Σεζάν

Περιγραφή
“Για τον καλλιτέχνη, βλέπω σημαίνει αντιλαμβάνομαι και αντιλαμβάνομαι σημαίνει συνθέτω. Η τέχνη είναι μια θρησκεία. Σκοπό έχει την ανύψωση της σκέψης. Ζωγραφίζω αυτό που βλέπω στη φύση δεν σημαίνει ότι αντιγράφω αυτό που έχω βάλει στόχο, σημαίνει ότι υλοποιώ αυτό που προσλαμβάνω με τις αισθήσεις. Όλα συνοψίζονται στο εξής: Να δουλεύεις χωρίς να νοιάζεσαι για κανέναν και να γίνεσαι δυνατός, αυτός είναι ο στόχος του καλλιτέχνη…”
Ο Πολ Σεζάν (1839-1906), είναι ένας άνθρωπος σε διαρκή κίνηση. Τοποθετεί το καβαλέτο του, ανοίγει διάπλατα τα μάτια του, ερευνά συστηματικά το τοπίο για να του αποσπάσει το μυστικό του. ‘Οταν δεν τα καταφέρνει, ουρλιάζει και καταστρέφει τα έργα του. Τον κοροϊδεύουν, τον περνάνε για τρελό. Υποφέρει, διαλύει φιλίες, παραμελεί αυτούς που αγαπά, συνεχίζει στο δρόμο που επέλεξε και τον οποίο μόνο αυτός διακρίνει: ξέρει ότι είναι ο εφευρέτης της μοντέρνας ζωγραφικής.
O Bernard Fauconnier δημοσίευσε στα 1989 το πρώτο του μυθιστόρημα που έκανε αίσθηση, το “L’ Etre de le Geant”, αφήγηση μιας φανταστικής συνάντησης ανάμεσα στον Ζαν-Πολ Σαρτρ και τον Σαρλ ντε Γκολ (εκδ. Regine Deforges, επανέκδοση Editions des Syrtes, 2000). Από τότε κυκλοφόρησαν αρκετά άλλα μυθιστορήματά του: “Moyen Exil” (Regine Defogres, 1991), “L’ Incendie de la Sainte-Victoire” (Grasset, 1995), “Kairos” (εκδ. Grassset, 1997), “Esprits de Famille” (Grasset, 2003). Χρονογράφος, δοκιμιογράφος (Athee gracae a Dieu, Desclee de Brouwer, 2005), συνεργάζεται με το περιοδικό Magazine literaire. Ζει στην Αιξ-αν-Προβάνς.

Συγγραφέας: Fauconnier Bernard
Μεταφραστής: Παπαλεωνίδα Ειρήνη
Εκδότης: Κασταλία
Έτος έκδοσης: 2006
ISBN: 960-7560-30-2
Σελίδες: 320
Σχήμα: 18χ11
Κατηγορίες: Βιογραφίες, Ζωγράφοι
Σειρές: Βιογραφίες

Τιμή σε ιστοσελίδες: 8.14 €