Σμύρνη η λησμονημένη πόλη;

Περιγραφή
Όποιος εγκύψει στη μελέτη της ιστορίας της Σμύρνης εντυπωσιάζεται από την ιλιγγιώδη διαφορά ανάμεσα στο εξαιρετικό πεπρωμένο αυτής της πόλης ήδη από την αρχαιότητα και στη λήθη, στην οποία έχει περιπέσει μετά το 1922. Η Σμύρνη, η πόλη που ξαναχτίστηκε πάνω στ’ αποκαΐδια, ελάχιστα θυμίζει τη λαμπρή μεσογειακή πόλη του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα.
Από το τέλος του 17ου αιώνα, η Σμύρνη είναι ένα ακμάζον λιμάνι της Ανατολικής Μεσογείου. «Σμύρνη η Άπιστη» για τους μουσουλμάνους κατοίκους της, διότι οι μη μουσουλμάνοι – εβραίοι και χριστιανοί – αποτελούν την πλειονότητα εκεί· «Μικρό Παρίσι της Ανατολής» για τους ευρωπαίους ταξιδιώτες που την επισκέπτονται τον 19ο αιώνα λόγω της έντονης πνευματικής ζωής της. Μέχρι τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο, αυτή η πόλη ευημερεί χάρις στις διάφορες εμπορικές σχέσεις της, ακτινοβολεί χάρη στον κοσμοπολιτισμό της (εκεί συνυπάρχουν Ευρωπαίοι, χριστιανοί ορθόδοξοι και καθολικοί, μουσουλμάνοι και εβραίοι), χάρη στους στενούς δεσμούς της με την Ευρώπη, καθώς και στους ευρηματικούς, καινοτόμους και φιλότεχνους κατοίκους της.
Η Μαρία – Κάρμεν Σμυρνέλη, με τη συνεργασία Ελλήνων, Τούρκων, Γάλλων, Ελβετών και Γερμανών ειδικών και ιστορικών, περιγράφει στο βιβλίο αυτό τους κατοίκους της Σμύρνης, τις κοινωνικές τους σχέσεις, τις μνήμες τους, από το 1830 έως το 1930, για να κατανοήσουμε καλύτερα έναν αιώνα-σταθμό στην ιστορία αυτής της πόλης. Περισσότερες από είκοσι καρτ ποστάλ της εποχής συμπληρώνουν αυτή την ιστορική μελέτη, ώστε να λάβει τη μορφή πραγματικού αφηγήματος.

Συγγραφέας : Συλλογικό έργο, Αχλάδη Ευαγγελία, Bilsel Cânâ, Φραγκάκη – Syrett Έλενα, Kaya Alp Yücel, Κεχριώτης Βαγγέλης, Nahum Henri, Neumann Christoph, Schmitt Oliver Jens, Σμυρνέλη Μαρία – Κάρμεν, Minasian Anahide Ter, Tamdogan Isik, Yilmaz Fikret, Zandi – Sayek Sibel, Zerouali Basma
Μεταφραστής : Κουνεζή Μαρίνα
Επιμελητής : Σμυρνέλη Μαρία – Κάρμεν
Εκδότης : Μεταίχμιο
Έτος έκδοσης : 2008
ISBN : 960-455-267-8
Σελίδες : 318
Σχήμα : 24χ17
Κατηγορίες : Σμύρνη – Ιστορία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 14.07 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.