Στιγμές ΙΙ

Περιγραφή
«Οι «Στιγμές Ι» είχαν ευτυχή πορεία. Η πρώτη έκδοση εξαντλήθηκε σχετικά γρήγορα και είχα από πολλούς/πολλές, γνωστούς και άγνωστους, φιλικές κρίσεις, συγκινητικές εκδηλώσεις, που μου πρόσφεραν μεγάλη χαρά. Όλους όσους βρήκαν κάποιο ενδιαφέρον και αφιέρωσαν λίγο από το χρόνο τους για να διαβάσουν το ταπεινό πόνημά μου και να στοχαστούν, τους ευχαριστώ βαθιά. Οι «Στιγμές» στάθηκαν το μέσο για να στηθούν γέφυρες ανάμεσα σε λησμονημένες φιλίες, να ζεσταθούν παλιοί δεσμοί και να ζωντανέψουν μνήμες από ανταμώματα, κοινές εμπειρίες, όνειρα και ελπίδες, όλα αυτά που ύφαναν έναν ανεπανάληπτο ιστό αλληλεγγύης και ανθρωπιάς.»
(Λεωνίδας Κύρκος)
Στις «Στιγμές ΙΙ» κυριαρχούν, όπως και στο προηγούμενο βιβλίο, προσωπικές στιγμές από την πλούσια πολιτική σταδιοδρομία του Λεωνίδα Κύρκου: Η περιπετειώδης επιστροφή από την Κίνα το 1959, οι δυσκολίες κατανόησης της ζωής των αγροτών, ο έπαινος του Αμερικανού πρεσβευτή για το «εξαίσιο show» του, οι εκδηλώσεις συμπάθειας της φτωχής ηλικιωμένης από την Αιτωλοακαρνανία, που ταυτόχρονα φοβάται ότι «οι κομμουνιστές θα της πάρουν την κατσίκα της». Υπάρχουν βέβαια και άλλα πρόσωπα· ο Γερμανός αντιφασίστας στρατιώτης που προσχώρησε στους αντάρτες, ο σοφός παιδαγωγός που ανεβαίνει στο βουνό για να ενταχθεί στην ΠΕΕΑ, ο μπαρμπα-Μιχάλης Κύρκος που αφηγείται ευτράπελα περιστατικά του Μεσοπολέμου, ο παλαίμαχος κομμουνιστής που επιστρέφει από τη Μακρόνησο και τη συστήνει ως «τόπο θεραπείας».
Από την άλλη πλευρά ξεχωρίζουν οι πολιτικές προτάσεις για τα εκάστοτε φλέγοντα ζητήματα: Η αποφυγή της απειλούμενης δικτατορίας, η ανασυγκρότηση του έθνους μετά τη χούντα, η ανάγκη χάραξης ενός διαφορετικού δρόμου προς το σοσιαλισμό, η υποχρέωση απεμπλοκής από διπλωματικά αδιέξοδα σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, όπως το Μακεδονικό.
Οι ιστορίες αυτές μοιάζουν στους καιρούς που τις δημιούργησαν: χρόνια έντονης πολιτικής διαμάχης, αναζητήσεων, ελπίδων και διαψεύσεων, ιδεολογικών μαχών που αποτυπώνονταν και στο καθημερινό επίπεδο των διαπροσωπικών σχέσεων. Η ανθρωπιά και η αισιόδοξη πίστη στις δυνατότητες των πολιτών αυτής της χώρας να υπερβούν τις χρόνιες αδυναμίες του πολιτικού συστήματος δεν εγκατέλειψαν ποτέ τον Λεωνίδα Κύρκο.Ο Λεωνίδας Κύρκος (1924-2011) γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Εργάστηκε για πολλά χρόνια ως δημοσιογράφος και διευθυντής της εφημερίδας «Η Αυγή». Από νωρίς εντάχθηκε στην Αριστερά και εξελέγη βουλευτής Ηρακλείου με την ΕΔΑ από το 1961 έως το 1964. Στις 21 Απριλίου 1967 συνελήφθη και παρέμεινε στη φυλακή για 5 χρόνια. Όταν έγινε η διάσπαση του ΚΚΕ, ο Λεωνίδας Κύρκος τάχθηκε με τους ανανεωτές και συμμετείχε στην ίδρυση του ΚΚΕ Εσωτερικού. Κατά τη μεταπολίτευση εξελέγη βουλευτής το 1974 (με την Ενωμένη Αριστερά) και 1977 και ευρωβουλευτής το 1981 και 1985. Διετέλεσε γενικός γραμματέας και πρόεδρος του ΚΚΕ Εσωτερικού. Τον Απρίλιο του 1987 παραιτήθηκε από την προεδρία του κόμματος, όταν εξελέγη πρόεδρος της Ελληνικής Αριστεράς (ΕΑΡ). Πρωτοστάτησε μαζί με τον Χαρίλαο Φλωράκη στη δημιουργία του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου, του οποίου ήταν γραμματέας μέχρι τον Μάρτιο του 1991, οπότε και παραιτήθηκε. Στο διάστημα 1989-1993 εξελέγη βουλευτής με το ψηφοδέλτιο του Συνασπισμού. To 2000 προτάθηκε τιμητικά από το κόμμα του Συνασπισμού για το αξίωμα του προέδρου της δημοκρατίας. Τον Ιανουάριο του 2003, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος του απένειμε το παράσημο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος του Φοίνικος. Το 2010, με επιστολή του δήλωσε στήριξη στο νέο κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς. Η πολιτική του διαδρομή, μεταπολιτευτικά, χαρακτηρίστηκε από την προσήλωσή του στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Αριστεράς καθώς και στην ανάγκη για την ευρύτερη δυνατή συνεργασία των δυνάμεων της Αριστεράς, για την οποία ο ίδιος δεν σταμάτησε να εργάζεται. Μετά την αποχώρησή του από την ενεργό πολιτική, εξέδωσε τρεις τόμους με πολιτικά του απομνημονεύματα («Στιγμές από την προσωπική μου διαδρομή», 2007, «Στιγμές ΙΙ», 2008, «Στιγμές ΙΙΙ», 2009 -και τους τρεις στο Βιβλιοπωλείον της Εστίας), καθώς και μία εκτεταμένη συνέντευξη με τον Πέτρο Παπασαραντόπουλο, με τίτλο «Εκ βαθέων», στις εκδόσεις Επίκεντρο (2009). Πέθανε στην Αθήνα τα ξημερώματα της Κυριακής 28ης Αυγούστου 2011, σε ηλικία 87 ετών.

Συγγραφέας : Κύρκος Λεωνίδας 1924-2011
Επιμελητής : Τζούκας Βαγγέλης
Εκδότης : Βιβλιοπωλείον της Εστίας
Έτος έκδοσης : 2008
ISBN : 960-05-1367-8
Σελίδες : 77
Σχήμα : 21χ14
Κατηγορίες : Πολιτικοί, Πολιτική – Ελλάς – Προσωπικές αφηγήσεις
Σειρές : Μαρτυρίες – Βιογραφίες

Τιμή σε ιστοσελίδες: 10.18 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.