Σταδιοδρομία στην υπηρετικότητα

Περιγραφή
– Υπάρχει καριέρα στην οικιακή εργασία;
– Πως διαμορφώνεται η έννοια της σταδιοδρομίας μέσα στην οικιακή εργασία;
– Ποιες υποκειμενικές διεργασίες εμποδίζουν την κοινωνική κινητικότητα των μεταναστριών οικιακών εργατριών;
Το παρόν βιβλίο προσπαθεί να απαντήσει στα παραπάνω ερωτήματα εξετάζοντας τον τρόπο με τον οποίο ο τύπος εργασίας και ο τύπος απασχόλησης διαμορφώνουν το πλαίσιο σταθερότητας μέσα σε ένα επάγγελμα. Συγκεκριμένα, αναζητούνται τα δομικά και τα αξιακά πρότυπα που διαμορφώνονται στο χώρο εργασίας των Ρουμάνων μεταναστριών οι οποίες απασχολούνται στις υπηρεσίες καθαρισμού στην Ελλάδα.
Το πρώτο μέρος του βιβλίου προσπαθεί να προσεγγίσει θεωρητικά τον παραπάνω προβληματισμό τόσο μέσα από την κλασσική κοινωνιολογική βιβλιογραφία όσο και από σύγχρονες μελέτες που εξετάζουν την έννοια και τη σημασία της σταδιοδρομίας σε συγκεκριμένα επαγγέλματα γενικότερα και στην οικιακή εργασία ειδικότερα.
Το δεύτερο μέρος του βιβλίου, μέσα από μια συγκριτική ανάλυση των εργασιακών και κοινωνικών εμπειριών σε συγκεκριμένους τύπους εργασίας και απασχόλησης τόσο στη χώρα καταγωγής όσο και στη χώρα υποδοχής, επικεντρώνεται: α) στις συνθήκες και τα νοήματα της σταδιοδρομίας και β) στο πώς αυτά συμβάλλουν σε μια σταδιοδρομία στην υπηρετικότητα η οποία δεν αφήνει στις μετανάστριες οικιακές εργάτριες κανένα περιθώριο για ανοδική κοινωνική κινητικότητα.
Μέσα από την εμπειρική έρευνα προκύπτει ότι στη Ρουμανία, τα δομικά και αξιακά πρότυπα εργασίας και απασχόλησης προετοιμάζουν τις γυναίκες σε πρόσκαιρα και χαμηλού κύρους επαγγέλματα. Στην Ελλάδα, η απασχόληση στην οικιακή εργασία συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη ιδιαιτέρων κινήτρων ιδεών και αξιών υποταγής που σταθεροποιούν τις γυναίκες στο επάγγελμα και σε συγκεκριμένους τύπους απασχόλησης μέσα σε αυτό.Η Daria Lazarescu σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και αποφοίτησε το 2004. Έπειτα ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα “Σπουδές Νοτιοανατολικής Ευρώπης” στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (2006). Από το 2008 είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Πάντειου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Η διδακτορική της διατριβή επικεντρώνεται στην οικιακή εργασία και ιδιαίτερα στις επιπτώσεις της εργασίας στην σταδιοδρομία των Ρουμάνων μεταναστών/μεταναστριών που εργάζονται στις υπηρεσίες καθαρισμού. Έχει δημοσιεύσει άρθρα με τίτλο: “Ρουμάνικη μετανάστευση στην Ελλάδα: Άτυπα μεταναστευτικά δίκτυα πριν και μετά την ένταξη της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση” και “Νέες μεταναστευτικές διαδρομές: Πακιστανοί και Μπανγκλαντεσιανοί στην Ελλάδα” (με την Francesca Broersma) στο Α. Τριανταφυλλίδου – Θ. Μαρούκης (επιμ.), “Η μετανάστευση στην Ελλάδα του 21ου αιώνα” (Κριτική, Αθήνα 2010).

Συγγραφέας: Lazarescu Daria
Υπεύθυνος Σειράς: Ψημμένος Ιορδάνης
Εκδότης: Εκδόσεις Παπαζήση
Έτος έκδοσης: 2015
ISBN: 960-02-3119-2
Σελίδες: 687
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Εργασία και εργαζόμενοι – Ελλάς, Εργασία – Κοινωνικές απόψεις
Σειρές: Κοινωνιολογία και Εργασία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 23.37 €