Ρολάν Μπαρτ: Το επάγγελμα του συγγραφέα

Περιγραφή
Για ποιον λόγο ο Ρολάν Μπαρτ; Ίσως αυτό να είναι και το ερώτημα στο οποίο επιχειρεί να απαντήσει τούτο το βιβλίο. Καθώς έχουν περάσει περισσότερα από τριάντα χρόνια από τον θάνατο του Μπαρτ, όπως επίσης και από τον αφανισμό μιας ολόκληρης γενιάς τα χρόνια που ακολούθησαν -μια γενιά η οποία έδωσε ένα καινούργιο νόημα στην πράξη του στοχασμού- το ερώτημα δεν μπορεί να θεωρηθεί άκαιρο. Ερώτημα όχι μονάχα αναγκαίο αλλά και θελκτικό, με ιδιαίτερη βαθύνοια.
«Ρολάν Μπαρτ, Το επάγγελμα του συγγραφέα», τρεις άξονες ανάγνωσης του Μπαρτ «Αναμνήσεις μιας φιλίας», ένα αυτοβιογραφικό κείμενο, το οποίο αφηγείται την καθημερινότητα των τελευταίων ετών· «Το έργο», το οποίο ανατρέχει στο σύνολο των κειμένων, στην χρονολογική και ιδιαίτερη εκτύλιξή τους· «Περί των αποσπασμάτων του ερωτικού λόγου», σεμινάριο το οποίο αποκρυπτογραφεί την υπόρρητη στρατηγική του πιο γνωστού βιβλίου του Μπαρτ, μέσω των έμμονων μοτίβων της εικόνας και της «Μη-βούλησης-κατοχής».
Η μαρτυρία, το πανόραμα, το σεμινάριο: όλα τούτα διαγράφουν μια ουσιαστική πορεία. Την διήγηση της συνάντησης του νεαρού μαθητή με τον δάσκαλο την ακολουθεί ένας στοχασμός περί του έργου και της ενδελεχούς διερεύνησής του. Και «το επάγγελμα του συγγραφέα» καθίσταται το εκφερόμενο της ζωής ενός συγγραφέα.Ο Ερίκ Μαρτύ είναι καθηγητής λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Paris-VII, επιμελητής των «Απάντων» του Μπαρτ.

Συγγραφέας : Marty Eric
Μεταφραστής : Σαμαρτζή Κυριακή, Σαμαρτζή Μαγδαληνή, Παπαχριστόπουλος Νίκος
Επιμελητής : Παπαχριστόπουλος Νίκος
Εκδότης : Opportuna
Έτος έκδοσης : 2012
ISBN : 960-99398-1-3
Σελίδες : 430
Σχήμα : 24χ17
Κατηγορίες : Συγγραφείς – Ερμηνεία και κριτική, Γαλλική λογοτεχνία – Ερμηνεία και κριτική

Τιμή σε ιστοσελίδες: 19.58 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.