Τα έξυπνα παιχνίδια

Περιγραφή
Εσύ κι εγώ, αρκουδάκι, είμαστε πραγματικοί… έτσι δεν είναι;
Το χνουδωτό παιχνίδι κοίταξε το αγόρι κατάματα. “Εσύ κι εγώ είμαστε πραγματικοί, Ντέιβιντ”. Η ειδικότητα του παιχνιδιού ήταν να δίνει ευχαρίστηση.
Τα “Έξυπνα Παιχνίδια” είναι η ιστορία ενός μικρού αγοριού που δεν μπορεί να ευχαριστήσει τη μητέρα του, ενός αγοριού που δεν είναι άνθρωπος, που η νοημοσύνη του είναι τεχνητή…
Αυτή η ιστορία, που τράβηξε την προσοχή του αείμνηστου Στάνλεϊ Κιούμπρικ και έγινε μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία από τον Στίβεν Σπίλμπεργκ, είναι το πρώτο διήγημα μιας συλλογής ιστοριών του μακρινού μέλλοντος από τον Μπράιαν Άλντις. Είναι χαρακτηριστική της προφητικής δύναμης του συγγραφέα και της αλάνθαστης αίσθησης που έχει για τον τρόπο που η νοημοσύνη και η τεχνολογία θα μπορέσουν να λειτουργήσουν μαζί.
Από την αισιοδοξία του “ΔΔΒ”, όπου η απληστία των πολυεθνικών εταιρειών ελέγχει τις φυσικές πηγές, μέχρι την αισιοδοξία του διηγήματος “Το Κουμπί της Προσωρινής Στάσης”, όπου οι εξελίξεις στην ιατρική οδηγούν σε μια καλύτερη κοινωνία, το ερώτημα που θέτει ο Άλντις είναι όχι μόνο έξυπνο, αλλά και απλό: Έχει η ανθρωπότητα την εξυπνάδα και τη δύναμη της συναισθηματικής νοημοσύνης ώστε να συμπορευτεί με την ακαταμάχητη πρόοδο της τεχνολογίας;Ο Μπράιαν Άλντις γεννήθηκε στο Στ Ντέρεχαμ του Νόρφολκ, το 1925. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, έλαβε μέρος στο βρετανικό εκστρατευτικό σώμα, στη Μπούρμα, το 1943. Μετά τον πόλεμο εργάστηκε ως βιβλιοπώλης στην Οξφόρδη, γεγονός που τον ενέπνευσε για το πρώτο του βιβλίο, “The Brightfount Diaries” (Faber & Faber, 1955). Την ίδια χρονιά, το διήγημά του “Not For An Age” κέρδισε το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό της εφημερίδας “Observer” για ένα διήγημα που να διαδραματίζεται το έτος 2500. Παρά το ότι ασχολήθηκε με όλα τα είδη πεζογραφίας και με την ποίηση, ο Άλντις έγινε κυρίως γνωστός ως συγγραφέας και κριτικός έργων επιστημονικής φαντασίας και φανταστικής λογοτεχνίας, από τους καλύτερους στο είδος. To 1958, μετά την κυκλοφορία των δύο επόμενων βιβλίων του, “Space, Time and Nathaniel” και “Non-Stop”, ψηφίστηκε ως πιο υποσχόμενος νέος συγγραφέας στο συνέδριο World Science Fiction Convention. Δύο χρόνια αργότερα, το 1960, εκλέχθηκε πρόεδρος της βρετανικής Ένωσης Συγγραφέων Επιστημονικής Φαντασίας (British Science Fiction Association). Μαζί με τον Χάρι Χάρισον εξέδωσαν το πρώτο βρετανικό περιοδικό επιστημονικής φαντασίας το 1964, με τίτλο “Science Fiction Horizons”, που περιέλαβε στις σελίδες του συζητήσεις με συγγραφείς όπως οι C. S. Lewis, Kingsley Amis και William Burroughs. Επίσης, επιμελήθηκε ανθολογίες διηγημάτων φανταστικής λογοτεχνίας, όπως οι τόμοι “Introducing SF” και “Best Fantasy Stories” στις εκδόσεις Faber & Faber και “Penguin Science Fiction” στις εκδόσεις Penguin. Ανάμεσα στις πολλές διακρίσεις που κέρδισε ο Άλντις για το έργο του, περιλαμβάνονται ο τιμητικός τίτλος Grand Master της Ένωσης Αμερικανών Συγγραφέων Επιστημονικής Φαντασίας (SFWA), το 2000, δύο βραβεία Hugo, ένα βραβείο Nebula, ένα βραβείο John W. Campbell Memorial, ενώ το διήγημά του “Super-Toys Last All Summer Long” ενέπνευσε τον Στίβεν Σπίλμπεργκ για την ταινία του “A.I. Artificial Intelligence”. Το 1990 έγινε μέλος της Royal Society of Literature. Το 2005 του απονεμήθηκε από τη Βασίλισσα Ελισάβετ ο τίτλος Officer of the Order of the British Empire (OBE), για τις υπηρεσίες του στη λογοτεχνία. Ζει μόνιμα στην Οξφόρδη. Περισσότερες πληροφορίες περιλαμβάνονται στην ιστοσελίδα του, www.brianaldiss.co.uk.

Συγγραφέας: Aldiss Brian Wilson 1925-
Μεταφραστής: Βέττας Γιάννης
Εκδότης: Ατραπός
Έτος έκδοσης: 2002
ISBN: 960-8077-88-5
Σελίδες: 255
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Αγγλική πεζογραφία – Διήγημα, Επιστημονική φαντασία
Σειρές: Φαντασία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 10.18 €