Πρωτοβυζαντινή κεραμική του ελλαδικού χώρου

Περιγραφή
Καρπός της πολύχρονης ενασχόλησης του συγγραφέα με το αντικείμενο της Κεραμολογίας, το βιβλίο αυτό αποτελεί την πρώτη συνολική διαπραγμάτευση της κεραμικής που έχει έρθει στο φως στον ελλαδικό χώρο και χρονολογείται στους τελευταίους ρωμαϊκούς και τους πρώτους βυζαντινούς αιώνες. Μετά από μία σύντομη παρουσίαση της ιστορίας της έρευνας, αποτιμάται η συμβολή διαφορετικών παραγόντων στην αύξηση και διατήρηση του ενδιαφέροντος για την κεραμική αυτή κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Στη συνέχεια εντοπίζονται τα προβλήματα της καθιερωμένης ορολογίας και εξετάζεται η χρήση όρων με βάση τις πηγές, προτείνεται δε ένας τρόπος ταξινόμησης βασισμένος στη χρήση των κεραμικών. Παρουσιάζονται οι διαφορετικές κατηγορίες κεραμικών ελλαδικής παραγωγής και δίνεται έμφαση στα νέα δεδομένα της έρευνας ανά κατηγορία. Διερευνώνται διεξοδικά ζητήματα που αφορούν τα αρχαιολογικά τεκμήρια των εργαστηριακών εγκαταστάσεων και τη σχέση τους με τον πολεοδομικό ιστό, τις σχέσεις μεταξύ των εργαστηρίων, τις εισαγωγές και τις απομιμήσεις, τη διακίνηση των αγγείων, την ταυτότητα και την κοινωνική θέση των κεραμέων, την άνθηση των τοπικών παραγωγών σε συνάρτηση με τις ιστορικές συγκυρίες και την έννοια της αυτάρκειας.
Στο βιβλίο τίθεται ουσιαστικά ένας πρωτοποριακός και πολύπλευρος προβληματισμός γύρω από την κεραμική της πρωτοβυζαντινής περιόδου με βάση τα νέα δεδομένα της έρευνας και επιχειρείται να δοθούν απαντήσεις σε συνάρτηση με τη μελέτη της κεραμικής του ευρύτερου μεσογειακού χώρου.Ο Πλάτων Πετρίδης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής της Βυζαντινής Αρχαιολογίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι απόφοιτος του ίδιου τμήματος και κατέχει μεταπτυχιακό και διδακτορικό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Υπήρξε Επιστημονικό Μέλος της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών. Δίδαξε ως συμβασιούχος Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και ως Επισκέπτης Καθηγητής στα Πανεπιστήμια της Σορβόννης και της Λιλ· έχει παραδώσει επίσης σεμινάρια στα Πανεπιστήμια Κύπρου, Στρασβούργου, Βρυξελλών και Πουατιέ. Είναι Επισκέπτης Ερευνητής στο CNRS της Γαλλίας και διδάσκει στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Εχει συν-διευθύνει ανασκαφές στους Δελφούς, τη Θάσο και το Καπανδρίτι και συμμετάσχει σε πολλές άλλες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Συγγραφέας : Πετρίδης Πλάτων
Εκδότης : Gutenberg – Γιώργος & Κώστας Δαρδανός
Έτος έκδοσης : 2013
ISBN : 960-01-1596-6
Σελίδες : 211
Σχήμα : 24χ17
Κατηγορίες : Κεραμική, Ελληνική

Τιμή σε ιστοσελίδες: 14.31 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.