Στο Θάρι της Ρόδου: Ο ναός και οι τοιχογραφίες της Μονής του Ταξιάρχη Μιχαήλ

Περιγραφή
Από το ακμαίο, άλλοτε, βυζαντινό μοναστήρι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Θάρι της Ρόδου, που ησύχαζε, εφημέρευε και ουρανοδρομούσε στην ορεινή φύση της ενδοχώρας του νησιού, επέζησε ο ναός, καθολικό και σήμερα της αναβιωμένης μονής του Ταξιάρχη. Επιβλητικός, με κραταιό τρούλο, κατάγραφος με τοιχογραφίες από πολλές και αλλεπάλληλες ζωγραφήσεις, από τη μέση βυζαντινή περίοδο και έως το 18ο αιώνα, ο ναός του Μιχαήλ τοποθετείται ανάμεσα στους σπουδαιότερους της Ρόδου.
Το πρώτο κεφάλαιο της ανά χείρας μελέτης εξετάζει την ιστορία και τις οικοδομικές περιπέτειες της εκκλησίας, τα επόμενα κεφάλαια τις επτά ή οκτώ, μεγάλες ή μικρές σε έκταση, διακοσμήσεις που δέχθηκε στη ροή των αιώνων – τέσσερις στη βυζαντινή, τρεις και μάλλον τέσσερις, με τις δύο σιμά, στη μεταβυζαντινή εποχή. Η πρώτη υπάρχει σε αθέατα σπαράγματα στις εγκλωβισμένες επιφάνειες των τοίχων του Ιερού που διατηρήθηκαν από προγενέστερο κτίσμα. Το βάρος της εργασίας δόθηκε στις αρχικές, τις σημαντικότερες όλων, τοιχογραφίες του υφισταμένου σταυρικού ναού, οι οποίες διασώθηκαν στον τρούλο και στο Ιερό· ωραίο έργο, με ευρύτερη αξία για τη μνημειακή τέχνη του 13ου αιώνα, από πρώιμους χρόνους του και πιθανώς από το 1226-1234, όταν αυθέντευε στη Ρόδο ο Λέων Γαβαλάς. […]
(από τον πρόλογο του βιβλίου)Η Μυρτάλη Αχειμάτου-Ποταμιάνου σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ιστορία της Τέχνης και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Δίδαξε στο Γυμνάσιο της Ύδρας. Υπηρέτησε ως επιμελήτρια και κατόπιν έφορος αρχαιοτήτων στα νησιά του Αιγαίου, την Ήπειρο, Αιτωλοακαρνανία και Ιόνια νησιά και κράτησε τη διεύθυνση του τ. Κέντρου Συντήρησης Αρχαιοτήτων και του Βυζαντινού Μουσείου Αθηνών, έχοντας κύρια εργασία της την προστασία και συντήρηση των βυζαντινών, μεσαιωνικών και νεότερων μνημείων και έργων.
Έγινε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών με τη μελέτη «Η μονή των Φιλανθρωπηνών και η πρώτη φάση της μεταβυζαντινής ζωγραφικής». Άλλα έργα της είναι «Η βυζαντινή τέχνη στο Αιγαίο», «Βυζαντινές τοιχογραφίες», «Εικόνες της Ζακύνθου», «Εικόνες του Βυζαντινού Μουσείου Αθηνών». Έχει επίσης δημοσιεύσει πολλές μελέτες και άρθρα, κυρίως σε θέματα βυζαντινής και μεταβυζαντινής ζωγραφικής.

Συγγραφέας : Αχειμάστου – Ποταμιάνου Μυρτάλη
Εκδότης : Υπουργείο Πολιτισμού. Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων
Έτος έκδοσης : 2006
ISBN : 960-214-569-2
Σελίδες : 262
Σχήμα : 28χ21
Κατηγορίες : Μοναστήρια – Ελλάς, Μνημεία – Ελλάς, Τοιχογραφίες

Τιμή σε ιστοσελίδες: 36.28 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.