Τήνος

Περιγραφή
Είναι δύσκολο να μιλήσεις για τα πράγματα που αγαπάς, κι ακόμα πιο δύσκολο να αφηγηθείς τη σχέση σου με αυτά. Κάποιος δρόμος ανεξερεύνητος με έφερε πριν από χρόνια στην Τήνο. Μαγεύτηκα, χωρίς να μπορώ να εξηγήσω εκείνη τη στιγμή την αιτία. Ένας άνεμος με πήρε και με περιδίνησε. Τότε κατάλαβα πως το νησί αυτό θα έπαιζε στη ζωή μου σημαντικό ρόλο. Έτσι κι έγινε. Σήμερα, κοιτάζοντας πίσω, ευλογώ το ταξίδι μου εκείνο, που διαρκεί βέβαια έως και σήμερα. Με δίδαξε πολλά η Τήνος, μερικά τα κρατάω για μένα, τα υπόλοιπα απλώνονται σ’ αυτή την έκδοση – αυτή τώρα έχει το λόγο.
Αγάπησα το νησί και τους κατοίκους του, αυτό έφερε τα πράγματα στο σημείο εκείνο που δεν είχε αναστροφή. Κατάλαβα πως δεν μπορούσα να ξεφύγω. Αποτέλεσμα: απέκτησα εκεί το δικό μου ενδιαίτημα. Το τηνιακό σπίτι μου. Το αναρρωτήριο της ψυχής μου. Στην ουσία έμπαινα στη διαδικασία ενός δεύτερου ταξιδιού, αυτή τη φορά εμπράγματου. Ενός ταξιδιού με πιστοποιήσεις στο χρόνο και στην ιστορία.
Και να τα πρώτα πιστοποιητικά εισιτήρια: τα χαρακτικά για την Τήνο των Choiseul-Gouffier και St. Sauveur. Όμως, όπως ήταν κρεμασμένα στον τοίχο είχαν μια απειλητική έκφραση, σαν να μου έλεγαν ότι χρειάζονταν συντροφιά. Το μήνυμα ήταν σαφές. Συνέχισα να πλουτίζω τη συλλογή μου. Μοιραία, κάποια στιγμή, ανακαλύπτω ότι μπροστά μου είχα την εξέλιξη της χαρτογράφησης από το 1500 έως τις μέρες μας. Και ξαφνικά, νιώθω πως όλα αυτά δεν ανήκαν σε μένα μόνο αλλά και στην Τήνο και στους Τηνιακούς. Και να η ιδέα να τα εκδώσω. Η έκδοση ήταν εφικτή και ικανοποιητική με όσο υλικό κατείχα, μα θα ‘ταν κάπως λειψή και το ήξερα. Για την όσο δυνατόν πληρέστερη παρουσίαση, προσέτρεξα στη βοήθεια της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, της British Library και του Μουσείου Μπενάκη.
Στην παρούσα έκδοση κατέληξα να ασχοληθώ μόνο με την έντυπη χαρτογράφηση του νησιού, δηλαδή από το 1485 μέχρι το 1892, και όχι με τη χειρόγραφη (Milo, Piri Reis, Alonzo de Santa Cruz), με εξαίρεση τον Βuondelmonti, του οποίου το Isolarum Archipelagi υπήρξε η πρώτη απόπειρα χαρτογράφησης του Αρχιπελάγους. […]
(από τον πρόλογο της συγγραφέως)

Συγγραφέας: Σαράφη Αικατερίνη Ν.
Εκδότης: ΔιάττωνΕκδόσεις Καστανιώτη
Έτος έκδοσης: 2008
ISBN: 960-7031-97-0
Σελίδες: 275
Σχήμα: 34χ25
Κατηγορίες: Ενδυμασία, Χαρτογραφία – Ελλάς, Τήνος – Ιστορία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 52.78 €