Στάσιμα

Περιγραφή
“Στάσιμον: Το Χορικόν της αρχαίας τραγωδίας, το οποίον ήδεν ο χορός μεταξύ δύο επεισοδίων. Αφού ο χορός του αρχαίου δράματος εισήρχετο εις το θέατρον άδων την πάροδον, ελάμβανε την καθορισμένην θέσιν του (ίστατο) εν τη ορχήστρα. Πάντα τα μετά ταύτα ψαλλόμενα υπ’ αυτού άσματα μέχρι της εξόδου, τα μεταξύ δύο επεισοδίων παρεμβαλλόμενα, καλούνται δια τούτο στάσιμα. Τα στάσιμα ήσαν συντεθειμένα, ιδία υπό του Σοφοκλέους και του Ευριπίδου εις ποικίλας μετρικάς στροφάς. Τα στάσιμα είναι συνήθως εκτενέστερα της παρόδου και της εξόδου. Τινά εξ’ αυτών και ιδία τα υπορχήματα, συνωδεύοντο και υπό ορχήσεως σοβαράς και ηρέμου, της εμμελείας, όπως ελέγετο…”
(“Λεξικό του Ήλιου”)
[…] Η Γρηγοριάδου καταγράφει, σχολιάζει, ερμηνεύει, αποκαλύπτει με τη μηχανή της αισθητικές, ιδεολογικές, συντηρητικές και μοντέρνες λύσεις των Ελληνίδων χορογράφων. Φωτογραφίζει Στάσιμα, δηλαδή απομνημειώνει στάσεις χορών που εκτελούν μια κίνηση, που, με τη συμβολή της Μουσικής, εμβαθύνει στον λυρισμό των χορικών.
Η Γρηγοριάδου εμβαθύνει με το ευαίσθητο, ενστικτώδες μάτι στη Σκέψη της σκηνοθεσίας και της χορογραφίας και μας χαρίζει, συγχρόνως, ένα ντοκουμέντο και μια εικαστική σύνθεση σπάνιας ομορφιάς. […]
Κώστας Γεωργουσόπουλος
Ο τόμος περιέχει φωτογραφίες του Χορού από παραστάσεις αρχαίου δράματος στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, στην Αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά της Αθήνας, στο Θέατρο του Λυκαβηττού και στο Αμφιθέατρο του Κάστρου Καλαμάτας, μεταξύ 1993-2006. Η σκηνοθεσία και η χορογραφία των παραστάσεων ανήκει σε έλληνες και ξένους δημιουργούς (Σπ. Ευαγγελάτος, Στ. Ντουφεξής, Π. Στάιν, Γ. Μιχαηλίδης, Θ. Τερζόπουλος, Γ. Χουβαρδάς, Λ. Κονιόρδου, Π. Χωλ, Γ. Νιναγκάουα, Κ. Δαμάτης, Ν. Χαραλάμπους, κ.ά. – Ζ. Νικολούδη, Δ. Μιχαηλίδη, Κ. Ρήγος, Ι. Σιδέρης, Α. Παπαδαμάκη, Φ. Ευαγγελινός, Μαρί-Γκαμπριέλ Ροτί, Στ. Κρούσκα, Α. Στελλάτου, Κ. Χαναγιάκι, κ.ά.)

Φωτογράφος: Γρηγοριάδου Ελένη
Επιμελητής: Γρηγοριάδου Ελένη
Εκδότης: Νεφέλη
Έτος έκδοσης: 2006
ISBN: 960-211-816-4
Σελίδες: 112
Σχήμα: 20χ30
Κατηγορίες: Φωτογραφικές συλλογές, Χορός, Θέατρο – Ιστορία – Ελλάς

Τιμή σε ιστοσελίδες: 18.99 €