Τα βοτσαλωτά της Σαντορίνης και της Μήλου

Περιγραφή
Με τη λέξη βοτσαλωτό, εννοούμε το είδος αυτό της τέχνης που κορυφώθηκε τον 19ο αιώνα στο χώρο, κυρίως του αιγαίου, δημιουργώντας έργα που χαρακτηρίζονται σαν μοναδικά στολίδια της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Ξεκινούν από τα Μινωικά χρόνια, διαπερνούν την Ελληνιστική περίοδο σαν εκλεκτά ψηφιδωτά, ξενιτεύονται όταν υποδουλώνεται ο τόπος και επανέρχονται σε συνθήκες ανοικοδόμησης και ελευθερίας, στο χώρο που γεννήθηκαν και λάμπρηναν, το αιγαίο.
With the word pebblemosaic, we mean this kind of art which culminated in the 19th century on the site, particularly the Aegean, creating works that are characterized as unique ornaments of traditional architecture. Starting from the Minoan years, breaking through the Hellenistic period as exquisite mosaics, emigrate when they conquered the region and return in conditions of freedom and reconstruction in the space born, giving brightness the Aegean Sea.Ο Γιάννης Λουκιανός γεννήθηκε στον Ιο των Κυκλάδων. Σπούδασε σχέδιο και παρακολούθησε μαθήματα ψηδιδωτού και του βοτσαλωτού, κοσμώντας κτίρια και πολλές αυλές.
Αποκατέστησε τα βοτσαλωτά :
-Το 1997 της Μήλου
-Το 2000 της ιστορικής αυλής της Μητρόπολης της Σύρου
-Το 2001 της αυλής των Αγίων Αναργύρων στο Μάννα της Σύρου.
Μίλησε σε πολλά σχολεία, καθώς και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, για την τέχνη και την ιστορία του ψηφιδωτού και του βοτσαλωτού.
Έγραψε σε περιοδικά (Living-Κτίριο) και σε τοπικές εφημερίδες.
Έργα του ίδιου:
-«Οι βοτσαλωτές αυλές των Κυκλάδων» Αθήνα 1999,
-«Η τέχνη του ψηφιδωτού και τη τεχνική του» Εκδ. Βότσαλο, Αθήνα 2002
-«Η τεχνική της συντήρησης και αποκατάστασης των βοτσαλωτών δαπέδων» Εκδ. Βότσαλο, Αθήνα 2003
Δίδαξε για ένα χρόνο την τέχνη του ψηφιδωτού στα παιδιά του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιού στην Ιο.

Συγγραφέας : Λουκιανός Γιάννης
Επιμελητής : Ιωακειμίδης Θοδωρής
Εκδότης : Βότσαλο
Έτος έκδοσης : 2012
ISBN : 960-93-3926-3
Σελίδες : 130
Σχήμα : 28χ21
Κατηγορίες : Νησιά Αιγαίου – Φωτογραφικά λευκώματα, Ψηφιδωτά

Τιμή σε ιστοσελίδες: 22.25 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.