Πρέσπες

Περιγραφή
Η μελέτη της περιοχής και της λεκάνης των Πρεσπών, που παρουσιάζεται στην παρούσα έκδοση, έρχεται να συμπληρώσει ένα κενό. Αυτό της γνώσης της περιοχής και του λαϊκού πολιτισμού, που αναπτύχθηκε και εξελίχτηκε σ’ αυτό το περιβάλλον υπό συνθήκες εργαστηριακής απομόνωσης θα λέγαμε.
Η προσέγγιση και εισχώρηση στα μυστικά του πολιτισμού της περιοχής των Πρεσπών μέσω της αρχιτεκτονικής, της ιδιόμορφης και πρωτότυπης λαϊκής αρχιτεκτονικής της λεκάνης των Πρεσπών, μας αποκαλύπτει τα χαρακτηριστικά του τοπικού πολιτισμού των Πρεσπών και τις μεταβλητές εκείνες της παράδοσης που σώζονται μέχρι σήμερα. Η λαϊκή αρχιτεκτονική είναι για την περιοχή ένα ερευνητικό όχημα που μας μεταφέρει απ’ ευθείας στην αρχαιοελληνική αρχιτεκτονική και στο βασικό της κύτταρο, δηλ. στο “μέγαρο”. Παρουσιάζει την εξέλιξη των μορφών και των τύπων μέχρι και τις σημερινές. Ανάμεσα στις μορφές αυτές κυριαρχούν οι πλατυμέτωπες “εν παραστάσιν” κατοικίες, που είναι χαρακτηριστικά της παράδοσης και της λαϊκής αρχιτεκτονικής των Πρεσπών.
Εκείνο που νομίζουμε ότι πετυχαίνει η μελέτη αυτή με θαυμαστή ακρίβεια είναι ότι παίρνοντας ένα περιβάλλον και ένα τοπίο από το παρελθόν, ανέπαφο και ανόθευτο, το κάνει πρώτη ύλη και πόρο για την ανάπτυξη της σύγχρονης φυσιογνωμίας της περιοχής. Παίρνοντας φόρα από το παρελθόν και την παράδοση πραγματοποιεί το άλμα προς το μέλλον μέσω προτάσεων, που εξασφαλίζουν την ομαλή πορεία. Προτείνεται μια ανάπτυξη για το μέλλον, την οποία κατανοούμε προς τα πίσω, όπως έλεγε και ο Κίρκεγκορ. Το μέλλον εξηγείται εδώ και εξασφαλίζεται με τα δεδομένα του παρελθόντος.
[…]
(από τον πρόλογο των συγγραφέων)

Συγγραφέας: Συλλογικό έργο, Παρθενόπουλος Κωνσταντίνος Ν., Παρθενοπούλου Σοφία, Παρθενοπούλου Νικολέτα
Εκδότης: ILP Productions
Έτος έκδοσης: 2009
ISBN: 960-6668-08-8
Σελίδες: 176
Σχήμα: 25χ17
Κατηγορίες: Αρχιτεκτονική, Ελληνική – Ιστορία, Κατοικίες – Ιστορία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 18.15 €