Στα χαρακώματα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου

0
(0)

Περιγραφή
Σχεδιασμένη ως κοινή επιχείρηση Βρετανών και Γάλλων, η Μάχη του Σομ ήταν μια προσπάθεια να κερδηθεί έδαφος στο Δυτικό Μέτωπο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και να φθαρεί η γερμανική στρατιωτική ισχύς, η οποία είχε ήδη αρχίσει να δείχνει σημάδια κόπωσης στη μεγάλη Μάχη του Βερντέν. Όμως ως το τέλος της επιχείρησης του Σομ, οι συμμαχικές δυνάμεις είχαν προχωρήσει σε απώτατο βάθος μόλις 12 χιλιομέτρων. Γι’ αυτό το εδαφικό “κέρδος” χάθηκαν σχεδόν 1.000.000 ανθρώπινες ζωές, Βρετανών, Γάλλων και Γερμανών.
Το βιβλίο “Στα χαρακώματα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου – Αναμνήσεις από τη Μάχη του Σομ – 1916” είναι η αφηγηματική καταγραφή της παρουσίας του Συντάγματος του Δυτικού Γιορκσάιρ στην πρώτη γραμμή. Γραμμένο από έναν αξιωματικό, τον πολυτάλαντο Sidney Rogerson (Σίντνεϊ Ρότζερσον), το έργο παρέχει στον αναγνώστη μια ασυνήθιστα ειλικρινή και αυθεντική περιγραφή για το πώς ήταν να βιώνεις μια από τις πλέον διαβόητες μάχες του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Από την αγωνία των συγκρούσεων στο έδαφος της Νεκρής Ζώνης μεταξύ των γραμμών των αντιπάλων, έως τη μονότονη διαβίωση μέσα στα λασπωμένα χαρακώματα, ο Rogerson δίνει την πλήρη και υποβλητική εικόνα μιας γιγαντιαίας αντιπαράταξης στρατιωτικών δυνάμεων.
Η ζωηρή και αβίαστη εξιστόρηση, αποδίδει τον πόλεμο των χαρακωμάτων με μια γραφή που όμοιά της είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί. Ξαναζωντανεύει με απλότητα, αμεσότητα και πληρότητα τις σκέψεις των ανθρώπων εκείνης της τρομερής εποχής.
Μια μαρτυρία που έρχεται να ανατρέψει πολλές από τις παγιωμένες θέσεις και αντιλήψεις για τα πραγματικά συναισθήματα των ανδρών που βίωσαν τις συνθήκες του πολέμου. Ένα χρονικό γεμάτο αλήθειες για το Δυτικό Μέτωπο του Μεγάλου Πολέμου. Η ελληνική έκδοση περιλαμβάνει φωτογραφικό ένθετο και ευρετήριο.O Σίντνεϊ Ρότζερσον (Sidney Rogerson) γεννήθηκε στο Ντόρσετ της Αγγλίας το 1894. Από το Σώμα Εκπαίδευσης Αξιωματικών του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, στάλθηκε απευθείας στο Σύνταγμα του Δυτικού Γιορκσάιρ και στο Δυτικό Μέτωπο. Μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, εργάστηκε στον τομέα των Δημοσίων Σχέσεων και το 1954 (μετά τη συνταξιοδότησή του) ανέλαβε τη θέση του Συμβούλου του Διευθυντή των Δημοσίων Σχέσεων του Υπουργείου Πολέμου (Στρατιωτικών) της Μεγάλης Βρετανίας, έπειτα από προσωπικό αίτημα του Ουίνστον Τσόρτσιλ. Το «Στα χαρακώματα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου – Αναμνήσεις από τη Μάχη του Σομ – 1916» είναι το γνωστότερο και πιο πολυδιαβασμένο διεθνώς από τα επτά βιβλία του. Πέθανε το 1968.

Συγγραφέας: Rogerson Sidney
Μεταφραστής: Αγάπιος Σωτήρης
Υπεύθυνος Σειράς: Κορίδης Κωνσταντίνος Ι.
Εκδότης: Ιωλκός
Έτος έκδοσης: 2009
ISBN: 960-426-495-8
Σελίδες: 199
Σχήμα: 23χ15
Κατηγορίες: Παγκόσμιος πόλεμος, 1914-1918 – Προσωπικές αφηγήσεις
Σειρές: Πόλεμος και Στρατηγική

Τιμή σε ιστοσελίδες: 13.32 €

Πόσο ενδιαφέρον ήταν αυτό το βιβλίο;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το βαθμολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Καταμέτρηση ψήφων: 0

Καμία ψήφος μέχρι στιγμής! Γίνετε ο πρώτος που θα βαθμολογήσει αυτό το βιβλίο.