Πράσινη καμπή: Πράσινος-οικολογικός πολιτισμός περιβάλλον και πολιτισμός

Περιγραφή
Ακόμα και σήμερα στον σύγχρονο κόσμο και στον σύγχρονο άνθρωπο επιβιώνουν μύθοι και πεποιθήσεις που δείχνουν και αντανακλούν την αρχέγονη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον. Μια σχέση φόβου και αδυναμίας απέναντι στη δύναμη του περιβάλλοντος το οποίο παράλληλα απεικονιζόταν στη συνείδηση και ως καταφύγιο ή ενδιαίτημα στον αγώνα της ζωής. Τα βιώματα του φόβου, του ανταγωνισμού, της αντιπαλότητας και της αδυναμίας είναι διαρκή μέχρι σήμερα.
Ωστόσο αντέδρασε ανταγωνιστικά απέναντι στο περιβάλλον σε μια πεισματική διαφοροποίησή του από αυτό, διαχώρισε τον εαυτό του από αυτό και λειτούργησε αντίρροπα απέναντι στο φόβο και την ισχύ που του ενέπνεε το περιβάλλον.
Ο ψυχολογικός μηχανισμός παραγωγής εικόνων εχθρότητας απέναντι στη φύση, είναι ίδιος με αυτόν που παράγει εχθρότητα μεταξύ των ανθρώπων και των κοινωνιών. Η φύση μας πριμοδοτεί με δύο μοντέλα, το μοντέλο της ανταγωνιστικότητας και το μοντέλο της συμβίωσης.
Από την ώρα που εμείς έχουμε την ευκαιρία της νοητικής επιλογής, σύμφωνα και με ουσιαστικότερες ανάγκες είναι στο χέρι μας ποιο μοντέλο θα αναπτύξουμε περισσότερο. Κυρίαρχα θα πρέπει να επίλέξουμε αυτυό που εξυπηρετεί καλύτερα τις πραγματικές ανάγκες μας. Έχοντας ξεφύγει από το σημείο όπου η φύση αποτελούσε κίνδυνο για τον άνθρωπο, κινδυνεύουμε πλέον ψυχολογικά, πολιτισμικά και σωματικά από τη δική μας εχθρότητα απέναντι σε αυτήν.
Πρέπει να επιλέξουμε το συμβιωτικό μοντέλο και να καλλιεργήσουμε μια συμπαθητική και εξυπηρετική σχέση προς τη φύση.Ο Γιάννης Ζήσης (1958-2011) γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στο οικονομικό τμήμα της ΑΣΟΕΕ και στην Παιδαγωγική Ακαδημία της Λαμίας. Ύστερα συνέχισε σπουδές στο τμήμα “Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας” του Παντείου.
Άφησε την Αθήνα το 1985 μαζί με τη σύζυγό του, Ιωάννα Μουτσοπούλου, και μια ομάδα φίλων για να ζήσει στην επαρχία, στη Μάκρη Φθιώτιδας. Εκεί, ίδρυσαν μαζί τη ΜΚΟ “Σόλων για τη Σύνθεση και τον Οικολογικό Πολιτισμό στον 21ο αιώνα” το 1994. Υπήρξε εκπρόσωπος της ΜΚΟ “Σόλων” από το 1994 έως το 2011.
Ως δημοσιογράφος ξεκίνησε συνεργαζόμενος με το “Star Κεντρικής Ελλάδας” από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του Ραδιοφώνου, το 1988, με τις εκπομπές “Δρόμοι της φωτιάς”, “Σχόλιο της εβδομάδας”, “Πρόταση” και με πολλές ραδιοφωνικές συνεντεύξεις. Στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του τηλεοπτικού σταθμού “Star Κεντρικής Ελλάδας”, ξεκίνησε με την παραγωγή “Ολοκαύτωμα” – οδοιπορικό στην Ιστορία του 20ού αιώνα- και αμέσως μετά άρχισε η παραγωγή της εκπομπής με τίτλο “Θέσεις – αντιθέσεις”. Στο ίδιο διάστημα, πραγματοποίησε έκτακτες παραγωγές, όπως τα “Πρόσωπα στο Star” και η “Πέμπτη Διάσταση”, ενώ το 1997 αρχίζει και η εκπομπή “Η Ώρα του Αγρότη”.
Υπήρξε εκλεγμένο μέλος της επταμελούς Γραμματείας του “Πανελληνίου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων” (ΠΑΝ.Δ.ΟΙΚ.Ο) από το 2001 έως το 2007. Ως εκπρόσωπος του ΠΑΝ.Δ.ΟΙΚ.Ο, διετέλεσε μέλος του “Ανώτατου Συμβουλίου Απονομής Οικολογικού Σήματος” (Α.Σ.Α.Ο.Σ), από το 2005 έως το 2011, και του Δ.Σ. του “Εθνικού Πάρκου Σχινιά – Μαραθώνα”, από το 2003 έως το 2009. Συντόνισε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών για το περιβάλλον και είχε διδακτική εμπειρία για περιβαλλοντικά θέματα. Ως μέλος οργανωτικών επιτροπών και ως εκπρόσωπος ΜΚΟ, δραστηριοποιήθηκε επίσης ως εισηγητής σε πολλά διεθνή, εθνικά, και τοπικά διεπιστημονικά και άλλα ειδικά συνέδρια και διαβουλεύσεις. Ασχολείτο με τη συγγραφή δοκιμίων, την ποίηση και τη φωτογραφία.
Έχουν εκδοθεί 10 βιβλία του: “Πράσινη καμπή” – τόμος Α΄ και Β΄, το φωτογραφικό λεύκωμα “Ωδή στη Φθία, τόπος και τοπία – Σπερχειός, Μαλιακός”, “Βιώσιμη ανάπτυξη και ποιότητα ζωής”, “Πράσινο επιχειρείν”, “Οδηγός Διαχείρισης Περιοχής Natura Σπερχειού, Μαλιακού Κόλπου”, “Ειρήνη και διανόηση”, “Ελλάδα Ορθοδοξία και Ευρώπη σε Κρίση”, “Πλανητικό και ανθρώπινο αδιέξοδο”, “Ο Κόσμος των ανθρώπων μετά το AIDS και την Οικολογική Καταστροφή”.

Συγγραφέας: Ζήσης Ιωάννης
Εκδότης: Αειφορία – ΜΚΟ Σόλων
Έτος έκδοσης: 2009
ISBN: 960-98521-3-0
Σελίδες: 255
Τόμος: 2
Κατηγορίες: Περιβάλλον – Προστασία, Περιβαλλοντική πολιτική

Τιμή σε ιστοσελίδες: 12.46 €