Προβλήματα παραγωγής γραπτού λόγου παιδιών σχολικής ηλικίας

0
(0)

Περιγραφή
Από όλες τις γλωσσικές πράξεις επικοινωνίας, το γράψιμο, δηλαδή η παραγωγή του γραπτού λόγου – σε αντίθεση με την παραγωγή του προφορικού λόγου – είναι η πιο πολύπλοκη και πιο δύσκολη. Πάρα πολλοί άνθρωποι διαβάζουν πολύ και καλά, αλλά και μόνο με την ιδέα ότι πρέπει να γράψουν κάτι περισσότερο από δύο λέξεις… νιώθουν πανικό και αγωνία!
Το βιβλίο αυτό, βασισμένο σε ελληνικά και ξένα ερευνητικά δεδομένα, φωτίζει τα χαρακτηριστικά της δραστηριότητας του γραψίματος, τις διαδικασίες πρόσκτησής του και τις στρατηγικές, τις τεχνικές και τους τρόπους μάθησής του. Περιγράφει τη διαδικασία παραγωγής του γραπτού λόγου, επισημαίνει τις δυσκολίες που συναντά ο αρχάριος συγγραφέας και προτείνει ευέλικτους τρόπους αξιολόγησης και κατάλληλης υποστήριξης των μαθητών με δυσκολίες σε αυτό το πεδίο.
Το έργο καλύπτει ένα μεγάλο κενό στην ομολογουμένως “φτωχή” ελληνική βιβλιογραφία. Η πρωτοτυπία του έγκειται στην αναλυτική παρουσίαση των συνθηκών και των τρόπων γραφής και επανεγγραφής του γραπτού κειμένου, στον εντοπισμό των μαθητικών και μαθησιακών δυσκολιών και, το πιο σημαντικό, στην υπόδειξη διδακτικών πρακτικών που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην επεξεργασία καινούριων διδακτικών βημάτων-ενεργειών μάθησης. Η διατύπωση των διδακτικών προτάσεων και των έγκυρων υποδείξεων γίνεται σε γλώσσα εύληπτη και κατανοητή, θεμελιώνοντας έτσι μια πραγματικά αποτελεσματική διδασκαλία-μάθηση της δεξιότητας παραγωγής του γραπτού λόγου.Ο Ιωάννης Ι. Σπαντιδάκης είναι επίκουρος καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης της Σχολής Αγωγής του Πανεπιστημίου της Κρήτης από το 2003. Σπούδασε στη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία Αθηνών και στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1998 με υποτροφία του ΙΚΥ πήρε το Διδακτορικό του δίπλωμα στο ίδιο Τμήμα. Έχει εργαστεί ως δάσκαλος και ως Σχολικός Σύμβουλος στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Η επιστημονική και ερευνητική του δραστηριότητα επικεντρώνεται στα γνωστικά αντικείμενα: Ψυχοπαιδαγωγική του Γραπτού Λόγου, Διάγνωση-Αντιμετώπιση και Αξιολόγηση των Μαθησιακών Δυσκολιών του Γραπτού Λόγου, Ο Ρόλος των Πολυμέσων στην Ανάπτυξη των Μεταγνωσιακών Δεξιοτήτων και, Μόρφωση και Επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών. Μόνος, ή σε συνεργασία με άλλους, έχει δημοσιεύσει άρθρα, έρευνες και μελέτες που αναφέρονται στη μάθηση και στη διδασκαλία του γραπτού λόγου, στον σχεδιασμό, στην εφαρμογή και στην αξιολόγηση μαθησιακών περιβαλλόντων με τη χρήση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας (TΠΕ), το λογισμικό “Ιδεοκατασκευές”, καθώς και το βιβλίο “Προβλήματα Παραγωγής Γραπτού Λόγου Παιδιών Σχολικής Ηλικίας”. Επιπλέον, συμμετείχε στην επιστημονική ομάδα του Εργαστηρίου Διαπολιτισμικών και Μεταναστευτικών Μελετών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου της Κρήτης ως υπεύθυνος σχεδιασμού και ανάπτυξης εκπαιδευτικών λογισμικών που αφορούν τη διδασκαλία της Ελληνικής ως Δεύτερης και ως Ξένης Γλώσσας καθώς και τη διδασκαλία της Ελληνικής Ιστορίας και του Ελληνικού Πολιτισμού.

Συγγραφέας: Σπαντιδάκης Ιωάννης Ι.
Εκδότης: Ελληνικά Γράμματα
Έτος έκδοσης: 2004
ISBN: 960-406-814-8
Σελίδες: 261
Σχήμα: 23χ16
Κατηγορίες: Ελληνική γλώσσα, Νέα – Σπουδή και διδασκαλία, Μάθηση – Ψυχολογία, Γλώσσα και γραφή – Σπουδή και διδασκαλία
Σειρές: Μαθησιακές Δυσκολίες και Προβλήματα Συμπεριφοράς στο Σχολείο

Τιμή σε ιστοσελίδες: 12.70 €

Πόσο ενδιαφέρον ήταν αυτό το βιβλίο;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το βαθμολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Καταμέτρηση ψήφων: 0

Καμία ψήφος μέχρι στιγμής! Γίνετε ο πρώτος που θα βαθμολογήσει αυτό το βιβλίο.