμη και η φαντασία!Ο Χεσούς Φερρέρο γεννήθηκε στη Ζαμόρα το 1952. Αφού πέρασε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια στη βασκική ύπαιθρο, πήγε στο Παρίσι για σπουδές στην Ecole des Hautes Etudes, απ’ όπου αποφοίτησε με πτυχίο στην Αρχαία Ιστορία.
Έχει εκδώσει τα μυθιστορήματα «Belver Yin» (Βραβείο Ciudad de Barcelona 1982), «Opium, Lady Pepa, El efecto Doppler» (Βραβείο International de Novela Plaza & Janes 1990), «El ultimo banquete» (Βραβείο Azorin 1997), «ο Juanelo o el hombre nuevo»· στις εκδόσεις Siruela: «Zirze piermas largas» και «El secreto de los dioses». Έχει γράψει μαζί με τον Πέδρο Αλμοδοβάρ το σενάριο για την ταινία «Matador».
Οι «Eμπειρίες του πόθου, έρωτας και μίσος» είναι το πρώτο του δοκίμιο το οποίο τιμήθηκε το 2009 με το Βραβείο Δοκιμίου Anagrama.

Συγγραφέας : Ferrero Jesus
Μεταφραστής : Λαλιώτης Βασίλης
Επιμελητής : Πορτοκάλογλου Αγγελική
Υπεύθυνος Σειράς : Ηλιάννης Μάριος
Εκδότης : Λαγουδέρα
Έτος έκδοσης : 2006
ISBN : 960-7893-45-Χ
Σελίδες : 273
Σχήμα : 21χ14
Κατηγορίες : Ισπανική πεζογραφία – Μυθιστόρημα
Σειρές : Ιστιοφόρο, Ξένη Λογοτεχνία Ιστιοφόρο

Τιμή σε ιστοσελίδες: 12.07 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.