Ποιήματα αφιερωμένα σε φίλους

Περιγραφή
[…] Ο Γιάννης Κουτσοχέρας είχε μια έμφυτη δυνατότητα να ψυχογραφεί όσους έρχονταν σ’ επαφή μαζί του -γεγονός που φαίνεται μέσα στα ποιήματα-αφιερώματα.
Μέσα από τους στίχους του αναδύονται τα χαρακτηριστικά εκείνα σημεία αυτών των φίλων του που τους χαρακτηρίζουν σαν άτομα αλλά και σαν πολίτες που έχουν κάτι ξεχωριστό -αφού δίνουν ευρύτερη ουσία στο νόημα του καθημερινού βίου. […]
Μιχάλης Σταφυλάς,
Διευθυντής του περιοδικού «Πνευματική ζωή».Ο Γιάννης Κουτσοχέρας (Ζήρια Πάτρας 1904 – Αθήνα 1994), ήταν ποιητής, νομικός, βουλευτής, ευρωβουλευτής και πρέσβης στην UNESCO. Γεννήθηκε στη Ζήρια της Πάτρας και με το πολύπλευρο και πολυσήμαντο έργο του κάλυψε σχεδόν το σύνολο του 20ου αιώνα. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι: ανώτατα νομικά, οικονομικά και φιλοσοφία, κοινωνιολογία και θέατρο στη Σορβόννη. Ο ποιητής Κουτσοχέρας συγκαταλέγεται στους πιο αξιόλογους μεταπολεμικούς Έλληνες ποιητές. Η ποίηση του, πολυφωνική και πολυδιάστατη, διακρίνεται για τον έντονο λυρισμό, την ευαισθησία αλλά ταυτόχρονα και για τη δυναμικότητα και αγωνιστικότητά της.
Δημοσιεύθηκαν 26 ποιητικές συλλογές του και μεταφράστηκε σε πολλές ξένες γλώσσες. Στο αρχείο του υπάρχει πλήθος ακόμα από αδημοσίευτα ποιήματά του. To ποιητικό έργο του Γιάννη Κουτσοχέρα τιμήθηκε με διάφορα διεθνή (Grand Prix d’ Europe, 1985) και ελληνικά βραβεία.
Κοσμοπολίτης και ελληνολάτρης διακρίθηκε από νωρίς και στον πολιτικό στίβο. Έλαβε ενεργό μέρος στους κοινωνικούς και δημοκρατικούς αγώνες, στην Εθνική Αντίσταση, στον αγώνα της Κύπρου, στον αντιδικτατορικό αγώνα και σε ειρηνιστικά κινήματα. Ως πολιτικός και βουλευτής (1964-1967, 1974-1985) υπήρξε ο εμπνευστής καινοτόμων αλλαγών: κοινωνική ασφάλιση, γυναικεία ψήφος, και πλήθος αγώνων διαδηλώνοντας την αγάπη του για τον άνθρωπο και την πίστη του σε μια κοινωνία του λυρισμού και της ευαισθησίας.
Για το σύνολο της κοινωνικής και πνευματικής προσφοράς του προτάθηκε επανειλημμένα για το Νόμπελ Ειρήνης και Λογοτεχνίας.
(Πηγή: ιστοσελίδα Ιδρύματος Γιάννη Κουτσοχέρα και Λένας Στρέφη – Κουτσοχέρα)

Συγγραφέας : Κουτσοχέρας Γιάννης Π.
Εκδότης : Ίδρυμα Γιάννη Κουτσοχέρα και Λένας Στρέφη-Κουτσοχέρα
Έτος έκδοσης : 2007
ISBN : 960-8272-08-4
Σελίδες : 110
Σχήμα : 24χ17
Κατηγορίες : Νεοελληνική ποίηση

Τιμή σε ιστοσελίδες: 9.08 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.