Στον καιρό των προγραμμένων

Περιγραφή

Τα πιο πολλά από τα διηγήματα που δημοσιεύονται σε τούτο το βιβλίο, έχουν γραφτεί πριν από πέντε και παραπάνω δεκαετίες, άλλα στην Αθήνα και άλλα στη Θεσσαλονίκη. Τότε που τα έγραφα δεν είχε περάσει από το μυαλό μου η σκέψη πως θα μπορούσα να τα δω τυπωμένα, γι’ αυτό και τα καταχώνιαζα μαζί με άλλα χαρτιά στα ράφια και στα συρτάρια της βιβλιοθήκης μου. Και είναι θαύμα πώς γλίτωσαν από τη λεηλασία της χουντικής Ασφάλειας στα 1967, όταν μαζί με τη σύλληψη της Ρούλας, της συντρόφου μου, “κατέσχεσαν” και ένα μεγάλο μέρος από τα βιβλία και τα αρχεία μας. Ωστόσο παραμείνανε και πάλι ξεχασμένα και κάθε φορά έβαζα άλλες προτεραιότητες, αφήνοντάς τα στην άκρη. Έλα όμως που οι πρωταγωνιστές τους, άλλοι ζωντανοί και άλλοι πεθαμένοι, με τυραννούσαν μια ζωή, ζητώντας να δουν το φως της δημοσιότητας. Γι’ αυτό και το αποφάσισα. Λεν ξέρω αν έκαμα καλά, αλλά το θεώρησα χρέος μου.

Ο Δημήτρης Παλαιολογόπουλος γεννήθηκε στην Πάο (παλαιότερα Σκούπι) των Καλαβρύτων. Μαθητής γυμνασίου στην περίοδο του Εμφυλίου, φοίτησε το 1948 στο Λαϊκό Διδασκαλείο Πελοποννήσου, τη σχολή δασκάλων που ίδρυσε ο Δημοκρατικός Στρατός. Από πολύ νέος έχει ασχοληθεί με την έρευνα και τη μελέτη της νεοελληνικής ιστορίας. Το ενδιαφέρον του στρέφεται κυρίως στην περίοδο της Επανάστασης του 1821, στη δεκαετία του 1940-1950 (Εθνική Αντίσταση-Εμφύλιος) καθώς και γύρω από το Ελληνικό Εργατικό Κίνημα. Σκόρπια δημοσιεύματά του υπάρχουν στον τοπικό Τύπο, αλλά και σε άλλες εφημερίδες και περιοδικά. Έχει επίσης εκδόσει τα βιβλία:
-“Οι Κοτζαμπάσηδες των Καλαβρύτων και ο ρόλος τους στην Επανάσταση του 1821” (Αθήνα, 1966).
-“Έλληνες αντιφασίστες εθελοντές στον Ισπανικό εμφύλιο πόλεμο 1936-1939” (Α’ έκδοση, Αθήνα 1983· Β’ έκδοση συμπληρωμένη, Αθήνα 1986).
-“Το Λαϊκό Διδασκαλείο Πελοπονήσου, ένα φυτώριο δασκάλων του ΔΣΕ στην περίοδο του Εμφυλίου, 1948”.
Το 2011 εξέδωσε το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο “Οι εμιγκρέδες”.

Συγγραφέας: Παλαιολογόπουλος Δημήτρης
Επιμελητής: Μαρίνης Σπύρος
Εκδότης: Παρασκήνιο
Έτος έκδοσης: 2014
ISBN: 618-500-320-3
Σελίδες: 168
Σχήμα: 21×14
Κατηγορίες: Νεοελληνική πεζογραφία – Μυθιστόρημα

Τιμή σε ιστοσελίδες: 10.80 €