Στα όνειρα πάντα η Αφρική

Περιγραφή
Ο Αμπαντού Αμπατέ Μπα, ένα από τα πλέον βαθυστόχαστα και λαμπερά πνεύματα που γέννησε η Αφρική, καταθέτει σ’ αυτό το βιβλίο του έναν ολόκληρο πολιτισμό με τρόπο μυθιστορηματικό.
Ξεκινώντας από τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια -στο Μάλι των αρχών του περασμένου αιώνα- ο Αμκουλέλ μυείται στις πατρογονικές παραδόσεις, φοιτά παράλληλα σε δύο τελείως διαφορετικά σχολεία -το γαλλικό και το ισλαμικό-, ταξιδεύει στην άγρια σαβάνα και μαθαίνει τα μυστικά της. Δεν θα αργήσει να συνειδητοποιήσει την πραγματική έννοια της αποικιοκρατίας για να καταλήξει να γίνει ο μεγάλος θερματοφύλακας τω πολιτισμικών γνωρισμάτων μιας χώρας που βρισκόταν σε φάση σημαντικών ιστορικών μεταβολών.
Περιπετειώδες, ηθογραφικό και συγχρόνως ιστορικό μυθιστόρημα, το βιβλίο αυτό απεικονίζει με γοητευτικό και σαφή τρόπο τον πλούτο, τη ζωντάνια και το χρώμα της προφορικής αφρικανικής παράδοσης. Με πολύ χιούμορ δίνει ένα μάθημα ανοχής και ανθρωπιάς, το οποίο θα απολαύσουν οι φανατικοί της λογοτεχνίας, οι ερευνητές και οι λάτρεις της περιπέτειας.Γεννήθηκε στο Μάλι το 1900. Ήταν μαθητής του σοφού δασκάλου Τιέρνο Μποκάρ. Στη διάρκεια της ζωής του εργάστηκε σε υπεύθυνες θέσεις στον δημόσιο τομέα και στο διπλωματικό σώμα και υπήρξε μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της UNESCO. Ο ίδιος ανήκει στη φυλή Πελ, μυήθηκε όμως από πολύ μικρός στον ισλαμισμό.
Πολυγραφότατος, έχει εκδώσει 30 βιβλία, και το έργο του σήμερα θεωρείται σημείο αναφοράς στον τομέα της αφρικανικής προφορικής παράδοσης. Αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα για τη διάσωση των διαφορετικών αφρικανικών πολιτισμών και δίκαια αποτελεί για τη Μαύρη Ήπειρο το φύλακα της ιστορικής της μνήμης.
Πέθανε στην Ακτή του Ελεφαντοστού το 1991.
Η Caisse Centrale de Cooperation Economique θέσπισε το βραβείο Τροπικών, για να τιμήσει έργα που είχαν γραφτεί στη γαλλική γλώσσα και τα οποία ρίχνουν φως στα κοινωνικά προβλήματα και την εξέλιξη στις περιοχές της Αφρικής, της Καραϊβικής, του Ειρηνικού και του Ινδικού ωκεανού.
Το πρώτο από τη θέσπιση του βραβείο απονεμήθηκε το 1991 στον Αμαντού Αμπατέ Μπα για το βιβλίο του αυτό. Τιμήθηκε ακόμα από με το βραβείο Grand Prix Litteraire.

Συγγραφέας: Ba Amadou Hampate
Μεταφραστής: Κωνσταντίνου Τζένη
Εκδότης: Μεταίχμιο
Έτος έκδοσης: 2001
ISBN: 960-375-221-5
Σελίδες: 452
Σχήμα: 23χ16
Κατηγορίες: Αφρικανική πεζογραφία – Μυθιστόρημα
Σειρές: Ξένη Λογοτεχνία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 12.30 €