Σχέδιο διαφυγής

Περιγραφή
Ο Αδόλφο Μπιόυ Κασάρες διερευνά εδώ τη φύση του εγκλεισμού, τις έννοιες της επιτήρησης και της τιμωρίας, τις επιπτώσεις της πειθαρχικής εξουσίας πάνω στα σώματα των φυλακισμένων. Πολύ πριν από την ιδιοφυή ανάλυση των σωφρονιστικών συστημάτων που επιχείρησε ο Μισέλ Φουκό, ο Αργεντινός συγγραφέας μιλάει για τη «βιο-εξουσία» που ασκεί ο τιμωρός πάνω στον τιμωρημένο, αναλύει την εξίσωση καταναγκασμού και υποταγής, αναδεικνύει την παρανοϊκή διάσταση της δίψας για χειραγώγηση. Όμως πηγαίνει ακόμη μακρύτερα.
Η ιδέα που βλαστάνει στο διαταραγμένο νου του κυβερνήτη Καστέλ -απόλυτου εξουσιαστή των νήσων όπου εκτυλίσσεται η ιστορία και των καταδίκων που έχουν εκτοπιστεί εκεί- είναι να παρέμβει στους εγκεφάλους ορισμένων ειδικά επιλεγμένων φυλακισμένων, με σκοπό να αλλοιώσει τις αισθήσεις τους και μαζί τον τρόπο με τον οποίο τα πειραματόζωά του αυτά αντιλαμβάνονται τον κόσμο. Καθώς ο Καστέλ, σε μια φυλακή που θυμίζει το «Πανοπτικόν» του Μπένθαμ, αμφισβητεί στην πράξη την αντιστοιχία αισθητηριακής πρόσληψης και πραγματικού κόσμου, ο συγγραφέας παρακολουθεί τα παρανοϊκά οράματα του ήρωά του μέσα από τα μάτια του νεαρού υποπλοιάρχου Ανρί, που κάποια κακή μοίρα έχει ξεβράσει στην αποικία.
Μπλέκοντας πραγματικότητα και φαντασία, φιλοσοφικό στοχασμό και μυθική σκέψη, μεταφυσική αγωνία και περιπετειώδη πλοκή, ο Κασάρες μας δίνει μια εφιαλτική αλλά εξαιρετικά συναρπαστική αλληγορία.Ο Αντόλφο Μπιόυ Κασάρες (1914-1999), αργεντινός γαλλικής καταγωγής, γεννήθηκε και έζησε στο Μπουένος Άιρες. Θεωρείται από τους σημαντικότερους λατινοαμερικάνους συγγραφείς, ενώ ο Χόρχε Λουίς Μπόρχες τον συγκαταλέγει στους μεγαλύτερους συγγραφείς του προηγούμενου αιώνα. Έγραψε επτά μυθιστορήματα: «Η εφεύρεση του Μορέλ», 1940, «Σχέδιο διαφυγής», 1945, «Το όνειρο των ηρώων», 1954, «Ημερολόγιο του πολέμου των χοίρων», 1969, «Ύπνος στον ήλιο», 1973, «Οι περιπέτειες ενός φωτογράφου στη Λα Πλάτα», 1985, και «Ένας άνισος πρωταθλητής», 1993, και πολύ περισσότερα διηγήματα, που εκδόθηκαν στις συλλογές: «Η συνωμοσία των ουρανών», 1948, «Η πλευρά της σκιάς», 1962, «Ο μέγας Σεραφείμ», 1967, «Ο ήρωας των γυναικών», 1978, «Εξωφρενικές ιστορίες», 1986, «Η ρώσικη κούκλα και άλλες ιστορίες», 1990, κ.ά. Με το στενό του φίλο, Μπόρχες, συνυπέγραψαν -είτε με τα πραγματικά τους ονόματα, είτε με πομπώδη ψευδώνυμα, προϊόντα παιγνιωδών συνδυασμών προγονικών τους επωνύμων (Ονόριο Μπούστος Ντομέκ, Μπ. Σουάρες Λιντς)- σενάρια, ανθολογίες, αστυνομικές ιστορίες και σπαρταριστές σάτιρες του μοντερνισμού. Δύο χρόνια μετά το θάνατο της αγαπημένης του συντρόφου, της Αργεντινής διηγηματογράφου και ποιήτριας Silvina Ocampo (1903-1993), κυκλοφόρησε η πολύχρονη αλληλογραφία τους, ένα εντυπωσιακό «φρέσκο» του πνευματικού Μπουένος Άιρες («Ταξιδεύοντας», 1996). Ο Κασάρες τιμήθηκε με το Ανώτατο Βραβείο της Εταιρείας Αργεντινών Συγγραφέων (SADE), το 1975, με το παράσημο της Γαλλικής Λεγεώνας της Τιμής, το 1989, και με το βραβείο Μιγκέλ ντε Θερβάντες το 1991.

Συγγραφέας : Casares Adolfo Bioy 1914-1999
Μεταφραστής : Μάτεσις Παύλος 1933-2013
Εκδότης : Εκδόσεις Πατάκη
Έτος έκδοσης : 2006
ISBN : 960-16-1906-2
Σελίδες : 259
Σχήμα : 21χ14
Κατηγορίες : Ισπανόφωνη πεζογραφία (Αργεντινή) – Μυθιστόρημα
Σειρές : Σύγχρονοι Κλασικοί

Τιμή σε ιστοσελίδες: 3.00 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.