Προβληματισμοί και θέσεις ευθύνης

Περιγραφή
Το βιβλίο αυτό αναφέρεται σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που επηρέασαν μεταπολιτευτικά τις εξελίξεις στη χώρα και που εξακολουθούν να προσδιορίζουν τις συντεταγμένες της πορείας της προς το μέλλον. Ανάμεσά τους είναι ο δύσκολος δρόμος προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, η κατάσταση και οι προοπτικές της οικονομίας, ο χαρακτήρας της οικονομικής πολιτικής στο πλαίσιο της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας της αγοράς και της ανάγκης για διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, η κατάσταση στην παιδεία και οι προοπτικές του Ελληνικού Πανεπιστημίου, ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας σφαίρας και η ανάγκη καταπολέμησης των παθογενών φαινομένων που δηλητηριάζουν και υποβαθμίζουν το δημόσιο βίο. Ακόμη, διατυπώνονται προβληματισμοί αναφορικά με τη δομή και τα χαρακτηριστικά της νέας κοινωνίας της γνώσης.
Έμφαση δίνεται στην έλλειψη οράματος και σχεδίου για την πορεία της χώρας, στις αδυναμίες του πολιτικού συστήματος και στην ανικανότητα της ηγεσίας του τόπου να ανοίξει δρόμους επικοινωνίας με το μέλλον και να πείσει τους Έλληνες ότι μπορούν να επιτύχουν υψηλούς στόχους στο διεθνοποιημένο περιβάλλον όπου ζούμε. Καταβάλλεται προσπάθεια να γίνει κατανοητό ότι η ιστορία ευνοεί τους λαούς που διαθέτουν τις υποδομές και την ικανότητα να αξιοποιούν τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας και τιμωρεί όλους εκείνους που δεν είναι πολιτισμικά, πολιτικά και τεχνολογικά προετοιμασμένοι να ανταποκριθούν στις προσαρμογές που απαιτούν οι νέες πραγματικότητες.
Ο αναγνώστης, για να κατανοήσει και να αξιολογήσει τα όσα αναφέρονται στο βιβλίο, πρέπει να συσχετίσει τους χρόνους που γράφτηκαν τα κείμενα, τα θέματα που αυτά πραγματεύονται, καθώς και τις προτάσεις που διατυπώνονται σε συνδυασμό με τις εξελίξεις που ακολούθησαν και με τα προβλήματα της χώρας που εξακολουθούν να είναι ανοιχτά.
Περιέχονται οι ενότητες:
– Προετοιμασία της χώρας για την είσοδό της στον 21ο αιώνα
– Ο χαρακτήρας και η δομή της νέας κοινωνίας που αναδύεται
– Η ευθύνη της πνευματικής ηγεσίας στον αστερισμό της κοινωνίας της γνώσης
– Προβληματισμοί πάνω στην πορεία της κοινωνίας προς τον 21ο αιώνα
– Η «τρελή» κούρσα της σύγχρονης κοινωνίας προς το μέλλον και πώς θα προλάβουμε τον εκτροχιασμό της
– Το Πανεπιστήμιο στην εποχή της κοινωνίας της γνώσης και της πληροφορίας
– Επιστολές αγωνίας για την κατάσταση στα πανεπιστήμια
– Το ελληνικό πανεπιστήμιο στην πορεία του προς τον 21ο αιώνα
– Ανάγκη εκσυγχρονισμού και αναβάθμιση της πανεπιστημιακού συστήματος της χώρας
– Η αξιολόγηση ως μηχανισμός ποιοτικής αναβάθμισης του πανεπιστημιακού μας συστήματος
– Η δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης
– Η ένταξη της Ελλάδας στην Ενιαία Ευρώπη: ετοιμότητα και συνέπειες
– Η ένταξη στην ΟΝΕ και η ευθύνη της ηγεσίας του τόπου
– Η ένταξη στην ΟΝΕ και το κοινωνικό πρόσωπο της οικονομικής πολιτικής
– Η πρόκληση του ευρώ
– Δημοσιονομική εξυγίανση και ένταξη στην ΟΝΕ
