Τίμων ο Αθηναίος

Περιγραφή
Ο Τίμων μένει απαρηγόρητος γιατί χάνει το ιδανικό του. Το ιδανικό της φιλίας, που ήταν ο δικός του θεός, σε κρίσιμη στιγμή δοκιμασίας αποδείχτηκε πως δεν είχε αντίκρισμα, πως αυτός ο θεός του είχε μόνον ένα σκέλος «το σκέλος του ΕΓΩ, εκείνο ίσα ίσα που πατάει το δίκιο στο λαιμό». Το σκέλος του ΕΜΕΙΣ όπου θα ισορροπούσε η κοινωνική δικαιοσύνη δεν υπήρχε. Απ’ αυτήν την έλλειψη διαπιστώνει πως το κοινωνικό οικοδόμημα δεν έχει βάση για να στηρίξει κανείς επάνω τις ελπίδες για το μέλλον ανθρωπιστικό και επαύριον.1564. Γεννιέται ο Ουίλλιαμ Σαίξπηρ.
1582. Ο Ουίλλιαμ Σαίξπηρ παντρεύεται την Ανν Χάθαγουεη.
1592. Πρώτη παράσταση (;) των έργων «Ερρίκος ο Στ΄» (1,2,3), «Ριχάρδος ο Γ΄» και «Τίτος Ανδρόνικος».
1593. Δημοσιεύεται το ποίημα «Αφροδίτη και Άδωνις» του Σαίξπηρ. Πρώτη παρασταση (;) των έργων «Το ημέρωμα της Στρίγγλας», «Η κωμωδία των παρεξηγήσεων», «Οι δύο άρχοντες από τη Βερόνα» και «Αγάπης αγώνας άγονος».
1594. Δημοσίευεται το ποίημα του Σαίξπηρ «Ο βιασμός της Λουκρητίας». Πρώτη παράσταση (;) του έργου «Ρωμαίος και Ιουλιέτα». «Ο Βασιλιάς Ληρ» καταχωρίζεται στο μητρώο των βιβλιοπωλών. Ο Φίλιπ Χένσλοου αναφέρει στο ημερολόγιο του το ανέβασμα των έργων «Τίτος Ανδρόνικος» και «Το ημέρωμα της Στρίγγλας».
1595. Ο Ουίλλιαμ Σαίξπηρ αναφέρεται μεταξύ των ηθοποιών που έδωσαν παραστάσεις στη βασίλισσα και πληρώνεται 20 λίρες. Πρώτη παράσταση (;) των έργων «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» και «Ριχάρδος ο Β΄».
1596. Χορηγείται θυρεός στον Ουίλλιαμ Σαίξπηρ. Πρώτη παράσταση (;) του «Βασιλιά Ιωάννη» και του «Εμπόρου της Βενετίας».
1597. Πρώτη παράσταση (;) του έργου «Ερρίκος Δ΄».
1598. Ο Ουίλλιαμ Σαίξπηρ καταγράφεται ως φοροφυγάς. Πρώτη παράσταση των έργων «Ερρίκος ο Στ΄» (2) και «Πολύ κακό για το τίποτα».
1599. Ο Ουίλλιαμ Σαίξπηρ αναφέρεται ως μέτοχος του οικοπέδου του θεάτρου «Σφαίρα» και οφειλέτης φόρων. Πρώτη παράσταση (;) των έργων «Ερρίκος ο Ε΄», «Όπως σας αρέσει» και «Ιούλιος Καίσαρας».
1600. Αναφέρεται ότι ο Ουίλλιαμ Σαίξπηρ οφείλει 13 σελίνια και 4 πένες φόρο στο Σάσεξ. Πρώτη παράσταση (;) των έργων «Οι εύθυμες κυράδες του Ουίνδσορ» και «Τρωίλος και Χρυσηίδα».
1601. Πρώτη παράσταση (;) των έργων «Όπως σας αρέσει» και «Άμλετ».
1602. Ο Ουίλλιαμ Σαίξπηρ αγοράζει 107 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης στο Παλιό Στράτφορντ και ένα σπίτι στο Τσάπελ Λέην. Πρώτη παράσταση (;) του έργου «Δωδέκατη νύχτα».
1603. Τελευταία συμμετοχή του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ ως ηθοποιού στο θέατρο. Το «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» παίζεται στο Χάμπτον Κορτ.
1604. Ο Ουίλλιαμ Σαίξπηρ αναφέρεται στην έκθεση του «Master of the Great Wardrobe» (Υπεύθυνος του Βασιλικού Βεστιαρίου) ως παριστάμενος με το θίασο οι «Άνθρωποι του Βασιλιά» στον εορτασμό της στέψης του βασιλιά Ιακώβου Α΄. Παρουσιάζεται στο Ουάιτχολ το έργο «Οθέλλος». Παρουσιάζονται στην Αυλή τα έργα «Εύθυμες κυράδες του Ουίνδσορ». Πρώτη παράσταση (;) των έργων «Τέλος καλό, όλα καλά» και «Οθέλλος».
1605. Παρουσιάζονται στην Αυλή τα έργα «Αγάπης αγώνας άγονος» και «Ερρίκος ο Ε΄» στις 7 Ιανουαρίου και ο «Έμπορος της Βενετίας» στις 10 και 12 Φεβρουαρίου.
1606. Γεννιέται ο θεατρικός συγγραφέας Ουίλλιαμ Ντάβεναντ, που ισχυριζόταν πως ήταν νόθος γιός του Σαίξπηρ. Παίζεται ο «Βασιλιάς Ληρ» στο Ουάιτχολ. Πρώτη παράσταση (;) των έργων «Μάκμπεθ» και «Βασιλιάς Ληρ».
1607. Πρώτη παράσταση (;) των έργων του Σαίξπηρ «Αντώνιος και Κλεοπάτρα», «Κοριολανός» και «Τίμων ο Αθηναίος».
1611. Πρώτη παράσταση (;) των έργων του Σαίξπηρ «Το χειμωνιάτικο παραμύθι» και «Τρικυμία».
1613. Ο Ουίλλιαμ Σαίξπηρ αγοράζει σπίτι στην περιοχή Μπλακφράϊαρς. Πρώτη παράσταση (;) του έργου «Ερρίκος ο Η΄».
1615. Ο Ουίλλιαμ Σαίξπηρ αντιδικεί με τον Μάθιου Μπέικον για την ιδιοκτησία του θεάτρου «Μπλακφράϊαρς».
1616. Ο Ουίλλιαμ Σαίξπηρ υπογράφει τη διαθήκη του στις 25 Μαρτίου. Θάνατος και ταφή στις 25 Απριλίου.

Συγγραφέας : Shakespeare William 1564-1616
Μεταφραστής : Ρώτας Βασίλης 1889-1977
Εκδότης : Επικαιρότητα
Έτος έκδοσης : 1989
ISBN : 960-205-042-Χ
Σελίδες : 125
Σχήμα : 17χ12
Κατηγορίες : Αγγλικά θεατρικά έργα
Σειρές : Άπαντα Σαίξπηρ

Τιμή σε ιστοσελίδες: 7.35 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.