Στιγμές ζωής

Περιγραφή
Η Νταϊάνα, δεύτερης γενιάς Χιώτισσα μετανάστης στις ΗΠΑ, φτάνει στην Ελλάδα παραμονές της κήρυξης του Ελληνοϊταλικού πολέμου, προκειμένου να θάψει την μητέρα της στα χώματα της πατρίδας. Εδώ γνωρίζει για πρώτη φορά από κοντά αρκετούς από τους συγγενείς της, μεταξύ των οποίων και τον εξάδελφο της Δαμιανό ο οποίος αποτελεί το “δεξί χέρι” του δικτάτορα Μεταξά. Μεταξύ τους θα πλεχθεί μία ερωτική ιστορία η οποία θα εξελιχθεί παράλληλα με τα γεγονότα της Ιταλικής εισβολής στην Ελλάδα.
Στο βιβλίο “Στιγμές ζωής: Έρωτας στη σκιά του πολέμου” η Αθηνά Ντάλας – Ντάμης παρουσιάζει τα ιστορικά γεγονότα της εποχής μέσα από το φίλτρο ενός απαγορευμένου έρωτα μεταξύ δύο πρώτων ξαδελφιών μιας χιώτικης οικογένειας. Πρόκειται για το κύκνειο άσμα της συγγραφέως. Ο θάνατος της θα διακόψει απότομα την συγγραφή του έργο, με αποτέλεσμα τα δύο τελευταία κεφάλαια να γραφτούν από τον επιμελητή της έκδοσης κατόπιν υποδείξεως και επιθυμίας του συζύγου της συγγραφέως.Η Αθηνά Ντάλλας – Ντάμης γεννήθηκε στις ΗΠΑ από Έλληνες μετανάστες γονείς από τη Χίο. Ήταν σεναριογράφος και σκηνοθέτης σε παιδικό θέατρο στο Οχάιο και τη Δυτική Βιρτζίνια από το 1948 ως το 1955 όταν μετακόμισε στη Νέα Υόρκη. Το πρώτο παιδικό της βιβλίο με ποιήματα εκδόθηκε σε δίγλωσση έκδοση στη Νέα Υόρκη το 1959. Η Αθηνά Ντάμης αρθρογραφούσε στον Ελληνοαμερικανικό τύπο από το 1957. Οι αγγλικές μεταφράσεις της περιλαμβάνουν πέντε έργα του Νίκου Καζαντζάκη. Από το 1985, όταν ήρθε στην Ελλάδα, έγινε μέλος της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, καθώς επίσης και μέλος της Ένωσης Συγγραφέων Αμερικής και του Σωματείου Ελλήνων Μεταφραστών, από το οποίο τιμήθηκε με το βραβείο μετάφρασης “Ιουλία Ιατρίδη” το 1998. Έγραψε την τριλογία “Το νησί των ανέμων” αλλά και το παραμύθι “Ο Χιονάνθρωπος και τα τριαντάφυλλα”.
Η ομογενής συγγραφέας και δημοσιογράφος “έφυγε” το μεσημέρι της Τρίτης, 19 Ιουλίου 2005, σε ηλικία 80 ετών, μετά από καρδιακό επεισόδιο και εγκεφαλικό που υπέστη.

Συγγραφέας: Dalas – Damis Athina
Μεταφραστής: Αρακά – Ανδρεάδη Μαριγώ
Επιμελητής: Καβύρης Παντελής
Εκδότης: Πυξίδα
Έτος έκδοσης: 2009
ISBN: 960-98474-5-5
Σελίδες: 274
Σχήμα: 19χ14
Κατηγορίες: Νεοελληνική πεζογραφία – Μυθιστόρημα, Αμερικανική πεζογραφία – Μυθιστόρημα

Τιμή σε ιστοσελίδες: 13.35 €