– Το Σύμφωνο Σταθερότητας και ο κίνδυνος της ιαπωνικής ασθένειας
– Το πρόγραμμα σύγκλισης και τα περιθώρια επιλογών της οικονομικής πολιτικής
– Προϋποθέσεις εξόδου της οικονομίας από την αναπτυξιακή εμπλοκή
– Πόσο άρρωστη είναι η οικονομία
– Η κρίση της οικονομίας και η αδυναμία της να παράγει πλούτο
– Στρατηγική για την κάλυψη του αναπτυξιακού ελλείμματος σε συνθήκες ανοιχτού περιβάλλοντος
– Η οικονομική πολιτική της επόμενης ημέρας
– Το πρόβλημα της ανεργίας
– Σε αναζήτηση οράματος για το μέλλον της χώρας
– Η κατάσταση στα πανεπιστήμια: δεν είναι όλα μαύρα
– Τα όρια του αρνητικού δημόσιου λόγου
– Κόντρα στην «ιδεολογία» της μιζέριας και της φθοράς των θεσμών
– Η φτώχεια στην Ελλάδα και η πορεία σύγκλισης με την ευρωπαϊκή
– Ανάγκη εκσυγχρονισμού της δημόσιας σφαίρας
– Η Ευρώπη του μέλλοντος που θέλουμεΟ Ανδρέας Κιντής είναι ομ. Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο υπήρξε Πρύτανης επί μία δεκαετία και Αντιπρύτανης επί μία τριετία. Υπήρξε επίσης Πρόεδρος του ΔΣ του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ). Στη διάρκεια της πρώτης πρυτανικής του θητείας (1989-92) ήταν εκπρόσωπος των Ελλήνων Πρυτάνεων στο Σύνδεσμο (Liaison) των Πρυτάνεων των χωρών-μελών της ΕΕ και εκλεγμένος εκπρόσωπος του Συνδέσμου στην Επιτροπή Jean Monnet της ΕΕ. Υπήρξε ακόμη Πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδος (ΟΚΕ), μέλος του ΔΣ της Διεθνούς Ένωσης Οικονομικών και Κοινωνικών Συμβουλίων και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων 2004. Τέλος, υπήρξε και είναι μέλος πολλών Διοικητικών Συμβουλίων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στην ΑΣΟΕΕ. Συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές σε πανεπιστήμια πρώτης γραμμής της Βόρειας Αμερικής και της Αγγλίας. Είναι κάτοχος των μεταπτυχιακών διπλωμάτων Μάστερ των Επιστημών (M.Sc.) και Διδακτορικού (Ph.D.). υπήρξε υπότροφος του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών, των πανεπιστημίων Wisconsin και Berkeley των ΗΠα, του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών Ελλάδος και του Ινστιτούτου Διεθνών Σπουδών του πανεπιστημίου του Harvard. Είναι μέλος σε πολλές επιστημονικές εταιρείες και κριτής εργασιών για δημοσίευση σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Έχει πλούσιο δημοσιευμένο επιστημονικό έργο στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα και διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε θέματα Οικονομικής Πολιτικής και Βιομηχανικής Ανάπτυξης. Ακόμη, με μονογραφίες και άρθρα γενικότερου ενδιαφέροντος, έχει συμβάλει στην ανάπτυξη προβληματισμού πάνω σε κρίσιμα θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία.

Συγγραφέας : Κιντής Ανδρέας Α.
Εκδότης : Gutenberg – Γιώργος & Κώστας Δαρδανός
Έτος έκδοσης : 2007
ISBN : 960-01-1171-5
Σελίδες : 340
Σχήμα : 21χ14
Κατηγορίες : Οικονομική ανάπτυξη – Ελλάς, Οικονομική πολιτική – Ελλάς, Ευρωπαϊκή Ένωση, Εκπαίδευση, Τριτοβάθμια

Τιμή σε ιστοσελίδες: 11.07 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.