Πύρρος ο Μέγας

Περιγραφή
Η έκδοση του λευκώματος “Πύρρος ο Μέγας: Το τίμημα της ουτοπίας” αποτελεί μια πολύτιμη ιστορική πηγή για τη ζωή του ηπειρώτη βασιλιά. Είναι χωρισμένο σε 4 θεματικές ενότητες.
Στην πρώτη γίνεται εκτενής αναφορά στην προγονική γενιά του Πύρρου. Σε αυτή συγκαταλέγεται ο Αχιλλέας -ο γιος του Νεοπτόλεμος θεωρείται ιδρυτής της γενιάς των Αιακιδών ή Πυρριδών- και ο Ηρακλής. Μεγάλο τμήμα αυτής της ενότητας αφιερώνεται και στο Μέγα Αλέξανδρο, ο οποίος ήταν δεύτερος εξάδερφος του Πύρρου. Στη συνέχεια περιέχονται στοιχεία από την παιδική ηλικία του Πύρρου και τις περιπέτειές του. Ωστόσο, εδώ έμφαση δίνεται στην πολεμική δεινότητα του βασιλιά της Ηπείρου και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του προς τα δυτικά. Στην τελευταία ενότητα καταλήγει το λεύκωμα με τον άδοξο θάνατο του βασιλιά στο Άργος. Ό,τι δεν κατάφεραν ένδοξοι στρατηγοί, ικανοί πολεμιστές και μονομάχοι του Πύρρου κατέφερε το χέρι μιας φτωχής απελπισμένης μάνας στην προσπάθειά της να σωθεί από το σπαθί του ηπειρώτη βασιλιά.
Στο εν λόγω λεύκωμα παρατίθεται πλούσιο υλικό από πίνακες που φιλοξενούνται σε μεγάλες πινακοθήκες του κόσμου αλλά και χαρακτικά που προέρχονται και από την προσωπική συλλογή του συγγραφέα κ. Αναστασίου Παπασταύρου. Τα έργα αυτά φιλοτεχνήθηκαν από τους μεγαλύτερους ζωγράφους, οι οποίοι εμπνεύστηκαν από τη ζωή και τις κατακτήσεις του μεγάλου ηπειρώτη στρατηλάτη.Ο Αναστάσιος Παπασταύρος γεννήθηκε στα Γιάννενα το 1945. Φοίτησε στο Μπαλλάνειο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων και στη Ζωσιμαία Σχολή, ενώ στη συνέχεια σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Είναι παντρεμένος από το 1976, με την πολιτικό υπομηχανικό Μαρία Βαζούκη και πατέρας μιας κόρης και ενός γιου. Έχει γράψει διάφορες μονογραφίες και έχει δημοσιεύσει πληθώρα άρθρων σε εφημερίδες και περιοδικά.
Ασχολείται ερασιτεχνικά με τη ζωγραφική και έχει εκθέσει έργα του σε ομαδικές εκθέσεις.
Από φοιτητής ασχολήθηκε με τα κοινά και διετέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Φοιτητών Θεσσαλονίκης και αντιπρόεδρος του Συλλόγου Σπουδαστών Πολυτεχνικής Σχολής Θεσσαλονίκης.
Εξελέγη τρεις φορές πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ιωαννίνων· επίσης εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος (1986-1990) και δήμαρχος Ιωαννίνων (1998-2002).
Ακόμη διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΕΠΑΠ, του Σώματος Αγαθοεργών Καταστημάτων Ιωαννίνων, του Συλλόγου Μηχανικών Ιωαννίνων και πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης Ηπείρου.

Συγγραφέας: Παπασταύρος Αναστάσιος
Εκδότης: Apeirotan
Έτος έκδοσης: 2008
ISBN: 960-89689-1-7
Σελίδες: 366
Σχήμα: 33χ27
Κατηγορίες: Ήπειρος – Ιστορία , Πρόσωπα στην ιστορία, Λευκώματα

Τιμή σε ιστοσελίδες: 44.50 €