Σμύρνη

0
(0)

Περιγραφή
Τι μας έχει μείνει από τη Μικρά Ασία; Η διάχυτη μνήμη της καταστροφής, το τέλος της Μεγάλης Ιδέας, το τέλος της Ελλάδας των δύο ηπείρων, οι φωτογραφίες των Μικρασιατών στην προκυμαία της φλεγόμενης Σμύρνης, οι φωτογραφίες της άφιξης των προσφύγων; Ή μας έχει μείνει τελικά όσα έφεραν οι πρόσφυγες μαζί τους: αξιοπρέπεια, μουσική, γεύσεις, οι ασβεστωμένες αυλές στους συνοικισμούς, η ταπητουργία, οι νέες μέθοδοι στις καλλιέργειες, η προκοπή, ο κοσμοπολιτισμός των Σμυρνιών;
Η δουλειά της Μαρίας Ηλιού, του Αλέξανδρου Κιτροέφ και των τόσων άλλων συνεργατών επιμένει στην προβολή του διάχυτου κοσμοπολιτισμού που χαρακτήριζε την πρωτεύουσα της Ιωνίας. Μέσω της σύνθεσης του σμυρναίικου σύμπαντος αναδεικνύει ό,τι προηγήθηκε της καταστροφής, ό,τι συγκροτούσε τον πρωτοποριακό αστισμό της πολής και των κατοίκων της.
Επέλεξαν στο φιλμ, στην έκθεση, αλλά και στην παρούσα έκδοση να ξεδιπλώσουν ίσως το περισσότερο σπάνιο από όσα έπαψαν να υπάρχουν τον μακρινό Σεπτέμβριο του 1922: τη σύνθεση και τη λειτουργία του αστικού τοπίου της πόλης.
Με κύριο γνώμονα τον κοσμοπολιτισμό, δηλαδή τη συνύπαρξη εθνοτήτων, την ανοχή μεταξύ τους αλλά και την άμβλυνση των αντιθέσεων, η Μαρία Ηλιού και ο Αλέξανδρος Κιτροέφ προχώρησαν με τρόπο σαφή και γοητευτικό στην παρουσίαση ενός οικονομικού, κοινωνικού και ίσως πολιτικού αποτελέσματος που ακόμη και σήμερα ορίζει τη Σμύρνη σαν μία από τις πλέον εμβληματικές
περιπτώσεις οικονομικής ανάπτυξης, εθνοτικής και κοινωνικής σύνθεσης που λειτούργησαν στην ανατολική Μεσόγειο του 19ου αιώνα.
Το υλικό του φιλμ, οι μαρτυρίες των προσώπων που επελέγησαν, οι φωτογραφίες της έκθεσης και του βιβλίου μας βοηθούν να ανασυνθέσουμε και να καταλάβουμε την οικονομική ανάπτυξη, τη δυτικότροπη κοινωνία, την καλλιέργεια της μόρφωσης, την ευαίσθητη δεκτικότητα στις ευρωπαϊκές καινοτομίες, τον ενδυματολογικό κώδικα ανδρών και γυναικών, τη δυτική ατμόσφαιρα των σωματειακών φορέων, τις λέσχες όπου ο αθλητισμός έγινε σπορ, τον ευρωπαϊκό σχεδιασμό της πόλης εκείνης. […]
(από τον πρόλογο του Τάσου Σακελλαρόπουλου)
Περιέχονται τα κείμενα:
– Τάσος Σακελλαρόπουλος, “Πρόλογος”
– Μαρία Ηλιού, “Η Σμύρνη της χαράς της ζωής και της καταστροφής. Αναζητώντας τις χαμένες εικόνες”
– Αλέξανδρος Κιτροέφ, “Σμύρνη 1900-1922”
– Φωτογραφίες από αμερικανικά, ευρωπαϊκά, τουρκικά και ελληνικά αρχεία που συγκέντρωσε ο Πρωτέας
– I. Σμύρνη, μια κοσμοπολίτικη πόλη, 1900-1912
– II. Δανεικός χρόνος, 1912-1922
– III. Η καταστροφή της Σμύρνης, Σεπτέμβριος 1922
– Βιογραφικά των σενεργατών και παρουσίαση των μη κερδοσκοπικών εταιρειών Πρωτέας και Proteus NY Inc.
– Ευχαριστίες
– Οι συντελεστές του βιβλίου, του Archive Preservation Project, της ταινίας και της έκθεσης φωτογραφίας
– Βασική βιβλιογραφίαΗ Μαρία Ηλιού είναι σεναριογράφος, σκηνοθέτης και παραγωγός. Ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη. Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβα (Ιταλία) Λογοτεχνία και Φιλοσοφία. Παράλληλα, σπούδασε Σκηνοθεσία Κινηματογράφου στη Σχολή Ipotesi Cinema. Εργάστηκε σε πολλές μεγάλου μήκους ταινίες ως βοηθός σκηνοθέτη. Έχει ιδρύσει την κινηματογραφική εταιρεία παραγωγής Πόλη-Πλοίο Φιλμς και τις μη κερδοσκοπικές εταιρείες Πρωτέας και Proteus NY Inc. Είναι μέλος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου.
Έχει σκηνοθετήσει τις ταινίες: “Αλεξάνδρεια, μια ερωτική ιστορία” (βραβείο καλύτερης ταινίας μεγάλου μήκους στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Χιούστον, ΗΠΑ, 2002), “Τρεις εποχές” (βραβείο καλύτερης ταινίας μεγάλου μήκους στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βούρτσμπουργκ στη Γερμανία, 1997, και τρία βραβεία στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη, 1996), “Stop the Bombs”, “Αιγαίο”, “Παράθυρο στη θάλασσα” (βραβείο Ινστιτούτου Luce στη Ρώμη, 1992) και “Συνάντηση” (βραβείο ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού, 1988).
Στις αρχές του 2012 παρουσίασε τις τελευταίες της ταινίες “Σμύρνη: Η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης, 1900-1922” και “Διωγμός και ανταλλαγή πληθυσμών, Τουρκία-Ελλάδα, 1922-1924” στο Μουσείο Μπενάκη, ενώ επιμελήθηκε συγχρόνως δύο εκθέσεις βασισμένες στο ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό των ταινιών της με τη συνεργασία του ιστορικού Αλέξανδρου Κιτροέφ. Το 2007 είχε παρουσιάσει την ταινία της “Το Ταξίδι: Το ελληνικό όνειρο στην Αμερική” και πάλι στο Μουσείο Μπενάκη.

Συγγραφέας: Ηλιού Μαρία σκηνοθέτις, Kitroeff Alexander
Επιμελητής: Ηλιού Μαρία σκηνοθέτις, Kitroeff Alexander
Εκδότης: ΜίνωαςΠρωτέαςΜουσείο Μπενάκη
Έτος έκδοσης: 2012
ISBN: 960-481-936-4
Σελίδες: 141
Σχήμα: 27χ24
Κατηγορίες: Σμύρνη – Φωτογραφικά λευκώματα, Ντοκιμαντέρ, Ελλάς – Ιστορία – Μικρασιατική καταστροφή

Τιμή σε ιστοσελίδες: 25.81 €

Πόσο ενδιαφέρον ήταν αυτό το βιβλίο;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το βαθμολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Καταμέτρηση ψήφων: 0

Καμία ψήφος μέχρι στιγμής! Γίνετε ο πρώτος που θα βαθμολογήσει αυτό το βιβλίο.