Σταυρολεξικό τσέπης

Περιγραφή
Ένα πολύτιμο βοήθημα για τους λύτες σταυρολέξων και ταυτόχρονα ένα ανεκτίμητο θησαυρό εγκυκλοπαιδικών γνώσεων κυκλοφόρησαν οι Εκδόσεις Καυκάς. Πρόκειται για το “Σταυρολεξικό τσέπης” του Ευθύμιου Β. Παπαλόη, ένα λεξικό πρωτότυπο, που μεταφέρεται εύκολα λόγω της μικρών του διαστάσεων και βάρους και προπαντός περιληπτικό, ανταποκρινόμενο στις αναγκαίες ζητούμενες πληροφορίες.
Το “Σταυρολεξικό τσέπης”, που κυκλοφορεί σε βελτιωμένη έκδοση, περιέχει περισσότερες από 6.500 λέξεις, που συνήθως χρησιμοποιούνται από τους κατασκευαστές σταυρολέξων. Εμπεριέχονται τα πιο συχνά λήμματα που χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές και χρήστες σταυρολέξων. Τα λήμματα αυτά περιέχουν και ευρύτερες έννοιες που αναζητούνται στα σταυρόλεξα, προσφέροντας παράλληλα συνοπτικές και ανεκτίμητα χρήσιμες εγκυκλοπαιδικές γνώσεις. Υπάρχουν επίσης συμπληρωματικά στοιχεία για αρκετές βασικές έννοιες και δεδομένα που χρησιμοποιούνται ευρέως στα σταυρόλεξα. Το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα μοναδικό στην ελληνική βιβλιογραφία λεξικό που κυριολεκτικά λύνει τα χέρια στους χρήστες σταυρολέξων και κάνει πιο ευχάριστη και δημιουργική τη ζωή τους, δίνοντας τους συνάμα ένα ανεκτίμητο πλούτο γνώσεων σε όλους τους τομείς της ζωής, της επιστήμης, της ιστορίας, της μυθολογίας κλπ. Δίνει την δυνατότητα στο να εντοπιστεί και να λυθεί η λέξη που αναζητείται σε κάθε σταυρόλεξο ως εξής:
α) – Από το αρχικό γράμμα εάν υπάρχει, ή από το πρώτο και κάποια ενδιάμεσα γράμματα.
β) – Από το σύνολο των γραμμάτων που περιέχεται η λέξη.
γ) – Από το αν δίνεται μεν το λήμμα, αλλά ζητείται κάτι από την επεξήγηση τούτου. Σ’ αυτή την περίπτωση που είναι και ποιο ενδιαφέρουσα, το Σταυρολεξικό απαντά ως επί το πλείστον με την αναγκαία ανάλυση που περιέχει, π.χ.
* Ζητείται από πού πηγάζει ο ποταμός Άαρ- Η απάντηση θα είναι από τις “Βερνικές Άλπεις”.
* Ζητείται ένα από τα έργα του Τάσου Αθανασιάδη με 7 γράμματα- Η απάντηση θα είναι “Πάνθεοι” αφού ταιριάζει απόλυτα στο ζητούμενο, κ.ο.κ.
δ) – Από το να επιβεβαιώνεται η πράξη του λύτη σε περίπτωση αμφιβολίας.
ε) – Από τις παραπομπές που δίνονται σε μερικά λήμματα, π.χ.
* Δίδεται η λέξη Ααβόρα και ζητείται το προϊόν που παράγει – Από την παραπομπή που δίνεται “Ελαϊς” διαπιστώνεται ότι το ζητούμενο είναι το “φοινικέλαιο”, κ.ο.κ.
Το “Σταυρολεξικό τσέπης” αποτελεί προϊόν 3ετούς εντατικής εργασίας και προέκυψε ύστερα από επεξεργασία περίπου 14.000 σταυρολέξων, διαφόρων τύπων και μορφής (σε εφημερίδες, περιοδικά κλπ.). Ο κάτοχος του θα έχει την ευχέρεια να το χρησιμοποιήσει σε κάποιο χώρο διασκέδασης και ψυχαγωγίας χωρίς να χρειάζεται όλα τα βοηθήματα της βιβλιοθήκης του, μια και εμπεριέχει περίληψη όλων αυτών.Ο Ευθύμιος Β. Παπαλόης κατάγεται από το Ευπάλιο Δωρίδος του Νομού Φωκίδος, είναι Απόστρατος Ιπτάμενος Ανώτερος Αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας και πρώην Κυβερνήτης Μεταφορικών Αεροσκαφών της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

Συγγραφέας: Παπαλόης Ευθύμιος Β.
Εκδότης: Εκδόσεις Καυκάς
Έτος έκδοσης: 2007
ISBN: 960-6650-03-0
Σελίδες: 527
Σχήμα: 14χ9
Κατηγορίες: Εγκυκλοπαίδειες και λεξικά

Τιμή σε ιστοσελίδες: 7.24 €