Προσεγγίσεις στις έννοιες "ισχύς εθνικό συμφέρον εξωτερική πολιτική" 1960-1970

Περιγραφή

Η μελέτη της διεθνούς πολιτικής χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη της παραδοσιακής και της επιστημονικής προσέγγισης. Υπάρχουν βασικές διαφορές μεταξύ των δύο Σχολών ως προς τον τρόπο αντιμετωπίσεως των διεθνών εξελίξεων. Υπάρχουν επίσης εσωτερικές αντιθέσεις ανάμεσα στις σχολές σκέψης. Η παραδοσιακή προσέγγιση είναι εξοικειωμένη με ορισμένες επιστήμες όπως η νομική και η διπλωματική ιστορία και ανέπτυξε ζητήματα σχετικά με τον πόλεμο και την ειρήνη. Οι μέθοδοι έρευνας της παραδοσιακής προσέγγισης στηρίχθηκαν στις ανωτέρω επιστήμες. Χαρακτηριστικές αδυναμίες της εν λόγω προσέγγισης είναι η καταφυγή σε γενικεύσεις, εικασίες και επαναλήψεις. […] (από την εισαγωγή του συγγραφέα)

Ο Γεώργιος Τσούτσος σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και διοίκηση επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Lavern. Αρθρογράφος στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο (“Ακρόπολις”, “Οικ. Ασφαλιστική”, “Αυριανή” κλπ.), συνεργάτης εκπομπών (ΕΡΑ 3) επιμελητής και λημματογράφος επιστημονικών εκδόσεων. Από τον Οκτώβριο του 1989 έως τον Ιανουάριο του 1992 υπηρέτησε στον Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού ενώ συμμετείχε σε εκδηλώσεις του ΕΠΥΕΘΑ (2001-2004).
Ο ιστορικός ερευνητής και πολιτικός επιστήμων συνεργάστηκε με διάφορες διοικήσεις του Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, με το Κέντρο Μελετών και Σπουδών “Ιωάννης Καποδίστριας” τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και άλλους φορείς σε επιστημονικές δραστηριότητες ενώ είναι γραμματέας του Ινστιτούτου Ελληνοανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών στο πλαίσιο του οποίου συνεξέδωσε το βιβλίο “Sailing Ships in the Medeterranean and the Arabian Gulf”.

Συγγραφέας: Τσούτσος Γιώργος Αθ.
Εκδότης: Μπαρτζουλιάνος Ι. Ηλίας
Έτος έκδοσης: 2007
ISBN: 960-89202-7-2
Σελίδες: 53
Σχήμα: 20χ13
Κατηγορίες: Πολιτικές επιστήμες

Τιμή σε ιστοσελίδες: 3.00 €