Στο σοσιαλισμό φτάνεις μόνο με ποδήλατο

Περιγραφή
Το ποδήλατο, επιπλέον, πιάνει λίγο χώρο. Στο χώρο που καταλαμβάνει ένα αυτοκίνητο μπορούν να παρκάρουν δεκαοχτώ ποδήλατα, ενώ τριάντα ποδήλατα μπορούν να κινούνται στο χώρο που καταβροχθίζει κινούμενο ένα αυτοκίνητο. Απαιτούνται δύο λωρίδες ενός δεδομένου μεγέθους για να περνούν 40.000 άνθρωποι μια γέφυρα σε μια ώρα καβάλα σε σύγχρονα τρένα, τέσσερις για να περνούν με λεωφορεία, δώδεκα για να περάσουν με τα γιωταχί τους και μόνο μια για να την περάσουν με ποδήλατα. Απ’ όλα αυτά τα οχήματα, μόνο το ποδήλατο δίνει στον άνθρωπο τη δυνατότητα να πηγαίνει από πόρτα σε πόρτα χωρίς να βαδίσει καθόλου. Ο ποδηλάτης μπορεί να πάει σε καινούρια μέρη που του αρέσουν, δίχως το εργαλείο του να δημιουργεί καινούριες τοποθεσίες όπου δεν μπορεί να πάει.Ο Ιβάν Ίλλιτς (1926-2002) γεννήθηκε στη Βιέννη. Σπούδασε χημεία στη Φλορεντία και ιστορία στο Ζάλτσμπουργκ, κατόπιν έγινε κληρικός (σπούδασε στο Γρηγοριανό Πανεπιστήμιο του Βατικανού) και πήγε στην Αμερική (στο Πουέρτο Ρίκο) ως ιερωμένος της Καθολικής εκκλησίας. Από το 1967 διέρρηξε τους δεσμούς του με την επίσημη εκκλησία, αλλά συνέχισε να ζει στην Αμερική.
Το 1961 ίδρυσε στην Κουερναβάκα του Μεξικού το Κέντρο Διαπολιτισμικής Τεκμηρίωσης (CIDOC), στο οποίο οργανώνονταν σεμινάρια στα οποία συμμετείχαν άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο. Άσκησε δριμύτατη κριτική στη σύγχρονη βιομηχανική κοινωνία με τα βιβλία του, από τα οποία ξεχωρίζουν τα εξής:
“Κοινωνία χωρίς σχολεία”, “Ενέργεια και ισοτιμία”, “Εργαλεία για τη συμβιωτικότητα”, “Για τις ανάγκες του ανθρώπου σήμερα”.

Συγγραφέας: Illich Ivan
Μεταφραστής: Τομανάς Βασίλης
Εκδότης: Κατσάνος
Έτος έκδοσης: 1989
ISBN:
Σελίδες: 93
Σχήμα: 21χ12
Κατηγορίες: Κοινωνικές επιστήμες – Λόγοι, δοκίμια, διαλέξεις
Σειρές: Δοκίμιο

Τιμή σε ιστοσελίδες: 2.76 €