Σπίτι: Μια περιπλάνηση

Περιγραφή
Αφετηρία αυτής της δουλειάς υπήρξε η έκθεση “Σπίτι: μια εγκατάσταση” στην Γκαλερί 7, το 2010.
Αργότερα, αποφάσισα να εγκαταλείψω την ασφάλεια του εργαστηρίου μου και να χρησιμοποιήσω το σπίτι ως εργαλείο εξερεύνησης, επικοινωνίας και προσπάθειας κατανόησης του εξωτερικού κόσμου, αλλά και ως αφορμή διείσδυσης στον προσωπικό μου λαβύρινθο.
Ταυτόχρονα η δουλειά αυτή αποτελεί ένα σχόλιο για τη μετατροπή μιας μορφής τέχνης σε άλλο ιδίωμα: από τη ζωγραφική στη φωτογραφία.
Περιπλανήθηκα πολύ…
Ανάσανα στην εξοχή, σε άλση, κήπους και παραλίες.
Θαύμασα μνημεία, συνάντησα άστεγους και τοξικομανείς στο κέντρο της πόλης.
Σκαρφάλωσα σε ταράτσες, κατέβηκα σε υπόγεια και εγκαταλελειμμένα σπίτια με γκράφιτι.
Συν-κινήθηκα από απεργίες, διαδηλώσεις και φωτιές.
Συνομίλησα με επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος, συζήτησα με μετανάστες.
Επισκέφτηκα παλιά νεκροταφεία, μπήκα σε εκκλησίες…
Έπαιξα με παιδιά.
Η αυτοσχεδιαστική συμμετοχή πολλών φίλων, γνωστών και άγνωστων στη διαδικασία της φωτογράφησης υπήρξε καθοριστική για το ζητούμενο διαδραστικό χαρακτήρα του έργου.
Η πραγματικότητα και η φαντασία μετασχηματίστηκαν σε ένα υβριδικό έργο όπου η τέχνη και ο περιβάλλων χώρος βρίσκονται σε αέναη αλληλεπίδραση.
Η περιπλάνηση αυτή εντός μας και εκτός μας δεν τελειώνει…Η Αρτεμις Αλκαλάη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με τον Δ. Μυταρά και τον Ι. Μόραλη, σκηνογραφία με τον Β. Βασιλειάδη, ιστορία τέχνης με την Μ. Λαμπράκη-Πλάκα και ιστορία αρχιτεκτονικής με τον Π. Μυλωνά. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές σε studio art στη Βενετία και στη Νέα Υόρκη στο New York University (1984-1985] με τους A. Churchill, G. Pryor, L.Seguso , S.Madoff, I. Weber. Υφαντική διδάχτηκε στην Χ,Ε.Ν. Κηφισιάς με την Μ. Λεωνίδου (1998-2002). Εκθέτει στην Ελλάδα και το εξωτερικό, συνεργάζεται με ομάδες σύγχρονου χορού ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος, ενώ παράλληλα σχεδιάζει χειροποίητα χαλιά. Από το 2008 συμμετέχει επίσης σε διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου, video και animation. Έργα της ανήκουν στο Μακεδόνικο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, στο Εβραϊκό Μουσείο Φρανκφούρτης, στο Κεντρικό Μουσείο Υφάσματος στο Λόντς (Πολωνία), στην συλλογή του A.C.G., στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ιδρυμα και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Συγγραφέας: Αλκαλάη Άρτεμις
Μεταφραστής: May Celia
Φωτογράφος: Αλκαλάη Άρτεμις
Καλλιτέχνης: Αλκαλάη Άρτεμις
Εκδότης: Καπόν
Έτος έκδοσης: 2012
ISBN: 960-6878-62-7
Σελίδες: 96
Σχήμα: 24χ22
Κατηγορίες: Φωτογραφίες, Τέχνη, Σύγχρονη

Τιμή σε ιστοσελίδες: 18.13 €