Προς το σύμπαν των τεχνικών εικόνων

Περιγραφή
Αντικείμενο του παρόντος δοκιμίου είναι το σύμπαν των τεχνικών εικόνων. Πρόκειται για το σύμπαν που εδώ και μερικές δεκαετίες, με τη μορφή φωτογραφιών, ταινιών κινηματογράφου και βίντεο, οθονών τηλεόρασης και τερματικών ηλεκτρονικών υπολογιστών, επιχειρεί να αναλάβει μια λειτουργία την οποία μέχρι τώρα κατείχαν τα γραμμικά κείμενα, δηλαδή τη λειτουργία της μεταφοράς πληροφοριών ζωτικής σημασίας για την κοινωνία και τον κάθε άνθρωπο. Πρόκειται για μια πολιτισμική επανάσταση, το εύρος και τις συνέπειες της οποίας μόλις τώρα αρχίζουμε να αισθανόμαστε.
Επειδή ο άνθρωπος σε αντίθεση με τα υπόλοιπα έμβια όντα, ζει πρωτίστως στη βάση επίκτητων και λιγότερο στη βάση γενετικά κληρονομημένων πληροφοριών, η δομή των φορέων πληροφοριών ασκεί αποφασιστική επίδραση στη μορφή της ζωής μας. Εάν τα κείμενα εκτοπιστούν από εικόνες, τότε θα βιώνουμε, θα γνωρίζουμε και θα αξιολογούμε τον κόσμο και εμάς τους ίδους με τρόπο διαφορετικό απ’ ό,τι στο παρελθόν.Ο Vilem Flusser υπήρξε φιλόσοφος, θεωρητικός της επικοινωνίας και κριτικός της τέχνης και της τεχνολογίας. Γεννήθηκε στην Πράγα, αναγκάστηκε όμως το 1939 να μεταναστεύσει στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας όπου εργάστηκε ως δημοσιογράφος και καθηγητής φιλοσοφίας. Στη δεκαετία του ’70 επέστρεψε στην Ευρώπη και εγκαταστάθηκε στο Τομπιόν της Προβηγκίας. Πέθανε σε αυτοκινητικό δυστύχημα το 1991 έξω από τη γενέτειρά του και ενώ την επισκεπτόταν για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο. Στοχάστηκε και έγραψε σε πέντε γλώσσες αποκτώντας μεταξύ άλλων τη φήμη του κατ’ εξοχήν στοχαστή των Μέσων αλλά και ενός μείζονα στιλίστα της γραφής.
Τα πιο σημαντικά έργα το είναι: “Στο σύμπαν των τεχνικών εικόνων” (1985), “Μετά-ιστορίες” (1990),”Χειρονομίες-Δοκίμιο φαινομενολογίας” (1991), “Άπατρις-Μια φιλοσοφική αυτοβιογραφία” (1992), “Εγκώμιον της επιφανειακότητας-Για μια φαινομενολογία των Μέσων” (1995).
Στα ελληνικά κυκλοφορεί ήδη το “Προς μια φιλοσοφία της φωτογραφίας” (1998)

Συγγραφέας: Flusser Vilém
Μεταφραστής: Ηλιόπουλος Γιώργος
Επιμελητής: Καββαθάς Διονύσης
Υπεύθυνος Σειράς: Καββαθάς Διονύσης
Εκδότης: Σμίλη
Έτος έκδοσης: 2008
ISBN: 960-7793-80-3
Σελίδες: 230
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Φωτογραφία – Φιλοσοφία και θεωρία
Σειρές: Φιλοσοφία και Αισθητική των Μέσων

Τιμή σε ιστοσελίδες: 12.13 €