Σύντομη (πολιτική) ιστορία Κεφαλληνίας

Περιγραφή
Η Ελλάδα έχει την πλέον πολυτάραχη ιστορία από όλα τα κράτη της Ευρώπης κι η Κεφαλλονιά μια από τις πιο πολυδιήγητες και περιπετειώδεις ιστορίες της Ελλάδας. Το βιβλίο αυτό, που ξεκινά την ιστορική καταγραφή από εκεί που οι μύθοι σβήνουν και φτάνει έως τις μέρες μας, είναι γραμμένο περιεκτικά και ευσύνοπτα, με βάση ιστορικές πηγές «όλων των αποχρώσεων» και ευελπιστεί να αποτελέσει κανάλι μετάγγισης της ιστορίας της Κεφαλλονιάς.
Η καταγραφή των σημαντικότερων πολιτικο(-κοινωνικών) γεγονότων διαμέσου των αιώνων κύλησε ανώδυνα. Όταν όμως έφθασε ο 20ος αι. τα πράγματα άλλαξαν. Οι πληθώρα των πηγών που είναι ακόμα ζωντανές και τα τραγικά συμβάντα των σχετικά πρόσφατων χρόνων δεν έχουν καλά-καλά κατακαθίσει ώστε να επιτρέψουν τον καταλαγιασμό των συναισθημάτων και την αντικειμενική θεώρηση και εξιστόρηση. Άλλο πάλι πρόβλημα είναι η ηρωοποίηση που, για ευνόητους λόγους επιλέγουν ορισμένοι από τους επιζήσαντες εκ του ασφαλούς, και αποτελεί βέβαια εφεύρεση εκ των υστέρων. Προσπάθησα, απαλλαγμένη από προκαταλήψεις, πάθη και προσωπολατρίες, να καταγράψω όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούσα και το αποτέλεσμα ήταν να «γείρει» ο όγκος των κειμένων ανισομερώς προς τον 20ο αι. Την μοναδική όμως αυτή ύλη την κρατώ όλη και ελπίζω να «βγει» όπως πρέπει για τους μελετητές -με υποσημειώσεις και πλήρη βιβλιογραφία. […]
(από τον πρόλογο, Ευρυδίκη Λειβαδά – Ντούκα)Η Ευρυδίκη Λειβαδά-Ντούκα γεννήθηκε στο Αργοστόλι. Σπούδασε πληροφορική σε βρετανικό πανεπιστήμιο και μουσική στο Εθνικό Ωδείο. Εργάστηκε σε μεγάλες επιχειρήσεις και σε τράπεζα, από όπου και παραιτήθηκε για να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη συγγραφή και τις εκδόσεις (εκδίδει από το 1998 την Πολιτιστική Επετηρίδα «Οδύσσεια»). Από τα μαθητικά της χρόνια ανέπτυξε πολιτιστικές δραστηριότητες: συμμετείχε στην ιδρυτική εκδοτική ομάδα του πολιτιστικού μαθητικού περιοδικού «Πνοή», έλαβε μέρος σε τρεις ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής -1978 και 1979 (Παλαιό Φάληρο), 2001 (Αργοστόλι)-, ενώ παράλληλα έδινε ρεσιτάλ πιάνου (Αθήνα, Κεφαλλονιά).
Έχει συγγράψει διάφορες ιστορικές μονογραφίες και μελέτες τοπικού ενδιαφέροντος, όπως: «Ντε Φούκα: Ο κεφαλλονίτης τυχοθήρας του 16ου αιώνα» Κεφαλλονιά 2002, «Ανεμομάχοι μύλοι Κεφαλλονιάς-Ιθάκης», Αθήνα 2001, «Κεφαλλονιά: Το κάστρο του Αη-Γιώργη», Αργοστόλι 2003, «Αργοστόλι: Η ιστορία της πόλης», Αργοστόλι 2000, «Παγκεφαλληνιακός Γυμναστικός Σύλλογος», Αργοστόλι 1999. Από τη δεκαετία του 1990 αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά. Συνεργάζεται με το περιοδικό «Εφοπλιστής» και με εκπομπές-ντοκιμαντέρ της ελληνικής τηλεόρασης.
Είναι Ειδικός Σύμβουλος του Δήμου Αργοστολίου και μέλος στον Οργανισμό για τη Διαχείριση του Ελληνικού Λόγου (ΟΣΔΕΛ), στο Ινστιτούτο των Ελληνικών Μύλων (ΙτΕΜ), στην Εταιρεία Προστασίας Φύσεως Κεφαλλονιάς-Ιθάκης (ΕΠΦΚΙ), στο Σύνδεσμο Ιστορικών Συγγραφέων Ελλάδος και ιδρυτικό μέλος στον Πολιτιστικό Σύλλογο «Απόλλων Μουσηγέτης».

Συγγραφέας : Λειβαδά – Ντούκα Ευρυδίκη
Εκδότης : Οδύσσεια
Έτος έκδοσης : 2008
ISBN : 960-98322-0-2
Σελίδες : 111
Σχήμα : 24χ16
Κατηγορίες : Κεφαλλονιά – Ιστορία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 14.52 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.