Σκοπελίτικοι παλμοί

Περιγραφή
Με τις μελέτες που ακολουθούν θέλησα να παρουσιάσω σημαντικές πτυχές της ιστορίας και της λαογραφίας της ιδιαίτερης πατρίδας μου που ως τώρα δεν έχουν φωτιστεί ή πάντως δεν έχουν αναπτυχθεί επαρκώς και συστηματικά. Βασίστηκα σε ιστορικές πηγές, σε παραδόσεις και στην προσωπική μου αντίληψη, όπως μνημονεύεται στα οικεία μέρη των δοκιμίων μου. Ασφαλώς θα υπάρχουν και άλλες μαρτυρίες που συμπληρώνουν το υλικό αυτό· εύχομαι να τις καταγράψουν άλλοι μελετητές, και έτσι να εμπλουτιστεί η γνώση των θεμάτων που πραγματεύτηκα.
Ορισμένες από τις μελέτες που συνθέτουν αυτό το βιβλίο κυκλοφόρησαν το 1990 με τη μορφή πολυγραφημένου ομότιτλου τεύχους, η δε περί του ναυτικού και της ναυπηγίας της Σκοπέλου μελέτη δημοσιεύθηκε στο “Θεσσαλικό Ημερολόγιο” του έτους 1992.
Εκφράζω τις θερμές ευχαριστίες μου προς τον κ. Εμμανουήλ Χ. Κάσδαγλη, διευθυντή του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης, και την κ. Αγλαΐα Γιαννοπούλου, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης, για την πολύτιμη βοήθειά τους στη διαδικασία έκδοσης αυτού του βιβλίου μου.
(από τα “Λίγα λόγια για τη συγγραφή”)
Ο τόμος περιέχει τα δοκίμια: “Στάφυλος, ο οικιστής της Πεπαρήθου (της σημερινής Σκοπέλου)”, “Η πληθυσμιακή όψη της Σκοπέλου”, “Δύο διάσημοι αρχαίοι σκοπελίτες”, “Ο Άγιος Ρηγίνος και ο Δράκος της Σκοπέλου”, “Τα συνταγματικά προνόμια της Σκοπέλου επί Ενετοκρατίας”, “Κωνσταντίνος-Καισάριος Δαπόντες, ο σκοπελίτης λόγιος καλόγηρος”, “Μια παλαιά δόξα της Σκοπέλου, το κρασί της”, “Το ναυτικό και η ναυπηγία στην ιστορία της Σκοπέλου”, “Το χρονικό της δημιουργίας του λιμανιού της Σκοπέλου”, “Το ιστορικό της κατασκευής της εθνικής επαρχιακής οδού Σκοπέλου-Γλώσσας”, “Το ιστορικό της καλλιέργειας της δαμασκηνιάς agen στη Σκόπελο”, “Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, παλαιά γνώριμη της Σκοπέλου”, “Οι οικοδόμοι της Σκοπέλου παλαιότερα”, “Οι μεγάλες αποκριές στη Σκόπελο”.

Συγγραφέας: Νικολαΐδης Νίκος Ιω.
Εκδότης: Νικολαΐδης Νίκος Ι.
Έτος έκδοσης: 1998
ISBN: 960-90876-0-4
Σελίδες: 125
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Λαογραφία, Ελληνική, Σποράδες – Ιστορία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 7.26 €