Ρεπορτάζ στον Παράδεισο για το Δελτίο των εννέα

Περιγραφή
Επικρατεί μια εντύπωση ότι το δημοσιογραφικό ρεπορτάζ που ακούμε κάθε βράδυ από τα τηλεοπτικά κανάλια περιορίζεται στα όρια του πλανήτη μας. Λάθος!

Ένας ρεπόρτερ τολμηρός
το πήρε απόφαση: «Εμπρός!»
Κι αφήνοντας του κόσμου την παράνοια,
φτερούγισε ψηλά προς τα ουράνια.

Έτσι αρχίζει η έμμετρη σάτιρα του Θόδωρου Καρζή, που η υπόθεσή της εκτυλίσσεται ανάμεσα στον Παράδεισο, την Κόλαση και την Τηλεόραση. Πρωταγωνιστές της τα αγαθά πνεύματα, τα κακοποιά πνεύματα και, κυρίως, τα λεγόμενα «λαμόγια», που είναι πάντοτε παρόντα, μέσα και έξω από την Υδρόγειο Σφαίρα. Διαβάζοντας την πολυτάραχη περιπέτεια του ρεπόρτερ στα ουράνια:

Τι είδε κι άκουσεν εκεί
θα μάθουν τώρα μερικοί,
γιατροί, αεροπόροι κι εμποράκοι
απ’ το μικρούλι τούτο βιβλιαράκι.

Πρόκειται για μια παράλληλη σάτιρα της μετά θάνατον ζωής και του επίγειου τηλεοπτικού γίγνεσθαι, διατυπωμένη στον παλιό κλασικο και πάντοτε ελκυστικό δεκαπεντασύλλαβο. Όσο για το συμπέρασμα που βγάζει ο αναγνώστης:

Θα γίνει κάποιος πιο σοφός;
«Βεβαίως» –λέμε– και «σαφώς».
Γιατί και ποιος δε θα ’θελε να ξέρει
το τι του μέλλεται σ’ αυτά τα μέρη;Ιστορικός, δημοσιογράφος και Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Φιλίας Ελλάδας-Κίνας την τελευταία 12ετία, ο Θόδωρος Καρζής ανάλωσε τα χρόνια αυτά στη συστηματική, σε βάθος μελέτη της μακρότατης ιστορικής και πολιτισμικής διαδρομής του κινεζικού λαού. Προϊόν της μελέτης του αποτελεί “Η ιστορία και ο πολιτισμός της Κίνας”, συνολική πραγμάτευση ενός μεγάλου θέματος, που έρχεται τώρα να εμπλουτίσει την ελληνική βιβλιογραφία. Τα προηγούμενα έργα του Θόδωρου Καρζή, ή τουλάχιστον τα περισσότερα, έχουν αποσπάσει θερμότατες κριτικές και τιμητικές διακρίσεις: η 5τομη “Ιστορία της γυναίκας”, Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, “Οι πατρίδες των Ελλήνων”, Μεγάλη Περγαμηνή της Εστίας Νέας Σμύρνης και Βραβείο της Ένωσης Σμυρναίων, “Τα σωστά ελληνικά” και “Η εποποιία της γλώσσας”, Βραβείο του Ιδρύματος Μπότση. Τόσο στις κριτικές, όσο και στις εισηγητικές εκθέσεις των βραβεύσεων υπογραμμίζεται ότι τα κείμενα του συγγραφέα είναι αξιόπιστα για τους ειδικούς και επαγωγά για το ευρύτερο αναγνωστικό κοινό. Στο δημοσιογραφικό τομέα, ο Θόδωρος Καρζής υπήρξε πολιτικός αρθρογράφος, Διευθυντής Ειδήσεων της Δημόσιας Τηλεόρασης, Γενικός Διευθυντής Ειδήσεων του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ και του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ). Ως Διευθυντής Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης και Διεθνών Σχέσεων της ΕΡΤ εκπροσώπησε για χρόνια την Ελλάδα στους διεθνείς οργανισμούς Universite Radiophonique et Televisuelle Internationale (URTI, Παρίσι) και Comite Europeen de Television Scolaire (CETS, Βρυξέλλες). Πρόεδρος και, στη συνέχεια, επίτιμος πρόεδρος του Centre Mediterraneen de la Communication Audiovisuelle (CMCA, Παρίσι-Μασσαλία).

Συγγραφέας: Καρζής Θόδωρος
Εκδότης: Εκδόσεις Καστανιώτη
Έτος έκδοσης: 2013
ISBN: 978-960-03-5614-4
Σελίδες: 30
Σχήμα: 21χ14

Τιμή σε ιστοσελίδες: 9.80 €