Προλαμβάνοντας την υποτροπή

Περιγραφή
Βασισμένα στην έρευνα και διανθισμένα με πολυάριθμα διαγράμματα και πίνακες, τα κεφάλαια καταδεικνύουν πρωτοποριακούς τρόπους, ώστε να βοηθήσουν τα άτομα να διατηρήσουν την αποχή, αλλά και να θέσουν θεραπευτικούς στόχους μείωσης της βλάβης -ακόμη και σε καταστάσεις υψηλού κινδύνου- και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα ολισθήματα και τις υποτροπές που παρουσιάζονται.
Οι ειδικοί που συνεισέφεραν σε αυτό το βιβλίο αναλύουν τα εμπόδια που ανακύπτουν κατά την φάση της θεραπείας συγκεκριμένων προβληματικών συμπεριφορών, καθώς και τους παράγοντες που μπορεί να πυροδοτήσουν την υποτροπή σε διάφορα στάδια της θεραπείας. Οι διαδικασίες για την εκμάθηση γνωσιακών και συμπεριφορικών στρατηγικών αντιμετώπισης εξηγούνται διεξοδικά και γίνεται ανασκόπηση των σχετικών εμπειρικών δεδομένων.
Στις θεραπευτικές τεχνικές που αναλύονται συμπεριλαμβάνεται η γνωσιακή αναδόμηση, η νοητική αναπαράσταση, η εκπαίδευση στη χαλάρωση, η διαχείριση τον άγχους, η αναμόρφωση τον τρόπον ζωής και ο διαλογισμός. Εκτός από τα εκτενώς αναθεωρημένα κεφάλαια σχετικά με το αλκοόλ, το κάπνισμα και τις διαταραχές διατροφής, η δεύτερη έκδοση παρουσιάζει νέα αναλυτικά στοιχεία γύρω από τα διεγερτικά, τα οπιοειδή, την κάνναβη, τα ναρκωτικά των κλαμπ, τα προβλήματα με τον τζόγο, τις σεξουαλικά επικίνδυνες συμπεριφορές, καθώς και τη σεξουαλική παραβατικότητα. Ένα άλλο νέο κεφάλαιο καταπιάνεται με πολιτισμικά ζητήματα που αφορούν εθνικές και εθνοτικές μειονότητες και την πρόληψη της υποτροπής.O G. Alan Marlatt κάτοχος ΡhD, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Εξαρτητικών Συμπεριφορών και καθηγητής της Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, είναι διαπρεπής για την καινοτόμα θεωρητική και κλινική εργασία του στο πεδίο των εθισμών. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, έχει χαράξει νέους δρόμους στην ανάπτυξη προγραμμάτων για την πρόληψη της υποτροπής και τον περιορισμό της βλάβης για ένα μεγάλο φάσμα εξαρτητικών συμπεριφορών. Είναι εταίρος του Αμερικανικού Ψυχολογικού Συλλόγου και της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας, και είναι πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου για την Πρόοδο της Συμπεριφορικής Θεραπείας. Έχει βραβευτεί πολλές φορές για το έργο του.

Συγγραφέας: Marlatt G. Alan, Donovan Dennis M.
Μεταφραστής: Τουλγαρίδου Μαρία, Τουλγαρίδου Μαρίνα
Επιμελητής: Δουζένης Αθανάσιος
Εκδότης: ΕρευνητέςΚέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕ.Θ.Ε.Α.)
Έτος έκδοσης: 2008
ISBN: 960-368-409-0
Σελίδες: 452
Σχήμα: 23χ16
Κατηγορίες: Ψυχοθεραπεία
Σειρές: Ο Άνθρωπος και ο Κόσμος του

Τιμή σε ιστοσελίδες: 41.83 €