Πολιτισμός χωρίς συνείδηση

Περιγραφή
Οι σημερινές δυτικές κοινωνίες επιφανειακά μόνο βασίζονται στον πολίτη και τη δημοκρατία. Αντίθετα με την επικρατούσα άποψη ότι η δημοκρατία ενδυναμώνεται από τον καπιταλισμό, ο συγγραφέας του ανά χείρας βιβλίου ισχυρίζεται ότι στις σύγχρονες κοινωνίες κυβερνούν οι “ειδικοί” και οι “ομάδες συμφερόντων”, οι οποίες υποσκάπτουν τη δημοκρατία, εξοβελίζοντας τον απλό πολίτη από τη διαδικασία λήψης των αποφάσεων.
Η Δύση, μολονότι νίκησε το φασισμό και τον κομμουνισμό, παγιδεύτηκε στην ιδέα ότι μία κοινωνία διευθύνεται καλύτερα με τον ανταγωνισμό ομάδων διαφορετικών συμφερόντων που λειτουργούν μέσα στα πλαίσια της ελεύθερης αγοράς. Το πρόβλημα με την ιδέα αυτή είναι, κατά τον συγγραφέα, ότι η ελεύθερη αγορά δημιουργεί έναν “πολιτισμό χωρίς συνείδηση”, ο οποίος καταστέλλει κάθε μορφή ελεύθερης έκφρασης του ατόμου και εμποδίζει τη συνειδητοποίηση του συλλογικού καλού.
Το παράδοξο της κατάστασής μας είναι ότι η γνώση δεν μας έκανε σοφότερους. Αντίθετα, αναζητήσαμε καταφύγιο σ’ ένα κόσμο ψευδαισθήσεων όπου η γλώσσα αποκόπηκε από την πραγματικότητα. Η επανασύνδεση της γλώσσας με την πραγματικότητα, η αποσαφήνιση των εννοιών ατομικισμός και δημοκρατία και η τοποθέτησή τους στο επίκεντρο της ζωής του πολίτη, καθώς και ο προσδιορισμός των κυρίαρχων ιδεολογιών ώστε να μπορέσουμε να τις ελέγξουμε, είναι μεταξύ των εξισορροπητικών στοιχείων που προτείνει ο John Ralston Saul, αρθρώνοντας μια επιχειρηματολογία που υπερβαίνει τις συμβατικές διαχωριστικές γραμμές μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς.Ο John Ralston Saul είναι ένας διακεκριμένος Καναδός συγγραφέας και στοχαστής. Το δοκίμιο του Voltaire’s Bastards (Οι μπάσταρδοι του Βολταίρου), μια μελέτη πάνω στη “δικτατορία της λογικής στο δυτικό κόσμο”, έγινε μπεστ σέλρ και μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες. Ο Saul ανέλυσε περαιτέρω τις ιδέες του στο δοκίμιο The doubter’s companion: a dictionary of aggressive common sense (ο σύντροφος του αμφισβητία: ένα λεξικό επιθετικής κοινής λογικής). Το μυθιστόρημα του, όπως το The paradise eater, το οποίο κέρδισε το Italian Premio Iitterario Internazionale και το The birds of prey κυκλοφόρησαν σε πολλές χώρες. Ζει στον Καναδά.

Συγγραφέας: Saul John Ralston
Μεταφραστής: Αλεξοπούλου Ευηνέλλα, Μπάκουλης Δημήτρης
Εκδότης: Ροές
Έτος έκδοσης: 2002
ISBN: 960-283-122-7
Σελίδες: 293
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Κοινωνικές επιστήμες
Σειρές: Ο Κόσμος Χωρίς Σύνορα

Τιμή σε ιστοσελίδες: 11.76 €