Σχολική έρευνα και διδακτική της ιστορίας: Από το βίωμα στην ιστορική γνώση

Περιγραφή
Ο τόμος αυτός περιλαμβάνει τις 21 εισηγήσεις επιστημονικής ημερίδας με θέμα: “Σχολική έρευνα και διδακτική της Ιστορίας. Από το βίωμα στην ιστορική γνώση”. Η ημερίδα διοργανώθηκε από το Γραφείο Ιχ. Συμβούλων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Λευκάδας σε συνεργασία με το Δήμο Σφακιωτών, το Δημοτικό Σχολείο Σφακιωτών και την Εταιρεία θεωρίας, Έρευνας και Διδακτικής της Γενικής και της Τοπικής ιστορίας. Πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Σφακιωτών Λευκάδας, τον Μάρτη του 2009.
Το έργο αντιμετωπίζει τις διδακτικές ανάγκες και τα προβλήματα του εκπαιδευτικού κατά τη διδασκαλία της ιστορίας τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Προβλήματα που σχετίζονται με τον διαρκή αναπροσανατολισμό του πεδίου της έρευνας στην ακαδημαϊκή ιστορία -γεγονός που επηρεάζει και τη σχολική ιστορία- και με την ανανέωση των παιδαγωγικών μεθόδων και πρακτικών κατά τη διδασκαλία της σχολικής ιστορίας.
Τα κείμενα των εισηγητών (πανεπιστημιακών δασκάλων, εξειδικευμένων στη διδακτική της ιστορίας εκπαιδευτικών και ερευνητών), θεωρητικά αλλά προπάντων υλοποιημένα διδακτικά μοντέλα, σχέδια εργασίας και μελέτες περίπτωσης, καλύπτουν βασικές έννοιες της σύγχρονης διδακτικής της ιστορίας, όηως τη χρήση των πηγών, το σχεδιασμό και τη διδασκαλία της τοπικής ιστορίας, την ιστορική διάσταση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και την περιβαλλοντική διάσταση της ιστορίας, τη διεπιστημονικότητα, την ενσυναίσθηση και το βίωμα και τη σημασία τους για την προσέγγιση της ιστορικής εποχής, την κατανόηση της έννοιας του χρόνου, συγκριτικές προσεγγίσεις της διδακτικής της ιστορίας (Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία), την αξιοποίηση της εκπαιδευτικής τεχνολογίας για τη διδασκαλία της ιστορίας, την έννοια του ερευνάν στη διδακτική της σχολικής ιστορίας κ. ά.
Με την παρούσα έκδοση απευθυνόμαστε στο σώμα των εκπαιδευτικών -πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης- που διδάσκουν ιστορία ή ενδιαφέρονται για την ιστορία και τη σύγχρονη διδακτική της. Επίσης σε σπουδαστές της ιστορίας και σε εκπαιδευτικούς άλλων ειδικοτήτων που ενδιαφέρονται να εργαστούν διεπιστημονικά μέσα στα πλαίσια της διαθεματικότητας και να μυηθούν στις μεθόδους και τις τεχνικές εκπόνησης ενός σχεδίου εργασίας (project).
Το βιβλίο αυτό, γραμμένο σε μια λιτή, ακριβή και ευχάριστα απλή, από παιδαγωγική άποψη, γλώσσα, θα αποτελεί συνεχώς χρηστικό εργαλείο εφαρμογής των επιστημονικών και παιδαγωγικών απαιτήσεων της διδακτικής τής ιστορίας σήμερα και ευπροσάρμοστο οδηγό του εκπαιδευτικού σε κάθε διδακτικό εγχείρημα ή καινοτόμο πειραματισμό.
Περιεχόμενα:
– Χαιρετισμοί
– Παρασκευή Κοψιδά-Βρεττού, “Εισαγωγικά’
Εναρκτήρια ομιλία
– Σπύρος Βρεττός: “Ιστορία: Η πλήρης έκφανση της ανθρώπινης παρουσίας στον κόσμο: Αισιόδοξη ή απαισιόδοξη προοπτική;”
Α΄ Μέρος
– Γαβριήλ Παντιώρας: “Διδάσκοντας τα “Αρχαία Χρόνια” στην Δ΄ τάξη Δημοτικού: από την ιστορία-αφήγημα στην ιστορία-πρόβλημα”
– Θεόδωρος Ροντογιάννης: “Η τοπική ιστορία στα ΔΕΠΠΣ-ΑΠΣ του Δημοτικού Σχολείου.
Μία διδακτική πρόταση”
– Νικόλαος Κάμηλος: “Η εξέγερση των χωρικών της Λευκάδας το 1819. Διδακτικό παράδειγμα θέματος τοπικής ιστορίας Λευκάδας”
– Μαίρη Πλέσσα: “Η ιατρική πρόληψη στη Λευκάδα τον 19ο αι. Μια διδακτική πρόταση για το μάθημα της τοπικής ιστορίας”
1ο Θεματικό Συμπόσιο
“Σχολική έρευνα και διδακτική της Ιστορίας”
– Γεώργιος Ν. Λεοντσίνης: “Σχολική έρευνα και διδασκαλία της Ιστορίας”
– Δημήτρης Μαξούρης: “Η Νεότερη Ελληνική Ιστορία στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση”
– Χρυσούλα Γαλάνη: “Σύγχρονες τάσεις διδασκαλίας της Ιστορίας στη γαλλική δευτεροβάθμια εκπαίδευση”
– Αιμίλιος Σολωμού: “Πηγές και η διδασκαλία της Ιστορίας”
– Γεώργιος Ξύδης: “Όρια και ρόλος της αφήγησης στη διδασκαλία της Ιστορίας”
– Ευαγγελία Κουνέλη: “Ιστορικές αφηγήσεις “χωρίς λόγια”: Μια εναλλακτική διδακτική πρόταση για τη διδασκαλία της Ιστορίας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση”
– Αλέξιος Πέτρου: “Οι απόψεις του Νίτσε περί της μεθοδολογίας της Ιστορίας και των ιστορικών σπουδών”
Β΄ Μέρος
– Παρασκευή Κοψιδά-Βρεττού: “Ημερολόγιο των “πληκτικών” ημερών. Βίωμα και ενσυναίσθηση
στη διδακτική της Ιστορίας”
– Ευαγγελία Κουνέλη, Παναγιώτης Γαλάνης: “Διδακ

Συγγραφέας: Συλλογικό έργο
Επιμελητής: Κοψιδά – Βρεττού Παρασκευή
Εισηγητής: Βρεττός Σπύρος φιλόλογος, Παντιώρας Γαβριήλ, Ροντογιάννης Θεόδωρος, Καμήλος Νικόλαος Σ., Πλέσσα Μαίρη, Λεοντσίνης Γεώργιος Ν., Μαξούρης Δημήτριος Σ., Γαλάνη Χρύσα, Σολωμού Αιμίλιος 1971-, Ξύδης Γιώργος, Κουνέλη Ευαγγελία, Πέτρου Αλέξιος Α., Κοψιδά – Βρεττού Παρασκευή, Γαλάνης Παναγιώτης Δ., Γαλάνης Παναγιώτης
Εκδότης: Γρηγόρη
Έτος έκδοσης: 2011
ISBN: 960-333-713-7
Σελίδες: 383
Σχήμα: 24χ17
Κατηγορίες: Παιδαγωγική – Σπουδή και διδασκαλία (Ανώτατη), Ιστορία – Σπουδή και διδασκαλία, Εκπαίδευση. Παιδαγωγική

Τιμή σε ιστοσελίδες: 14.22 €