Πολιτική Ευθύνη

Περιγραφή

Το βιβλίο του Σάββα Ξηρού αποτελεί μία σειρά τοποθετήσεων για κρίσιμα και επίκαιρα ζητήματα που αφορούν τόσο στην Οργάνωση 17 Nοέμβρη, όσο και αυτά της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και στη γενικότερη λειτουργία του σωφρονιστικού συστήματος. Ακόμα, περιλαμβάνει μια σειρά εκτιμήσεων του ίδιου γιαντην πρόσφατη ιστορική περίοδο, την οικονομική κρίση, τον Δεκέμβριο του 2008 και τα τεκταινόμενα σήμερα.
Προλογίζει ο Γιώργος Ρούσης καθηγητής Πολιτικών Επιστημών
στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Στο βιβλίο ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ μεταξύ άλλων παρουσιάζονται:

-Τα κίνητρα και οι εσωτερικές διεργασίες που οδήγησαν, εν προκειμένω, στην επιλογή του ένοπλου αγώνα, ενώ δίνεται ακροθιγώς μια γενική εικόνα για την ζωή στην Οργάνωση.

– Η διαδικασία που τηρήθηκε από πλευράς ποινικής δικονομίας, από το στάδιο της σύλληψης μέχρι και το στάδιο της δίκης. Αποτυπώνονται οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ποινική διαδικασία, οι οποίες περιλαμβάνουν τα βασανιστήρια του Ευαγγελισμού, μέχρι τις απορρίψεις αιτημάτων για νοσηλεία, ενώ δίνεται και μια εικόνα για το κλίμα που επικρατούσε στην πρώτη δίκη.

-Η λειτουργία του σωφρονιστικού συστήματος. Καταδεικνύεται η κοινωνία των φυλακών, ως ακριβές αντίγραφο της έξω κοινωνίας, με τα προβλήματά της σε μεγέθυνση. Αποκαλύπτεται η απάνθρωπη μεν, οικονομική δε, μέθοδος φύλαξης μέσω ψυχοτρόπων, μια μέθοδος που αποκλείει το σωφρονισμό, έτσι ώστε η φυλακή, αντίθετα με ό,τι επαγγέλλεται, να καθίσταται η μεγαλύτερη σχολή αναβάθμισης και διαιώνισης του εγκλήματος, για να λειτουργεί τελικά ως βιομηχανία εκπαίδευσης και παραγωγής νέων εγκληματιών.

Οι τοποθετήσεις αυτές προκύπτουν μέσα από το πλαίσιο της έρευνας που πραγματοποιήθηκε από τα Πανεπιστήμια University of Nicosia και University of Sheffield, κατά αντιστοιχία, από την προπτυχιακή φοιτήτρια Νομικής Ζωή Ανδρεαδάκη-Κοντού, υπό την επίβλεψη της Καθηγήτριας Δήμητρας Σορβατζιώτη και από τον υποψήφιο Διδάκτορα Πολιτικών Επιστημών Σωτήρη Καράμπαμπα, υπό την επίβλεψη της Δρ. Μαρίας Γκράσσο σε συνεντεύξεις με τον Σάββα Ξηρό, κρατούμενο από το 2002 για την υπόθεση της Οργάνωσης 17 Νοέμβρη.

Συγγραφέας: Ξηρός Σάββας
Εκδότης: Κονιδάρης
Έτος έκδοσης: 2014
ISBN: 960-392-147-9
Σελίδες: 224
Σχήμα: 14χ21
Κατηγορίες: Νεοελληνικό δοκίμιο

Τιμή σε ιστοσελίδες: 9.27 €