Ρωσική πρωτοπορία

Περιγραφή
“Με πολύ χαρά το Κέντρο Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας Ρεθύμνης, υποδέχεται στην Κρήτη την έκθεση “Ρωσική Πρωτοπορία. Επιλογές από τη συλλογή Κωστάκη”
Μια έκθεση που έγινε πραγματικότητα, χάριν της στοργής του υπουργού Πολιτισμού καθηγητή Ευάγγελου Βενιζέλου προς το Κ.Σ.Ε.Δ., και της αμέριστης συμπαράστασης του Δ.Σ. του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του διευθυντή του, καθηγητή κ.Μίλτου Παπανικολάου, ώστε το κοινό τη Κρήτης να γνωρίσει μερικά από τα ιστορικά αριστουργήματα της τέχνης του 20ού αιώνα, εκείνα της ρωσικής πρωτοπορίας που, έμελλε να επηρεάσει την μετέπειτα τέχνη και σκέψη.[….]
Η έκθεση “Ρωσική Πρωτοπορία. Επιλογές από τη συλλογή Κωστάκη” στην πρώτη εντός Ελλάδος μετακίνησή της, δίνει την ευκαιρία στον κόσμο της Κρήτης και στους επισκέπτες να γνωρίσουν αυτή την τέχνη και να στοχαστούν τις αιτίες που τη γέννησαν”.
(Μαρία Μαραγκού, Διευθύντρια του Κέντρου Εικαστικής Δημιουργίας Ρεθύμνης)Ο Μιλτιάδης Παπανικολάου σπούδασε Νεοελληνική Φιλολογία και Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. Με υποτροφία του IΚΥ συνέχισε τις σπουδές του στην Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Alexander von Humboldt και έχει ασχοληθεί με την ελληνική και ευρωπαϊκή τέχνη του 190υ και του 200ύ αιώνα. Οργάνωσε πολλές εκθέσεις. Είναι καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. και διευθυντής του Κ.Μ.Σ.Τ.

Συγγραφέας: Παπανικολάου Μιλτιάδης Μ., Rakitin Vasili
Φωτογράφος: Πούπης Γιώργος
Επιμελητής: Μπόλης Γιάννης
Οργανισμός: Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Κέντρο Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας Ρεθύμνης
Ζωγράφος: Babichev Aleksei, Chekrygin Vasili, Ender Boris, Ender Ksenia, Filonov Pavel, Kliun Ivan, Klucis Gustav, Kudriashev Ivan, Lissitzky El, Malevich Kazimir, Matiushin Mikhail, Nikritin Solomon, Popova Liubov, Redko Kliment, Rodchenko Aleksandr, Rozanova Olga, Tatlin Vladimir, Udaltsova Nadeshda
Εκδότης: Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης ΤέχνηςΚέντρο Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας Ρεθύμνης – Δημοτική Πινακοθήκη Ρεθύμνης “Λ. Κανακάκις”
Έτος έκδοσης: 2001
ISBN: 960-86806-3-8
Σελίδες: 89
Σχήμα: 29χ21
Κατηγορίες: Ζωγραφική – Συλλογές τέχνης , Ζωγράφοι

Τιμή σε ιστοσελίδες: 8.90 €