Τέχνες πολέμου. Σκέψεις ζωής

Περιγραφή
Τρία μικρά, πολυτελή, πανόδετα βιβλία τσέπης με σταχυολογημένα αποσπάσματα από κείμενα δασκάλων πολεμικών τεχνών και στρατηγικής.
Τα αποσπάσματα που περιλαμβάνονται στη μικρή αυτή συλλογή, δείχνουν τις απόψεις και τη σοφία των ανθρώπων που πολεμούσαν για μεγάλα διαστήματα της ζωής τους -άλλοτε ως μέλη στρατών (σε περιόδους πολέμων, εθνικών ή εμφυλίων), άλλοτε σαν μονάδες (σε περιόδους -σχετικής- ειρήνης) και άλλοτε ως δάσκαλοι τεχνών συμπλοκής ή μάχης.
Οι πολεμικές τέχνες από τις οποίες προέρχονται οι πολεμιστές αυτοί είναι τόσο ένοπλες (τα όπλα ήταν μια καθημερινή πραγματικότητα στις ασιατικές -και όχι μόνον- κοινωνίες μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα), όσο και άοπλες -ας μην ξεχνάμε ότι από τις αρχές του 20ού αιώνα και μετά οι άοπλες τέχνες απέκτησαν τεράστια δημοτικότητα, κάποιες από τις οποίες, δε, εξελίχθηκαν σε αθλήματα που προσελκύουν εκατομμύρια θεατών σε μεγάλες διοργανώσεις.
Πολλοί από τους ανθρώπους, σκέψεις των οποίων έχουμε σταχυολογήσει, ήταν δεξιοτέχνες του ξίφους, της λόγχης ή του τόξου -τα βασικά όπλα ιδιαίτερα των παλαιότερων εποχών- αλλά συχνά πρόκειται για ανθρώπους με πιο πλήρη εικόνα για τον πόλεμο -στρατηγοί ή διοικητές μονάδων στρατού.
Η επιλογή για τα αποσπάσματα που υπάρχουν στο βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας έχει γίνει με κριτήριο το πόσο τα συγκεκριμένα αποσπάσματα έχουν εφαρμογή στην καθημερινή ζωή, όχι μόνον όσων ασκούνται στις πολεμικές τέχνες αλλά του καθενός. Ιδιαίτερη χρησιμότητα θα βρουν στα μικρά αυτά κείμενα οι άνθρωποι που το εργασιακό τους περιβάλλον έχει έντονες εντάσεις και συγκρούσεις· εν ολίγοις, όσοι κινούνται στον ιδιαίτερα ανταγωνιστικό επιχειρηματικό κόσμο.
Επιθυμία του Αλκίμαχον για τη δημιουργία των βιβλίων αυτών, ήταν να λειτουργήσει σαν ένας χρήσιμος “οδηγός” για όλους όσους πιστεύουν ότι μπορούμε να αντλήσουμε διδάγματα για την καθημερινή μας ζωή από οπουδήποτε, ακόμα και από μια τόσο ακραία δραστηριότητα όπως είναι ο πόλεμος.
Η μεγάλη αξία των κειμένων αυτών έγκειται στο ότι μια αρχή διαμορφωμένη από έναν Ιάπωνα του 16ου αιώνα, μπορεί να έχει εφαρμογή σε έναν Έλληνα του 21ου, δείχνοντας ότι οι άνθρωποι έχουν περισσότερες ομοιότητες από όσες νομίζουν και πάνω στις ομοιότητες αυτές μπορούν να χτίσουν μια παγκόσμια κοινωνία με περισσότερη ανοχή, κατανόηση και, γιατί όχι, αγάπη.
Τέλος, το ιδεόγραμμα που έχει χρησιμοποιηθεί για το εξώφυλλο και την εικονογράφηση του βιβλίου είναι το βου/γου (στα Κινέζικα) ή μπου/τάκε (στα Ιαπωνικά). Είναι ο πρώτος χαρακτήρας των λέξεων γουσού (Κινέζικα) ή μπούντο (Ιαπωνικά) που αμφότερες σημαίνουν αυτό που αποκαλούμε “πολεμικές τέχνες”.

Μεταφραστής: Μηλιαρέσης Γρηγόρης Α.
Επιμελητής: Μηλιαρέσης Γρηγόρης Α.
Εκδότης: Αλκίμαχον
Έτος έκδοσης: 2005
ISBN: 960-6623-15-7
Σελίδες: 93
Τόμος: 3
Σχήμα: 14χ10
Κατηγορίες: Αποφθέγματα, Πολεμικές τέχνες

Τιμή σε ιστοσελίδες: 7.04 €