Συνταγματικός πατριωτισμός

Περιγραφή
«Συνταγματικός πατριωτισμός»: Η έκφραση ηχεί ως οξύμωρο σχήμα. Τα Συντάγματα χρησιμεύουν, εξ ορισμού, για να περιορίζουν την πολιτική εξουσία και για να καθιστούν την εξουσία απρόσωπη· ο πατριωτισμός νοείται ως μία δύναμη η οποία κινητοποιεί άνδρες και γυναίκες για την επίτευξη πολιτικών στόχων, υποβάλλοντάς τους σε προσωπικές θυσίες.
Ως «συνταγματικός πατριωτισμός» -όπως γίνεται αντιληπτός από τους θεωρητικούς που εισήγαγαν αρχικά την έννοια και όπως νοείται στο παρόν δοκίμιο- ορίζεται η έννοια σύμφωνα με την οποία η πολιτική δέσμευση πρέπει να επικεντρώνεται στους κανόνες, τις αξίες και, εμμέσως, τις διαδικασίες ενός φιλελεύθερου και δημοκρατικού συντάγματος.
Ο συνταγματικός πατριωτισμός προσφέρει ένα όραμα που διαφέρει και από τον εθνικισμό και από τον κοσμοπολιτισμό, αλλά επίσης και από τον ρεπουμπλικανικό πατριωτισμό, όπως γίνεται παραδοσιακά αντιληπτός στην ιστορία της υπό την ευρεία έννοια ευρωατλαντικής πολιτικής σκέψης.

Συγγραφέας : Müller Jan – Werner
Μεταφραστής : Παπαστυλιανός Χρήστος, Στεφοπούλου Φροσύνα
Υπεύθυνος Σειράς : Κοντιάδης Ξενοφών Ι., Τασόπουλος Γιάννης Α.
Εκδότης : Εκδόσεις Παπαζήση
Έτος έκδοσης : 2012
ISBN : 960-02-2678-4
Σελίδες : 243
Σχήμα : 21χ14
Κατηγορίες : Συνταγματικό δίκαιο, Πολιτικές επιστήμες
Σειρές : Σύγχρονοι Στοχαστές για τη Δημοκρατία και το Σύνταγμα

Τιμή σε ιστοσελίδες: 11.41 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.