Ταυτότητες πρακτόρων και κωδικά ονόματα

Περιγραφή
Πριν ακόμη από το ξέσπασμα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, η Μεγάλη Βρετανία είχε εγκαθιδρύσει κλιμάκια των υπηρεσιών πληροφοριών της για την εκτέλεση μυστικών επιχειρήσεων στην Ευρώπη, με σκοπό όχι μόνο τη συλλογή πληροφοριών, αλλά την πολιτική ανατροπή και την προπαγάνδα.
Η κατάσταση που διαμορφώθηκε από τη ραγδαία γερμανική επέκταση στην Ευρώπη δεν άφηνε στους Βρετανούς επιλογές για υιοθέτηση μιας επιθετικής στρατηγικής χρησιμοποιώντας στρατό ξηράς. Μέχρι τη στιγμή που η Βρετανία θα μπορούσε να συγκροτήσει αξιόλογες τακτικές ένοπλες δυνάμεις ο μοναδικός τρόπος αποδυνάμωσης της Γερμανίας και Ιταλίας ήταν η χρήση οικονομικής πίεσης και εντατικής προπαγάνδας. Πιο συγκεκριμένα, το σκεπτικό ήταν η αποδυνάμωση του εχθρού από το εσωτερικό του, χρησιμοποιώντας πλάγιους – ανορθόδοξους τρόπους. Έτσι, μια νέα ιδέα άρχισε να μελετάται, η οποία ήταν ο “οικονομικός πόλεμος”, ο οποίος για να επιτευχθεί θα χρησιμοποιούσε μεθόδους ανατροπής και ενθάρρυνσης των τοπικών αντιστασιακών κινημάτων στο εσωτερικό των κατακτημένων χωρών της Ευρώπης.
Οι Βρετανοί, δίνοντας μεγάλη βάση στην υπόθεση ότι η αντίσταση στην Ευρώπη θα ήταν σημαντική, ξεκίνησαν τις διαδικασίες εκείνες που θα ανέπτυσσαν τις σχέσεις με τις ομάδες και τα κινήματα που ήταν αντίθετα στο ναζισμό και προετοιμάζονταν να αντισταθούν. Οι διαδικασίες αυτές οδήγησαν στη δημιουργία νέων υπηρεσιών, οι οποίες δραστηριοποιήθηκαν στο σύνολο των Βαλκανικών χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.Ο Θεόδωρος Σαμπατακάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972 και σπούδασε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο πολιτικές επιστήμες και διεθνείς σπουδές, με ειδίκευση στη συγκριτική πολιτική ανάλυση. Εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο γνωστικό αντικείμενο των διεθνών σχέσεων. Έχει δημοσιεύσει σειρά άρθρων στο περιοδικό “Ιστορικά” της Ελευθεροτυπίας, και στις εφημερίδες “Αυγή” και “Καθημερινή”. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την πληροφορική και εργάζεται ως σύμβουλος διοίκησης στην “Κοινωνία της Πληροφορίας” Α.Ε.

Συγγραφέας: Σαμπατακάκης Θεόδωρος 1972-
Εκδότης: Φιλίστωρ
Έτος έκδοσης: 2006
ISBN: 960-369-087-2
Σελίδες: 294
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Παγκόσμιος πόλεμος, 1939-1945, Μυστικές υπηρεσίες, Ελλάς – Ιστορία – Εθνική Αντίσταση, 1940-1944, Ελλάς – Σχέσεις – Αγγλία
Σειρές: Ιστορία και Διεθνείς Σχέσεις

Τιμή σε ιστοσελίδες: 10.54 €